Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Υπουργείο Εξωτερικών: Χαιρετίζουμε την επίτευξη συμφωνίας ως προς τη νεκρή ζώνη στην περιοχή της Πύλας

Υπουργείο Εξωτερικών: Χαιρετίζουμε την επίτευξη συμφωνίας ως προς τη νεκρή ζώνη στην περιοχή της Πύλας

«Ελπίζουμε ότι η θετική αυτή εξέλιξη θα επισπεύσει και την επανέναρξη των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού», τονίζει το Υπουργείο Εξωτερικών

«Η Ελλάδα χαιρετίζει την επίτευξη συναντίληψης, μετά από εντατικές και διεξοδικές διαβουλεύσεις μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών, για την περιοχή βορείως της Πύλας», σημειώνει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

Όπως αναφέρει, «η συναντίληψη διασφαλίζει τη διατήρηση του status quo στη νεκρή ζώνη, αποκαθιστά την τάξη και δημιουργεί συνθήκες οικοδόμησης εμπιστοσύνης και επαναπροσέγγισης Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, προωθώντας την ανάπτυξη της περιοχής προς όφελος όλων των κατοίκων».

Το υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνει ακόμη ότι «η Ελλάδα χαιρετίζει, επίσης, τον εποικοδομητικό ρόλο που διαδραμάτισε ο ειδικός αντιπρόσωπος του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και επικεφαλής της UNFICYP, Colin Stewart, στην επίτευξη της συμφωνίας, στο πλαίσιο της αποστολής καλών υπηρεσιών του ΓΓΗΕ».

«Ελπίζουμε ότι η θετική αυτή εξέλιξη η οποία οφείλεται, μεταξύ άλλων, και στην εποικοδομητική στάση που επέδειξε η Κυπριακή Δημοκρατία, θα επισπεύσει τον διορισμό νέου απεσταλμένου των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο και την επανέναρξη των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού, στο πλαίσιο των σχετικών Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών», καταλήγει το Υπουργείο Εξωτερικών στην ανακοίνωσή του.

Υπενθυμίζεται ότι στις 18 Αυγούστου σημειώθηκαν επεισόδια στην περιοχή της Πύλας, όταν ομάδες Τουρκοκυπρίων επιτέθηκαν σε μέλη της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ, τραυματίζοντας τρεις εξ αυτών και προκαλώντας ζημιές στα οχήματά τους, όταν οι κυανόκρανοι προσπάθησαν να σταματήσουν μη εξουσιοδοτημένες ενέργειες του κατοχικού καθεστώτος στη νεκρή ζώνη.

Το ΥΠΕΞ εκπίζει να ανοίξει ο δρόμος και για επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό

Η επίθεση Τουρκοκυπρίων στα μέλη της ειρηνευτικής ομάδας του ΟΗΕ τον Αύγουστο

Η ανακοίνωση του ΟΗΕ

Την Δευτέρα επετεύχθη συναντίληψη για το τι μέλλει γενέσθαι στην Πύλα, την οποία ανακοίνωσαν τα Ηνωμένα Έθνη κάνοντας λόγο για ρυθμίσεις που θα επιλύσουν την κατάσταση.

«Εξακολουθούν να συζητούνται ορισμένες λεπτομέρειες, αλλά η συμφωνία-πλαίσιο θα τεθεί σε ισχύ σήμερα», τόνισαν χαρακτηριστικά.

Για ένα πολύ καλό αποτέλεσμα μίλησε ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ, προσθέτοντας ότι «οι διευθετήσεις αυτές είναι αποτέλεσμα των άκρως εποικοδομητικών συζητήσεων με όλους τους ενδιαφερόμενους, οι οποίοι δεσμεύτηκαν να καταλήξουν σε μια αμοιβαία αποδεκτή κατάληξη μετά την πρόσφατη κρίση στην Πύλα. Οι ανησυχίες των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων εξετάστηκαν προσεκτικά και αντιμετωπίστηκαν».

Όπως ανέφερε, «υπήρξε καλή θέληση από όλες τις πλευρές. Αυτές οι συζητήσεις υπήρξαν ένα πρότυπο για το πώς οι πλευρές μπορούν να βρουν λογικές και αμοιβαία αποδεκτές λύσεις στις διαφωνίες τους, εάν υπάρχει δέσμευση για επίτευξη μιας τέτοιας συμφωνίας. Είναι μια υπενθύμιση ότι μια αμοιβαία αποδεκτή λύση στο Κυπριακό είναι εφικτή», σημείωσε.

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024