Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Γάζα: Το Ισραήλ βομβάρδισε την μοναδική διέξοδο από την πόλη

Γάζα: Το Ισραήλ βομβάρδισε την μοναδική διέξοδο από την πόλη

Την ώρα που ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπ. Νετανιάχου και εκπρόσωπος τύπου του IDF είχαν δώσει εντολή στους κατοίκους της Γάζας να φύγουν από την πόλη, εν τέλει βομβάρδισαν το πέρασμα Rafah.

Το πέρασμα Rafah είναι ένα μεθοριακό σημείο ελέγχου μεταξύ της Λωρίδας της Γάζας και της Χερσόνησου του Σινά στην Αίγυπτο, η μοναδική διέξοδος που επιτρέπει την φυγή προς τα νοτιοδυτικά. Οι υπόλοιπες περιοχές είναι περιφραγμένες και ελέγχονται από το Ισραήλ.

Χαρακτηριστικά το 50% των πολιτών είναι κάτω των δεκαοκτώ ετών, οπότε με την προσθήκη των γυναικών και των ηλικιωμένων, η πόλη κατοικείται κατά ένα μεγάλο ποσοστό από άμαχο πληθυσμό

Τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο δύσκολα καθώς βομβαρδίστηκε και το λιμάνι της Γάζας, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει πλέον διαφυγή για τον πολιορκημένο άμαχο πληθυσμό που αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος των κατοίκων.

Η θέση της Αιγύπτου και του Κατάρ

Φωτογραφία από την πόλης της Γάζας, στα ερείπια σπιτιού. Οι εσωτερικά εκτοπισμένοι κάτοικοι είναι 137.00ο σύμφωνα με στοιχεία του UNRWA των Ηνωμένων Εθνών.

Η Αίγυπτος δεν είναι έτοιμη να υποδεχθεί μεγάλο πληθυσμό προσφύγων στην Χερσόνησο του Σινά και ζήτησε από το Ισραήλ να προσφέρει ασφαλή δίοδο εκτός της Λωρίδας της Γάζας. Συγκεκριμένα ο πρόεδρος Σίσι ανέφερε πως «η κλιμάκωση στην Γάζα είναι πολύ επικίνδυνη και πως η Αίγυπτος ζητά από τους ντόπιους και διεθνείς εταίρους να διαπραγματευτούν μια λύση στην βία.» Ο πρόεδρος Σίσι έκλεισε λέγοντας «Η Αίγυπτος δεν θα επιτρέψει να διευθετηθεί το πρόβλημα εις βάρος των άλλων», υπονοώντας πως η Αίγυπτος δεν είναι σε θέση να φιλοξενήσει χιλιάδες πρόσφυγες.

Η Αίγυπτος πρόλαβε και έστειλε την Κυριακή ανθρωπιστική βοήθεια μέσω της Ερυθράς Ημισελήνου, όμως ο βομβαρδισμός του περάσματος την Δευτέρα πάγωσε ακόμα και την μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας. Το βίντεο που ακολουθεί αναρτήθηκε στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter) από το Quds News Network που πρόσκεινται στην πολιτική πτέρυγα της Χαμάς. Δείχνει Αιγυπτικά οχήματα να φεύγουν από το πέρασμα Rafah.

Το Κατάρ που μαζί με την Αίγυπτο προσπαθούν να κρατούν τις εντάσεις σε χαμηλά επίπεδα, πρότεινε την ανταλλαγή αιχμαλώτων γυναικόπαιδων που κρατούνται στην Γάζα με 30 γυναικόπαιδά που κρατούνται σε Ισραηλινές φυλακές. Αυτή η προσπάθεια του Υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ να αποκλιμακωθεί η κατάσταση, όπως αναδημοσίεσε η El Pais International επικαλούμενη το Reuters, δεν έχει ακόμα εισακουστεί και η ισραηλινή πλευρά δεν μπαίνει ακόμα σε διαπραγματεύσεις. Ουσιαστικά, θέλει να συνεχίσει τον αποκλεισμό, ώστε να πετύχει πιο ευνοϊκούς όρους κατάπαυσης του πυρός.

Ο στρατός διέψευσε τον εκπρόσωπο του στρατού

Σύμφωνα με τους Times of Israel o στρατός αναφέρει μια διαφορετική οπτική από τον εκπρόσωπο τύπου του…στρατού (IDF) αναφέροντας πως χτύπησαν υπόγεια τούνελ. Συνέχισαν πως υπήρξε ένα παράθυρο εξόδου σήμερα, για όσους είχαν πρότερη άδεια.

Πλέον οι πολίτες δεν έχουν διέξοδο διαφυγής από την πόλη της Γάζας.

To μέσον συνεχίζει αναφέροντας πως το πέρασμα της Rafah εν τέλει βομβαρδίστηκε το πρωί της Τρίτης 10 Οκτωβρίου μπλοκάροντας την μόνη διέξοδο από τον θύλακα προς την Αίγυπτο. Κάτι που επιβεβαιώνεται τόσο από τα μεγάλα διεθνή μέσα, όσο και από την Ταξιαρχία Al Quds, τον ένοπλο βραχίονα της Χαμάς.

Με την σειρά του το IDF εμμένει στην νέα εκδοχή πως χτυπήθηκε υπόγειο τούνελ, χωρίς να διευκρινίζει αν χτυπήθηκε και το πέρασμα Rafah. Κάτι που αναρτάται στο επόμενο βίντεο, χωρίς να έχουμε επιβεβαίωση για νεκρούς. Οι περισσότεροι Παλαιστίνιοι στο πέρασμα είχαν ευρωπαϊκά και διεθνή διαβατήρια και μετά τις εκρήξεις έφυγαν προς την Γάζα.

To Ισραήλ υποστηρίζει πως έστειλε μήνυμα εκκένωσης στους παλαιστίνιους που χειρίζονται το πέρασμα, λίγο πριν τον βομβαρδισμό. Το Associated Press υποστηρίζει πως ειδοποιήθηκε η αιγυπτιακή πλευρά του περάσματος. Νωρίς το πρωί ανώτερος εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Εθνικής Άμυνας του Ισραήλ (ο αντισυνταγματάρχης Richard Hecht) συμβούλεψε τους Παλαιστίνιους της Γάζας να διαφύγουν προς την Αίγυπτο και πως το πέρασμα Rafah είναι ανοιχτό. Αργότερα οι ανώτεροί του το διέψευσαν λέγοντας πως δεν υπάρχει επίσημη οδηγία να εκκενώσουν προς Αίγυπτο.

Τα Ηνωμένα Έθνη ζητούν από την Αίγυπτο να αποστείλει ανθρωπιστική βοήθεια στην Λωρίδα της Γάζας, το Ισραήλ έχει απειλήσει πως οποιασδήποτε μορφή βοήθεια προς την Γάζα θα ανατιναχτεί και η Αίγυπτος ζήτησε ασφαλή δίοδο για ανθρωπιστική βοήθεια από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ. Η Χαμάς ανέβασε βίντεο που υποστηρίζει πως Αιγυπτιακή βοήθεια γύρισε πίσω υπό τον φόβο του βομαβαρδισμού.

Sports in

Επιστροφή στο μέλλον για Ιμπόρα και Έμερι

Αν στην καριέρα κάθε ποδοσφαιριστή υπάρχει ένας icon προπονητής και το αντίστροφο, τότε το βράδυ της Πέμπτης στο Βίλα Παρκ, ο Ουνάι Έμερι και ο Βιθέντε Ιμπόρα θα έχουν πολλά να θυμηθούν ως alter ego ο ένας του άλλου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024