Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Αποτύπωμα ΠΑΣΟΚ στην Αυτοδιοίκηση

Αποτύπωμα ΠΑΣΟΚ στην Αυτοδιοίκηση

Στη Χ. Τρικούπη, πέραν της επιτυχίας του Χάρη Δούκα, κοιτώντας τον χάρτη νιώθουν εξίσου ικανοποιημένοι από τις επιλογές που έκαναν σε επίπεδο περιφέρειας – αλλά και σε επίπεδο δήμων τα αποτελέσματα έχουν επίσης θετικό πρόσημο

Το κατόρθωμα του Χάρη Δούκα όχι μόνο να περάσει στον δεύτερο γύρο, αλλά να καταφέρει να υπερβεί το μονοψήφιο ποσοστό του ΠΑΣΟΚ στις εθνικές εκλογές στον Δήμο Αθηναίων, είναι, για τη Χαριλάου Τρικούπη, η μεγαλύτερη παρακαταθήκη του πρώτου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών. Ο Δούκας, συγκεντρώνοντας μια ευρύτερη γκάμα προοδευτικών δυνάμεων, κατάφερε να προσπεράσει και τον επίσημο υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ, δίνοντας στο ΠΑΣΟΚ και μια συμβολική νίκη στη μεγάλη, παράλληλη μάχη για τα ηνία της Κεντροαριστεράς.

Η Αθήνα ήταν το επιστέγασμα μιας αυτοδιοικητικής επίδοσης που επιτρέπει στον Νίκο Ανδρουλάκη να περιγράφει, όπως έκανε χθες το βράδυ και θα κάνει από εδώ και πέρα, το ΠΑΣΟΚ ως τη «δεύτερη δύναμη στην αντιπολίτευση». Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ περιέγραψε και τα επόμενα βήματα για το ΠΑΣΟΚ: στόχος του κόμματος είναι στις επόμενες εθνικές εκλογές η παράταξη να είναι ο «αξιόμαχος αντίπαλος» της ΝΔ, δηλαδή η βασική προοδευτική πολιτική δύναμη που θα μπορεί να «κοντράρει» τη ΝΔ.

«Στόχος είναι στις επόμενες εθνικές εκλογές το ΠΑΣΟΚ να είναι η βασική προοδευτική πολιτική δύναμηπου θα μπορεί να κοντράρει τη ΝΔ» δήλωσε ο Νικος Ανδρουλάκης

Παράλληλα, ο Ανδρουλάκης έριξε «πόρτα» στα ανοίγματα των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και του Στέφανου Κασσελάκη, που έκανε ευθεία αναφορά στις συνεργασίες των προοδευτικών δυνάμεων: η ήττα της ΝΔ, επεσήμανε ο Ανδρουλάκης, «δεν θα επιτευχθεί με σόου, αλλά με συγκροτημένο αγώνα εντός και εκτός Βουλής, με ανανέωση, ενότητα και καθαρό λόγο».

Πού βασίζουν στο ΠΑΣΟΚ τον απώτερο στόχο να αποτελούν τη δεύτερη δύναμη και σε εθνικό επίπεδο; Πέραν της επιτυχίας του Δούκα, κοιτώντας τον χάρτη, στο ΠΑΣΟΚ νιώθουν εξίσου ικανοποιημένοι από τις επιλογές που έκαναν σε επίπεδο περιφέρειας: εκτός από την αναμενόμενη επικράτηση του «πράσινου» πρώην υπουργού Σταύρου Αρναουτάκη στην Κρήτη, δίνουν έμφαση στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, όπου ο Δημήτρης Κουρέτας (που στηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά έχει διατελέσει τομεάρχης Ερευνας του κόμματος το 2016) είναι ο μοναδικός υποψήφιος της αντιπολίτευσης που περνάει στον δεύτερο γύρο.

Ο Σπύρος Σκιαδαρέσης στη Δυτική Ελλάδα και ο Νικηφόρος Παπανικόλας στο Νότιο Αιγαίο ήρθαν δεύτεροι (παρότι οι περιφέρειές τους πήγαν από τον πρώτο γύρο στους υποψηφίους της ΝΔ) και η παρουσία τους καταγράφεται ως ιδιαίτερα θετική, καθώς πρόκειται για νεαρά στελέχη του κόμματος που προτιμήθηκαν και για λόγους ανανέωσης.

Παράλληλα, και ο έμπειρος κομματικός Χρήστος Παπαστεργίου κατετάγη δεύτερος στην Κεντρική Μακεδονία πίσω από τον Απόστολο Τζιτζικώστα, αλλά μπροστά από τον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Μυλόπουλο. Στα θετικά καταγράφεται επίσης το ποσοστό της Γεωργίας Ζεμπιλιάδου (που στηρίχθηκε και από τον ΣΥΡΙΖΑ), ενώ αρνητικό ήταν το πρόσημο για τον Γιάννη Σγουρό στην Αττική.

Σε επίπεδο δήμων, τα αποτελέσματα έχουν επίσης θετικό πρόσημο για το κόμμα: παρότι το ΠΑΣΟΚ έδωσε επίσημο χρίσμα μόνον στον Δούκα για τον Δήμο Αθηναίων, στήριξε εκ νέου τον Γιάννη Μώραλη στον Πειραιά, ενώ είκοσι συνδυασμοί με επικεφαλής στελέχη προερχόμενα από το ΠΑΣΟΚ σε δήμους άνω των 50.000 κατοίκων κατάφεραν να κόψουν πρώτοι το νήμα.

Ενδεικτικές οι περιπτώσεις του Σίμου Δανιηλίδη στον Δήμο Νεάπολης – Συκεών, του Θεόδωρου Παπαδόπουλου στη Θέρμη, του Παναγιώτη Χριστόφα στον Δήμο Μυτιλήνης, του Κώστα Ασκούνη στην Καλλιθέα, αλλά και μεγάλων δήμων της Κρήτης: από την πρώτη Κυριακή εξελέγησαν ο Παναγιώτης Σημανδηράκης στα Χανιά, ο Βασίλης Κεγκέρογλου στον Δήμο Μίνωα – Πεδιάδας και ο Γιώργος Μαρινάκης στο Ρέθυμνο.

Ξεχωριστή περίπτωση είναι αυτή της Θεσσαλονίκης, όπου η Χαριλάου Τρικούπη δεν έδωσε επίσημη στήριξη σε κανέναν υποψήφιο, όμως ο προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ, Στέλιος Αγγελούδης, απειλεί ευθέως ως ανεξάρτητος υποψήφιος τον νυν δήμαρχο Κωνσταντίνο Ζέρβα που υποστηρίζει η ΝΔ.

 Έντυπη έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»

Sports in

«Βόμβες» για Αταμάν: «Κάποιοι παίκτες του Παναθηναϊκού δεν τον θέλουν…»

Τι είπε ο Πίνι Γκέρσον για Παναθηναϊκό, Αταμάν, Σλούκα και Γιαννακόπουλο…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024