Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Νίκος Βούτσης για Κασσελάκη: Φοβάμαι ότι στρίβουμε δεξιά

Νίκος Βούτσης για Κασσελάκη: Φοβάμαι ότι στρίβουμε δεξιά

Ένα από τα πιο εβληματικά στελέχη της Κουμουνδούρου κλήθηκε να απαντήσει σε ένα ερώτημα που απασχολεί το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ

Στα απόνερα των δηλώσεων Κασσελάκη στον ΣΕΒ -εν μέσω και εσωκομματικής τρικυμίας- πορεύονται τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία αρχίζουν να παίρνουν θέση για το προγραμματικό μέλλον του κόμματος, μετά και τα “περί κεφαλαίου” από τον νέο πρόεδρο.

Μάλιστα ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης – ένα από τα πιο εμβληματικά στελέχη της Κουμουνδούρου- κλήθηκε να απαντήσει σε ένα πολύ καίριο ερώτημα, το οποίο απασχολεί το εσωτερικό όσο και το μέλλον του κόμματος: «είναι δεξιά, αυτά που είπε χθες ο κ. Κασσελάκης;».

O Πρόεδρος του του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης.

Φαίνεται πως εκφράζεται ένας φόβος να μην μεταλλαχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ “σε ένα κόμμα του Κέντρου, της Δεξιάς Σοσιαλδημοκρατίας ή κάτι τέτοιο, όπως έγινε στην Ιταλία εδώ και τριάντα χρόνια και πλέον δεν υπάρχει Αριστερά».

Ο νέος αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε, χθες στον ΣΕΒ, ότι η λέξη «κεφάλαιο» δεν είναι λέξη προς δαιμονοποίηση. Και η λέξη «εργασία» πρέπει να είναι προτροπή για «ΣΥΝ-εργασία»….για ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο στο οποίο οι εργαζόμενοι συμμετέχουν ενεργά στην ανάπτυξη της επιχείρησης.

Προβεβλημένα, λοιπόν, στελέχη της Κουμουνδούρου, όπως ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Νικος Βούτσης, παίρνουν θέση αλλά και αποστάσεις. Επικαλούμενοι, εμμέσως πλην σαφώς, την απουσία ενός συγκεκριμένου κομματικού προγράμματος, εξαιτίας των πρόσφατων εσωκομματικών εκλογών.

Σε δημόσια τοποθέτησή του ο Νίκος Βούτσης αποστασιοποιείται από τις απόψεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανου Κασσελάκη, σχετικά με την επιχειρηματικότητα και την οικονομία, με αφορμή στην ομιλία στο ΣΕΒ. «Υπάρχουν ζητήματα που θα πρέπει να εξηγηθούν περαιτέρω», είπε ο Νίκος Βούτσης μιλώντας στο Action 24. Ο κ. Βούτσης είπε ότι «εκτιμώ ότι θα γίνουν κάποιες συνεδριάσεις, Πολιτικής Γραμματείας, Κεντρικής Επιτροπής, συνεδρίου που θα συζητηθούν».

«Εκτιμώ ότι θα γίνουν κάποιες συνεδριάσεις, Πολιτικής Γραμματείας, Κεντρικής Επιτροπής, συνεδρίου που θα συζητηθούν».

Αναλυτικά ο Νίκος Βούτσης είπε σχολιάζοντας την ομιλία Κασσελάκη: «Βεβαίως τον άκουσα τον κ. Κασσελάκη. Προφανώς, ανέφερε τις γενικές αρχές, στις οποίες στηρίζεται το πρόγραμμά μας ως προς το ζήτημα της εργασίας και τα εργασιακά δικαιώματα με πολύ μεγάλη σαφήνεια.

Από εκεί και πέρα βεβαίως ανέπτυξε και απόψεις ιδιαίτερες, οι οποίες εκτιμώ ότι θα συζητηθούν. Ο ίδιος θα φροντίσει να συζητηθούν και στα αρμόδια όργανα και στο Συνέδριο του κόμματος γιατί υπάρχουν ζητήματα πάνω στα οποία υπάρχουν ήδη καταγεγραμμένες απόψεις, οι οποίες είναι πάρα πολύ σαφείς και στο κυβερνητικό μας πρόγραμμα και από το Συνέδριο μας.

Για παράδειγμα, τόνισε, ήταν μία παρουσία, η οποία σε γενικές γραμμές ως προς τα εργασιακά κυρίως ζητήματα, οι απόψεις κατατέθηκαν με σαφήνεια.

Από εκεί και πέρα τα επιπλέον ζητήματα, που και ο ίδιος λόγω εμπειρίας ενδεχομένως θέλει να θέσει, θα τα θέσει. Το δικό μου μέλημα είναι το κόμμα μας, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σταδιακά, γρήγορα ή λιγότερο γρήγορα, να μην μεταλλαχθεί σε ένα κόμμα του Κέντρου, της Δεξιάς Σοσιαλδημοκρατίας ή κάτι τέτοιο, όπως έγινε στην Ιταλία εδώ και τριάντα χρόνια και πλέον δεν υπάρχει Αριστερά».

Ερωτηθείς ο κ. Βούτσης, αν το φοβάσαι αυτό, είπε πως «Ναι, βεβαίως το φοβάμαι» και σε ερώτηση εάν «Είναι δεξιά, αυτά που είπε χθες ο κ. Κασσελάκης;» απέφυγε να απαντήσει. Ο Νίκος Βούτσης είπε: «Όχι, όχι. Εγώ δεν θέλω, δεν κάνω χαρακτηρισμούς. Μιλάω επί της ουσίας. Είναι προγραμματικά ζητήματα, τα οποία συζητιούνται όλα. Είναι σαφές αυτό. Θέλω να σας πω όμως ότι ακούω διάφορες εκφράσεις και διαφορετικές μεταξύ τους, όπως π.χ ότι χρειαζόμαστε μία νέα προοδευτική παράταξη, ένα νέο κόμμα. Πράγματα, τα οποία προφανώς όταν συγκληθούν τα πολιτικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, εκλεγμένα επίσης, δεν είναι μόνο ο πρόεδρος εκλεγμένος, και πάμε προς το Συνέδριο, πιστεύω ότι θα δοθεί η ευκαιρία με καλό πνεύμα να εξηγηθούν. Κατά τα άλλα δεν μπορώ παρά να σημειώσω ότι υπάρχουν ζητήματα, τα οποία με οδηγούν σε σκέψεις σαν αυτές που σας είπα προηγουμένως».

Sports in

Ένα (μεγάλο) ερώτημα ψάχνει απάντηση στο Λίβερπουλ

Ο Άρνε Σλοτ αναλαμβάνει μια από τις πιο δύσκολες δουλειές στον... κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024