Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Στο προσκήνιο ένα «κρητικό»... υβρίδιο ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ για (κάθε) κάλπη

Στο προσκήνιο ένα «κρητικό»… υβρίδιο ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ για (κάθε) κάλπη

Η «σύμπραξη» στο β’ γύρο για το Δήμο της Αθήνας φέρνει στο προσκήνιο ξανά τα περί ένωσης του …. πολυσυζητημένου κέντρου. Δηλώσεις - φλέρτ από τον Χρήστο Σπίρτζη

Το υβριδικό μοντέλο κοινών υποψηφίων ΠΑΣΟΚ ΣΥΡΙΖΑ σε αυτοδιοικητικές κάλπες ρίχνει τα αναχώματα για δημόσιες ή και παρασκηνιακές συζητήσεις περί μελλοντικής συνεργασίας των δύο κομμάτων σε επόμενες αναμετρήσεις.

Το διακύβευμα φαίνεται να είναι ο κοινός αντίπαλος, δηλαδή η ΝΔ, και ο κοινός τόπος δράσης, όπου είναι μία προοδευτική πλατφόρμα. Αυτή η πρό(σ)κληση γίνεται κυρίως από την πλευρά της Κουμουνδούρου, με το ΠΑΣΟΚ να μην παίρνει θέση, ειδικά μετά την ικανοποίηση της Χαριλάου Τρικούπη για τα αποτελέσματα στις αυτοδιοικητικές.

Εξ ου, και λίγες, μόλις, ώρες μετά τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ σε πασοκογενή υποψήφιο, για το δήμο της Αθήνας, έρχεται ο Χρήστος Σπίρτζης να κάνει δηλώσεις για συζητήσεις σε στενούς κύκλους, αλλά όπως είπε «το θέμα είναι ότι πρέπει να γίνουν πολιτικές διαδικασίες στα υπάρχοντα κόμματα θεσμικά, για να μπορέσουμε συντεταγμένα ο ευρύτερος χώρος του δημοκρατικού και προοδευτικού κόσμου να κάνει μεγάλα βήματα».

Κάλεσμα Κασσελακη, απάντηση από Ανδουλάκη

Οι στηρίξεις κοινών υποψηφίων, με αιχμή, λοιπόν και τη σύμπραξη κ.κ. Δούκα (ΠΑΣΟΚ) και Ζαχαριάδη (ΣΥΡΙΖΑ)- στο β’ γύρο για το Δήμο της Αθήνας – φαίνεται να καταργεί κάποια στεγανά για την ένωση του …. πολυσυζητημένου κέντρου. Ολοένα και περισσότερο αυξάνονται οι φωνές για προοδευτική παράταξη. Αυτό εμμέσως πλην σαφώς μεταφράζεται σε ενοποίηση, υπό την κοινή στέγη της προοδευτικής συνεργασίας. Οι προτάσεις αυτές ίσως να μην ακούγονται ως φάλτσο, όπως στο παρελθόν, και ο όρος προοδευτικός έχει ενταχθεί στο δημόσιο διάλογο ως μία αφορμή για συνεννοήσεις.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης

Διόλου τυχαίες οι δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανου Κασσελάκη, ο οποίος και έκανε κάλεσμα και ανέφερε πως το μήνυμα των αυτοδιοικητικών εκλογών είναι πως η χώρα χρειάζεται άμεσα μια νέα προοδευτική παράταξη.

«Υπάρχουν ευκαιρίες από εδώ και πέρα για να χτίσουμε τη μεγάλη προοδευτική παράταξη για να κυβερνήσει τον τόπο μας , αλλά για να γίνει αυτό πρέπει να συμβεί αυτό που είπε ο Αλέξης Τσίπρας, δηλαδή ανανέωση χθες», είπε ο κ. Κασσελακης και πρόσθεσε αύριο χτίζουμε τη νέα μεγάλη προοδευτική παράταξη, με νέα πρόσωπα νέα στελέχη που θέλουν να προσφέρουν στον τόπο. Είναι ανοιχτό το κόμμα μας σε όλους όσοι θέλουν να προσφέρουν.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, μετά τα αποτελέσματα, περιέγραψε και τα επόμενα βήματα για το ΠΑΣΟΚ έριξε «πόρτα» στα ανοίγματα των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και του Στέφανου Κασσελάκη, που έκανε ευθεία αναφορά στις συνεργασίες των προοδευτικών δυνάμεων: η ήττα της ΝΔ, επεσήμανε ο Ανδρουλάκης, «δεν θα επιτευχθεί με σόου, αλλά με συγκροτημένο αγώνα εντός και εκτός Βουλής, με ανανέωση, ενότητα και καθαρό λόγο». Στόχος του κόμματος είναι στις επόμενες εθνικές εκλογές η παράταξη να είναι ο «αξιόμαχος αντίπαλος» της ΝΔ, δηλαδή η βασική προοδευτική πολιτική δύναμη που θα μπορεί να «κοντράρει» τη ΝΔ. «Στόχος είναι στις επόμενες εθνικές εκλογές το ΠΑΣΟΚ να είναι η βασική προοδευτική πολιτική δύναμηπου θα μπορεί να κοντράρει τη ΝΔ» δήλωσε ο Νικος Ανδρουλάκης.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αναγκασμένος να γίνει ουρά του ΠΑΣΟΚ και αυτό επιτείνει την εσωστρέφεια», σημείωσε μιλώντας στην ΕΡΤ για τα εκλογικά συμπεράσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βόριδης. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι   πως «το ΠΑΣΟΚ αντιλαμβάνεται το ρόλο του ως «περίπου αξιωματικής αντιπολίτευσης».

