Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ομόλογα: Ανοδικά κινούνται οι τιμές των 10ετών

Ομόλογα: Ανοδικά κινούνται οι τιμές των 10ετών

Η σύγκρουση Ισραήλ - Χαμάς οδηγεί τους επενδυτές σε αμυντικές επιλογές

Aνοδικά κινούτναι οι τιμές των 10ετών κρατικών ομολόγων, καθώς οι επενδυτές στρέφονται σε περιουσιακά στοιχεία που αποτελούν ασφαλές καταφύγιο λόγω της ανησυχίας για την κλιμάκωση της σύγκρουσης μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.

Η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου υποχωρεί κατά 10 μονάδες βάσης στο 4,58% την Τετάρτη. Η απόδοση του γερμανικού 1οετούς μειώθηκε σχεδόν κατά 8 μονάδες βάσης στο 2,709%, ενώ η απόδοση του βρετανικού 10ετούς μειώθηκε κατά σχεδόν 11 μονάδες βάσης στο 4,326%.

Τα κρατικά ομόλογα διεύρυναν τα κέρδη τους μετά τις αναφορές ότι δύο πύραυλοι εκτοξεύθηκαν από τον Λίβανο προς το Ισραήλ, το οποίο επίσης ενέτεινε τις αεροπορικές επιδρομές σε στόχους της Χαμάς στη Γάζα. Οι Ισραηλινοί ηγέτες συζητούν τη συγκρότηση μιας έκτακτης εθνικής κυβέρνησης για να συντονίσει την αντίδραση της χώρας μετά τις φονικές επιθέσεις του Σαββατοκύριακου.

Η σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς «αυξάνει την αστάθεια και την αβεβαιότητα. Στο πλαίσιο αυτού του σεναρίου το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να διατηρήσουμε τον κίνδυνο στο ελάχιστο», αναφέρει στο Bloomberg η ανώτερη στρατηγικός αναλυτής σταθερού εισοδήματος της Saxo Bank A/S,  Αλθέα Σπινόζι. «Καθώς τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν γρήγορα στο μέτωπο των συγκρούσεων, δεν μπορούμε παρά να παραμείνουμε αμυντικοί».

Η νομισματική πολιτική στο επίκεντρο

Τα κρατικά ομόλογα διατήρησαν τα κέρδη τους ακόμη και μετά την δήλωση της Διοικητού της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Μισέλ Μπόουμαν ότι τα επιτόκια μπορεί να χρειαστεί να αυξηθούν περαιτέρω και να παραμείνουν υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως για να μειωθεί ο πληθωρισμός στον στόχο της κεντρικής τράπεζας.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, οι αξιωματούχοι της Fed εξέφρασαν την ιδέα ότι η πρόσφατη άνοδος των αποδόσεων των ΗΠΑ μπορεί να έχει κάνει μέρος της δουλειάς της σύσφιγξης των χρηματοπιστωτικών συνθηκών για αυτούς, ανεβάζοντας τις τιμές των ομολόγων.

Τα σχόλια των αξιωματούχων της Fed είναι «ένας αναστεναγμός ανακούφισης για τις αγορές, δεδομένου ότι τα πάντα εξαρτώνται τόσο πολύ από το πού θα πάει αυτή η διαφωνία για το τέλος της αύξσηςη των επιτοκίων», δήλωσε στο Bloomberg TV η επικεφαλής σταθερού εισοδήματος της Newton Investment Management, Έλα Χόξα.

Οι κινήσεις μπορεί να επιδεινώθηκαν από την άποψη ότι οι αποδόσεις πήγαν πολύ ψηλά. Ο Theophile Legrand, στρατηγικός αναλυτής επιτοκίων στη Natixis SA, εκτιμά ότι δεν φαίνεται να πρόκειται για μια κλασική διαμόρφωση risk-off, δεδομένου ότι τα swap spreads – ένα μέτρο του κινδύνου – είναι πιο σφιχτά και οι ευρωπαϊκές αγορές μετοχών είναι σχετικά σταθερές.

«Είναι δύσκολο να δούμε ποια θα είναι η τάση», είπε, υποθέτοντας ότι οι κινήσεις αποτελούν αντιστροφή της πρόσφατης ανόδου των αποδόσεων που καθοδηγείται από το μακρύτερο άκρο της καμπύλης.

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Άιρτον Σένα: Τριάντα χρόνια χωρίς τον θρύλο

Έχουν περάσει τρεις δεκαετίες από τότε που ο «θεός» των γκραν πρι μετακόμισε σε άλλες πίστες, αφού φρόντισε να φτιάξει τις επίγειες...

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024