Τρίτη 28 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Σκουπίδια: Πομποί  GPS παρακολουθούν την πορεία τους σε ποτάμια και Αιγαίο

Σκουπίδια: Πομποί  GPS παρακολουθούν την πορεία τους σε ποτάμια και Αιγαίο

Αν δείτε μια μπλε ή κίτρινη συσκευή να επιπλέει, διαβάστε την επιγραφή και μην τη βγάλετε από το νερό.

«Επιτελώ ερευνητικό έργο. Σε περίπτωση που με βρεις πριν το 2026, σε παρακαλώ άφησέ με και ενημέρωσε την εταιρεία μου για την τοποθεσία που βρίσκομαι».

Αυτή η επιγραφή υπάρχει πάνω στις ειδικές συσκευές με μπλε και κίτρινο χρώμα που ήδη «ταξιδεύουν» στο Αιγαίο και σε 4 ποταμούς της Βόρειας Ελλάδας, στον Αξιό, τον Αλιάκμονα, τον Εβρο και τον Στρυμόνα, εκπέμποντας το στίγμα τους.

Στο πλαίσιο ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος. Συσκευές με πομπό GPS που παρακολουθούν την πορεία των σκουπιδιών στους υδάτινους δρόμους όχι μόνο της Ελλάδας αλλά της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου. Στην κατεύθυνση αυτή γίνονται ρίψεις ειδικών συσκευών με GPS σε ποτάμια και στο Αιγαίο προκειμένου να ερευνηθούν τα ρεύματα και οι άνεμοι που «ωθούν» τα απορρίμματα σε συγκεκριμένες περιοχές.

«Πομποδέκτης που ρίξαμε στον Έβρο και τον Αλιάκμονα έφτασαν στην Χαλκιδική»

Το πρόγραμμα REMEDIES MISS 2021 OCEAN03 «δημιουργεί καινοτόμες λύσεις και τεχνολογίες για την παρακολούθηση, τη συλλογή, την πρόληψη και την αξιοποίηση (μικρο)πλαστικών από τους ωκεανούς μας» λέει στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο μηχανικός περιβάλλοντος της εταιρεία MC Greece που σχεδίασε τις συσκευές, Γιάννης Λελέκης.

Οι πομποδέκτες βρίσκονται μέσα σε πλαστικές ή ξύλινες θήκες που επιπλέουν (Γιάννης Λελέκης)

Όπως εξηγεί, σε νησιά των Κυκλάδων εμφανίζονται πλαστικά απορρίμματα με ξένες επιγραφές, κάτι που δείχνει ότι σκουπίδια φτάνουν στο Αιγαίο και μέσω των διασυνοριακών ποταμών.

Ιχνηλάτηση

«Ξεκινήσαμε τις πρώτες ρίψεις συσκευών αρχές Ιουνίου στο νότιο τμήμα των Κυκλάδων, από Σέριφο μέχρι Αμοργό, ακολούθησε η περιοχή βόρεια της Μυκόνου και πριν από λίγες μέρες, σε τέσσερα ποτάμια της βόρειας Ελλάδας. Συνολικά έχουμε ρίξει 50 συσκευές, από τις οποίες οι 40 παραμένουν ενεργές καθώς οι υπόλοιπες φαίνεται από το στίγμα τους ότι παραμένουν σταθερές και προφανώς τις έχουν βγάλει έξω από το νερό» αναφέρει ο κ. Λελέκης.

Κάποιες από τις συσκευές είναι πλαστικές και άλλες ξύλινες, είναι όλες αδιάβροχες και έχουν εμφανή διακριτικά και ταμπελάκι με στοιχεία για το ερευνητικό έργο προκειμένου να μη θεωρηθούν σκουπίδια και απομακρυνθούν.

«Η πλαστική συσκευή ζυγίζει 370 γραμμάρια και η ξύλινη περίπου 700. Είναι κατασκευασμένες από διαφορετικό υλικό γιατί θέλαμε να δούμε και τις διαδρομές του πλαστικού αφού ταξιδεύει 4 με 5 φορές γρηγορότερα απ’ ό,τι το ξύλο» διευκρινίζει ο κ. Λελέκης. Στόχος είναι η παρακολούθηση όλων των συσκευών για 2 χρόνια ώστε να μπορεί να γίνει στη συνέχεια η ιχνηλάτηση των σκουπιδιών μέσω των ποταμών.

«Ήδη είδαμε ότι πομποδέκτης που έπεσε στον Έβρο, αυτή τη στιγμή έφτασε στην Χαλκιδική, όπου άλλωστε κατέληξε και πομποδέκτης που ρίξαμε στον Αλιάκμονα» επισημαίνει ο κ. Λελέκης.

Συνολικά, μέσω του προγράμματος, θα γίνουν 200 ρίψεις, ανά διάφορες χρονικές περιόδους, για τα επόμενα δύο χρόνια προκειμένου να χαρτογραφηθεί η πορεία των απορριμμάτων που βρίσκονται σε διάφορες παραλίες.

Ωστόσο, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι, σύμφωνα με τον κ. Λελέκη, ότι ο κόσμος που βλέπει τις συσκευές, αδιαφορεί για την σήμανση και τις βγάζει έξω από το νερό.

«Θέλω να παρακαλέσω, όποιος βλέπει τη συσκευή μας στο νερό, να την αφήνει και να μην επιχειρεί να την βγάλει έξω προκειμένου να καταφέρουμε να ολοκληρώσουμε το πρόγραμμά μας» προτρέπει ο κ. Λελέκης προσθέτοντας ότι όλες οι συσκευές, με την ολοκλήρωση του ερευνητικού έργου, θα συλλεχθούν και θα σταλούν για ανακύκλωση καθώς είναι φτιαγμένες από οικολογικά και ανακυκλώσιμα υλικά για την προστασία του περιβάλλοντος.

Sports in

Ποιον παίκτη «βλέπει» ο Ολυμπιακός – Η μισή Ευρώπη παρακολουθεί την περίπτωση του (pic)

Παρά το γεγονός ότι ο Ολυμπιακός διαψεύδει κάθε μεταγραφικό σενάριο, στο εξωτερικό συνεχίζονται τα δημοσιεύματα και τα σενάρια

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 28 Μαϊου 2024