Απαντώντας σε ερώτημα για τις περιπτώσεις που υποψήφιοι της ΝΔ είναι αντιμέτωποι με γαλάζιους αντάρτες παρατήρησε ότι δεν βγαίνει πολιτικό-ιδεολογικό συμπέρασμα. Όπως είπε σε αυτές τις περιπτώσεις έχουμε να κάνουμε με πρόσωπο και υπογράμμισε την προσπάθεια που θα καταβάλλει η ΝΔ, και αυτήν την εβδομάδα, να αναδείξει τα πλεονεκτήματα των δικών της υποψηφίων, όπως είπε. Σε κάθε περίπτωση, το «13 στα 13», μιλώντας για τις περιφέρειες, είναι στόχος για τη ΝΔ, πρόσθεσε.

«Κοινή κάθοδο στις εκλογές σαν ένα κόμμα»

Η μάχη στις αυτοδιοικητικές και στις επερχόμενες ευρωεκλογές έχει ανοίξει την όρεξη στελεχών για ανοίγματα, όπως και για συζητήσεις σε στενούς κύκλους, όπως το αποκάλυψε ο Χρήστος Σπίρτζης. Το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας στα «Παραπολιτικά» 90,1 σήμερα, μίλησε ανοιχτά για στενή συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο με το ΠΑΣΟΚ, αλλά και με άλλους χώρους, προσωπικότητες και συλλογικότητες ενόψει των ευρωεκλογών.

Τόνισε ότι δεν έχει καμία σημασία αν θα είναι δεύτερο το ΠΑΣΟΚ ή ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε ο δημοκρατικός και προοδευτικός κόσμος της χώρας θα περιμένει πότε θα ωριμάσουν οι συνθήκες μετά από τριάντα χρόνια για να ενηλικιωθούν πολιτικά είτε στο ΠΑΣΟΚ είτε στον ΣΥΡΙΖΑ. Άλλα πράγματα πρέπει να γίνουν, να είναι πάρα πολύ τολμηρά. Πρέπει να δούμε ποια είναι τα σύγχρονα δεδομένα, τι έχει γίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη και νομίζω ότι έχουμε όλοι το βάρος των ευθυνών να μην αφήσουμε ο δεύτερος πόλος του πολιτικού συστήματος της χώρας μας να είναι στη δεξιά παράταξη. Αυτό που προτείνω, πολύ στενή συνεργασία όχι μόνο με το ΠΑΣΟΚ, αλλά και με άλλους χώρους, συλλογικότητες, προσωπικότητες που έχουν πάει απογοητευμένοι και ιδιωτεύουν.

Ο Χρήστος Σπίρτζης, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός

“Νομίζω ότι αξίζει τον κόπο το κόμμα της Αριστεράς και το κόμμα της Σοσιαλδημοκρατίας να μπουν σε άλλες διαδικασίες προκειμένου ακόμα και να ενοποιηθούν, ακόμα και να έχουν κοινή κάθοδο στις εκλογές σαν ένα κόμμα”, είπε ο κ. Σπίρτζης και πρόσθεσε ότι αυτό το λέω και για τις ευρωεκλογές και για τις εκλογές. Υπογράμμισε ότι το ποιο πρόσωπο μπορεί να ηγηθεί, αυτό προκύπτει από μια πολιτική διαδικασία και από μια εκλογική διαδικασία στη συνέχεια. Νομίζω ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος από το να έχουμε έναν μεγάλο προοδευτικό χώρο που θα διεκδικεί με πολύ μεγάλες αξιώσεις και θα δημιουργεί και κοινωνική πλειοψηφία αλλά και πολιτική πλειοψηφία.

