Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ισραήλ: Σύγχυση στην ΕΕ για τη βοήθεια προς τους Παλαιστινίους

Ισραήλ: Σύγχυση στην ΕΕ για τη βοήθεια προς τους Παλαιστινίους

Η ανθρωπιστική βοήθεια της ΕΕ στους Παλαιστινίους θα συνεχιστεί όσο χρειάζεται, λέει ένας επίτροπος - «Παγώνει» η βοήθεια, δήλωσε άλλος

Μπέρδεψαν τις «γραμμές» τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία αφού καταδίκασε τις επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ και δήλωσε την αμέριστη στήριξή της στο Τελ Αβίβ, μέσω του επιτρόπου για τη Διεύρυνση, Όλιβερ Βαρχέλι, έγινε γνωστό ότι προχωρά σε αναστολή πληρωμών και επανεξέταση κάθε προγράμματος βοηθείας προς τους Παλαιστινίους.

Ο Βαρχέλι ανέφερε σε ανάρτησή του ότι «το μέγεθος του τρόμου και της βαναυσότητας ενάντια στο Ισραήλ και τον λαό του αποτελεί σημείο καμπής. Δεν μπορεί να υπάρξει συνέχιση των διαδικασιών σαν να μην έχει συμβεί τίποτα».

«Ως ο μεγαλύτερος χορηγός βοήθειας για τους Παλαιστινίους, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να βάλει όλο το φάσμα των σχεδίων ανάπτυξής της σε επανεξέταση και αυτό αφορά 691 εκατ. ευρώ. Όλες οι πληρωμές σταματούν αμέσως. Όλα τα σχέδια θα επανεξεταστούν. Όλες οι νέες προτάσεις προϋπολογισμού, συμπεριλαμβανομένου και του τρέχοντος έτους 2023, αναστέλλονται μέχρι νεωτέρας. Θα υπάρξει συνολική επανεξέταση ολόκληρου του φακέλου για τη βοήθεια προς την Παλαιστίνη», σημείωσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Τίποτα δεν είναι οριστικό – Αύριο θα συζητηθεί το θέμα στο έκτακτο Συμβούλιο των ΥΠΕΞ των 27

Τόνισε επιπλέον ότι «τα θεμέλια της ειρήνης, της ανοχής και συνύπαρξης θα πρέπει τώρα να εξεταστούν. Η προτροπή στο μίσος, τη βία και η αποθέωση της τρομοκρατίας έχουν ήδη δηλητηριάσει τα μυαλά πάρα πολλών μέχρι τώρα. Χρειαζόμαστε δράση και τη χρειαζόμαστε τώρα».

Λέναρσιτς: Η βοήθεια της ΕΕ θα συνεχιστεί όσο χρειάζεται

Πριν καν στεγνώσει το μελάνι στην ανάρτηση του ενός επιτρόπου, ήρθε μία άλλη από τον επίτροπο Διαχείρισης Κρίσεων της ΕΕ, Γιάνες Λέναρσιτς.

«Η ανθρωπιστική βοήθεια της ΕΕ στους Παλαιστίνιους που έχουν ανάγκη θα συνεχιστεί όσο χρειάζεται» υπογράμμισε ο Λέναρσιτς.

Με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ, ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Αν και καταδικάζω σθεναρά την τρομοκρατική επίθεση από τη Χαμάς, είναι επιτακτική ανάγκη να προστατεύονται οι άμαχοι και να σεβόμαστε το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο. Η ανθρωπιστική βοήθεια της ΕΕ στους Παλαιστίνιους που έχουν ανάγκη θα συνεχιστεί όσο χρειάζεται».

Πρέπει να σημειωθεί, πάντως, ότι οριστική απόφαση για το θέμα δεν έχει ληφθεί ακόμα, ενώ αύριο, Τρίτη, αναμένεται να συζητηθεί στο άτυπο και έκτακτο Συμβούλιο των ΥΠΕΞ των 27, που συγκάλεσε ο Ζοζέπ Μπορέλ με αντικείμενο την κρίση στη Μέση Ανατολή.

Sports in

Ο Κώστας Φορτούνης αποκλειστικά στο in: «Τώρα να δώσουμε όλοι μας, λίγο παραπάνω για το Conference και το πρωτάθλημα»

Ο Ολυμπιακός χτυπά την πόρτα ενός… ιστορικού Μάη και ο αρχηγός του, Κώστας Φορτούνης δείχνει τον δρόμο μέσα από την συνέντευξή του στο in

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024