Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πώς θα γίνει η επιλογή διοικήσεων στο δημόσιο - Ερχονται τεστ, μπόνους και παύσεις

Πώς θα γίνει η επιλογή διοικήσεων στο δημόσιο – Ερχονται τεστ, μπόνους και παύσεις

Το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί έως τα τέλη του μήνα στη Βουλή

Αλλάζει ριζικά ο τρόπος επιλογής των διοικητών και προϊσταμένων στο δημόσιο καθώς πλέον θα γίνεται με βάση τα ακαδημαϊκά τους καθήκοντα, την προϋπηρεσία αλλά και μέσω τεστ δεξιοτήτων.

Το νέο πλαίσιο επιλογής Διοικήσεων κρίσιμων φορέων του Δημόσιου μεταξύ των οποίων και των περίπου 120 νοσοκομείων και των 7 υγειονομικών περιφερειών της χώρας παρουσίασε η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως.

Το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί έως τα τέλη του μήνα στη Βουλή και να ψηφιστεί το πρώτο 15νθήμερο του Νοεμβρίου προκειμένου η επιλογή των νέων διοικήσεων να γίνει με το νέο σύστημα από τις αρχές του επόμενου έτους.

Παράλληλα οι διοικητές και προϊστάμενοι του δημόσιο θα αξιολογούνται διαρκώς καθώς με την ανάληψη των καθηκόντων τους θα υπογράφουν συμβόλαια απόδοσης που συνδέονται άμεσα με τα ετήσια σχέδια δράσης των υπουργείων. Θα αξιολογούνται δύο φορές, μια στο μέσον της θητείας και μία στο τέλος. Στην περίπτωση που οι τιθέμενοι στόχοι επιτυγχάνονται τότε θα προβλεφθεί η δυνατότητα καταβολής μπόνους παραγωγικότητας. Εάν όμως η απόδοση δεν είναι ικανοποιητική, ο αρμόδιος υπουργός εισηγείται την άμεση παύση του στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Oι διοικητές και προϊστάμενοι του δημόσιο θα αξιολογούνται διαρκώς

Συγκεκριμένα το το νέο σύστημα επιλογής διοικήσεων φορέων του Δημοσίου Τομέα θα κινείται στους εξής άξονες:

Ομαδοποίηση των φορέων ανάλογα με το εύρος και το είδος των αρμοδιοτήτων τους. Εφεξής, θα ακολουθείται διαφορετική διαδικασία για έναν φορέα πανελλαδικής εμβέλειας, όπως το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, και διαφορετική για έναν τοπικό φορέα, όπως μια δημόσια βιβλιοθήκη σε ένα χωριό.

Προβλέπεται δε ειδική ομαδοποίηση και διαδικασία για τα νοσοκομεία.

Αυξημένες απαιτήσεις και αυστηρά ελάχιστα προσόντα (π.χ. πτυχίο ή/και (κατά περίπτωση) εργασιακή εμπειρία σε συνάφεια προς το αντικείμενο της προκηρυσσόμενης θέσης ή τη διοίκηση), εξασφαλίζοντας ότι όσοι επιλέγονται έχουν τα απαραίτητα προσόντα και ικανότητες για να αντεπεξέλθουν στα καθήκοντά τους.
Καινοτόμα ψηφιακά εργαλεία αξιολόγησης (τεστ δεξιοτήτων), τα οποία εφαρμόζονται για πρώτη φορά οριζοντίως στον Δημόσιο Τομέα, εξασφαλίζοντας την απαραίτητη ισορροπία μεταξύ τυπικών και ουσιαστικών προσόντων.

Συγκεκριμένες προθεσμίες ώστε οι διαδικασίες επιλογής να εκκινούν και να ολοκληρώνονται εγκαίρως για το σύνολο των φορέων.

Το νέο σύστημα αξιολόγησης διοικήσεων φορέων του Δημοσίου Τομέα περιλαμβάνει:

Ετήσια σχέδια δράσης για κάθε φορέα, τα οποία περιλαμβάνουν απολογισμό και προγραμματισμό δράσεων, καινοτομίες, ποιοτικούς στόχους και συγκεκριμένους ποσοτικούς στόχους, τα οποία εγκρίνονται από τον αρμόδιο Υπουργό.

Συμβόλαια απόδοσης με τον αρμόδιο Υπουργό, τα οποία αναφέρουν συγκεκριμένες δράσεις και στόχους και υπογράφονται από την αρχή της θητείας των διοικήσεων και αναρτώνται στην ιστοσελίδα του εποπτεύοντος Υπουργείου.

Αύξηση της θητείας των διοικήσεων από 3 σε 4 έτη, δίνοντάς τους έτσι ικανότερο χρονικό διάστημα για την ολοκλήρωση του έργου τους.

Ετήσια αξιολόγηση των διοικήσεων και, ανάλογα με την επίτευξη ή μη των τεθέντων στόχων, δυνατότητα ανταμοιβής (bonus παραγωγικότητας) ή άμεσης λήξης της θητείας τους και αντικατάστασής τους, μετά από εισήγηση του αρμόδιου Υπουργού στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Το νομοσχέδιο αφορά περισσότερες από 600 θέσεις Προέδρων, Αντιπροέδρων, Διοικητών, Αναπληρωτών Διοικητών, Υποδιοικητών, Διευθύνοντων και Εντεταλμένων Συμβούλων σε φορείς του Δημοσίου Τομέα (Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου για τα οποία η επιλογή των διοικήσεων ανήκει στην Κυβέρνηση).

Ενδεικτικά, παρατίθενται ορισμένα παραδείγματα φορέων στους οποίους θα τύχει εφαρμογής το νέο σύστημα επιλογής διοικήσεων:

-Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ)

-Υγειονομικές Περιφέρειες

-Δημόσια νοσοκομεία

-Δημόσιες βιβλιοθήκες

-Αθλητικά κέντρα

Η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, δήλωσε: «Με το νέο σχέδιο νόμου πραγματοποιούμε μία τομή στη Δημόσια Διοίκηση, καθιερώνοντας ένα νέο πρότυπο διοίκησης, σύγχρονο και αποτελεσματικό, που ανταποκρίνεται στις προκλήσεις της εποχής μας και στις απαιτήσεις της κοινωνίας. Ενδυναμώνουμε και ενισχύσουμε τους φορείς του Δημοσίου. Για ένα κράτος που βάζει πάντα τον πολίτη στο επίκεντρο.».

Sports in

Περιστέρι: Στην καλύτερη πεντάδα του Basketball Champions League ο Ράγκλαντ (pic)

Ο Τζο Ράγκλαντ ψηφίστηκε μέλος της καλύτερης πεντάδας του Basketball Champions League για την αγωνιστική περίοδο 2023/24.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024