Σημείωσε μάλιστα ότι «προφανώς το έχω συζητήσει και στον ΣΥΡΙΖΑ και στο ΠΑΣΟΚ, αλλά το θέμα δεν είναι οι συζητήσεις που γίνονται σε στενούς κύκλους, το θέμα είναι ότι πρέπει να γίνουν πολιτικές διαδικασίες».

Ερωτηθείς αν έχει θέσει την πρότασή του αυτή στον ΣΥΡΙΖΑ και στο ΠΑΣΟΚ: Προφανώς το έχω συζητήσει και στον ΣΥΡΙΖΑ και στο ΠΑΣΟΚ, αλλά το θέμα δεν είναι οι συζητήσεις που γίνονται σε στενούς κύκλους, το θέμα είναι ότι πρέπει να γίνουν πολιτικές διαδικασίες στα υπάρχοντα κόμματα θεσμικά, για να μπορέσουμε συντεταγμένα ο ευρύτερος χώρος του δημοκρατικού και προοδευτικού κόσμου να κάνει μεγάλα βήματα. Θεωρώ ότι είναι μια πρόταση που τόσο η βάση του ΠΑΣΟΚ όσο και η βάση του ΣΥΡΙΖΑ δεν την ακούει άσχημα, δεν είναι φάλτσα η πρόταση. Η πρόταση αυτή μάλλον δημιουργεί εκείνες τις συνθήκες για να μην απογοητεύουμε τον δημοκρατικό, προοδευτικό κόσμο της χώρας και νομίζω ότι αρκετά τον έχουμε απογοητεύσει όλα αυτά τα χρόνια με την πορεία που έχουν τα δύο κόμματα.

Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Το τετ α τετ Δούκα με Ζαχαριάδη

Σε  καλό κλίμα διεξήχθη, νωρίτερα, σήμερα η συνάντηση του Χάρη Δούκα με τον Κώστα Ζαχαριάδη στα γραφεία του συνδυασμού «Αθήνα Τώρα» του Χάρη Δούκα. Ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει τον κ. Δούκα στο β γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών στην Αθήνα.

Αμέσως μετά τη συνάντηση ο κ. Ζαχαριάδης τόνισε ότι το στοίχημα είναι να αλλάξει η διοίκηση στην Αθήνα. Κάλεσε όσους έμειναν εκτός, να αφήσουν στην άκρη τους εγωισμούς και χαρακτήρισε «απαράδεκτο πολιτικά» το λευκό ή άκυρο στον β γύρο των εκλογών.

O Χάρης Δούκας υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας της παράταξης «Αθήνα Τώρα»

Από την πλευρά του, ο κ. Δούκας κάλεσε σε «ανατροπή για την Αθήνα». Απευθύνθηκε ιδιαίτερα στους νεόυς τους οποίους κάλεσε να προσέλθουν και να ψηφίσουν την προσεχή Κυριακή.

Μετά την συνάντηση με τον Χάρη Δούκα, ο Κώστας Ζαχαριάδης δήλωσε: «Είχαμε μία εκτενή και αναλυτική συνάντηση με το φίλο Χάρη Δούκα. Είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να ηττηθεί η σημερινή αποτυχημένη διοίκηση του Κώστα Μπακογιάννη και η Αθήνα να γυρίσει σελίδα. Αποτελεί μεγάλο στοίχημα η τήρηση της προγραμματικής συμφωνίας. Είχαμε εκτεταμένη συζήτηση σε τρεις βασικούς πυλώνες: τα ενεργειακά, την προστασία της κατοικίας και την ανάσχεση του real estate.

Ακόμη, για να γίνει πολιτική ανατροπή δεν αρκεί να αθροίσουμε τις δυνάμεις μας, πρέπει να ξυπνήσουμε τον κόσμο που απείχε, καθώς η κινητοποίηση όσων απείχαν μπορεί εν τέλει να φέρει την ανατροπή. Είναι ανάγκη να ηττηθεί ο κ. Μπακογιάννης.» Ο Κώστας Ζαχαριάδης ανέφερε ότι είναι πολιτικά απαράδεκτο οι υπόλοιπες παρατάξεις να νίπτουν τας χείρας τους και να προτρέπουν τους πολίτες να ψηφίσουν, είτε λευκό, είτε άκυρο και να μην δώσουν ψήφο στην παράταξη που επιθυμούν.

Sports in

«Μονόδρομος» το VAR και στο μπάσκετ – Εφαρμογή στο τελευταίο κρίσιμο δίλεπτο και για όλες τις αποφάσεις

Μια είναι η λύση για να μπει τέλος σε «εμετικές» διαιτησίες, όπως αυτή που είδαμε στο Ολυμπιακός - Μπαρτσελόνα το βράδυ της Τρίτης

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024