Τρίτη 21 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Γάζα: Οι Παλαιστίνιοι υπό καθεστώς τρόμου γι' αυτό που έρχεται

Γάζα: Οι Παλαιστίνιοι υπό καθεστώς τρόμου γι’ αυτό που έρχεται

Κατά χιλιάδες εγκαταλείπουν τη Γάζα, μία από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές του πλανήτη. Οι νοσοκομειακές υποδομές έτοιμες να καταρρεύσουν.

Υπό καθεστώς τρόμου και σύγχυσης γι’ αυτά που θα επακολουθήσουν βρίσκονται χιλιάδες Παλαιστίνιοι στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας. Αυτό  περιέγραψαν πρόσφυγες που κατάφεραν να διαφύγουν εν μέσω των ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών ως αντίποινα για την εισβολή της Χαμάς.

«Όταν αρχίσαμε να αναζητούμε πληροφορίες μέσα από τα νοσοκομεία με τα οποία συνεργαζόμαστε, ένα άτομο περιέγραψε τον χώρο ως σφαγείο», δήλωσε ο Μαχμούντ Σαλαμπί της Medical Aid για τους Παλαιστίνιους, ο οποίος επιβλέπει την υποστήριξη των νοσοκομείων σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας.

«Υπήρχαν πτώματα στο δάπεδο, στην εντατική δεν υπήρχε αρκετός χώρος και το ιατρικό προσωπικό πάλευε να αντιμετωπίσει τον τεράστιο αριθμό εισαγωγών. Η κατάσταση είναι πραγματικά άσχημη αυτή τη στιγμή, είναι από πιο σκληρές κλιμακώσεις που έχουμε ζήσει ως Παλαιστίνιοι στη Γάζα», ανέφερε ο Μαχμούντ Σαλαμπί, σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian.

Η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι δραματική, θυμίζει σφαγείο

Κατεστραμμένα κτίρια και ερείπια από τους σφορδρούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς στη Γάζα. Yousef D. Hammash/via REUTERS

«Για την ασφάλειά σας εκκενώστε αμέσως»

Στη Λωρίδα της Γάζας ζουν περίπου 2 εκατομμύρια άνθρωποι, όπου οι Ισραηλινοί έχουν εξαπολύσει επίθεση από θάλασα και αέρα ως αντίποινα για την πρωτοφανή εισβολή της Χαμάς το Σάββατο.

«Για την ασφάλειά σας, εκκενώστε αμέσως τις περιοχές όπου ζείτε», ήταν η γενική οδηγία προς τους πολίτες στη Γάζα από τον εκπρόσωπο του στρατού Αβιτσάι Αντράι στο Χ (πρώην Twitter). Την ίδια στιγμή, πολλοί σε όλη τη Γάζα φοβήθηκαν ότι δεν υπήρχε πουθενά να κρυφτούν, σε μια περιοχή 140 τετραγωνικών μιλίων που θεωρείται εδώ και καιρό μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές της Γης.

Όπως ανέφερε ο Σαλαμπί οι ομάδες βοήθειας που εργάζονται μέσα στη Γάζα εκτιμούν ότι τουλάχιστον 20.000 άνθρωποι εκτοπίστηκαν την πρώτη νύχτα των ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών.

Ένας βομβαρδισμός κάθε 15 με 30 λεπτά

Παρ’ ότι οι ισραηλινές δυνάμεις ισχυρίζονται ότι είχαν επιλέξει στόχους που συνδέονται με τη Χαμάς, οι Παλαιστίνιοι της Γάζας κατηγορούν τον ισραηλινό στρατό ότι έπληξε αστικές και οικιστικές υποδομές με ισχνές διασυνδέσεις με την οργάνωση, σύμφωνα με τον Guardian.

«Ήταν πολύ αγχωτικό, υπήρχε ένας βομβαρδισμός κάθε 15 με 30 λεπτά καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας», δήλωσε ο Μοχάμεντ Γκαλαϊνί, ένας επιστήμονας για την ποιότητα του αέρα που ζει στο Μάντσεστερ και είχε επιστρέψει στη Γάζα για να δει την οικογένειά του. «Ο κόσμος φεύγει μαζικά προς μέρη που είναι πιο ασφαλή».

Δεν υπάρχει ηλεκτρικό ούτε ίντερνετ

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το ιατρικό προσωπικό σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας επιδεινώνεται από την έλλειψη ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και από τις πολυετείς ισραηλινές επιθέσεις που είχαν ούτως ή άλλως γονατίσει τις νοσοκομειακές υποδομές της Γάζας.

«Σήμερα το πρωί μίλησα με έναν γενικό χειρουργό» είπε στη συνέχεια ο Μοχάμεντ Γκαλαϊνί. Μου είπε ότι τους λείπουν σε μεγάλο βαθμό ιατρικές προμήθειες, φάρμακα, αναλώσιμα, ό,τι χρειάζονται σε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Το πιο σημαντικό όμως, όπως τόνισε ο ίδιος, είναι ότι δεν υπάρχουν αρκετοί γιατροί για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση έκτακτης ανάγκης με τις ασταμάτητες εισαγωγές.

«Ένα άτομο μόλις ξεκινούσε την εκπαίδευσή του στη γενική χειρουργική, αλλά διαχειρίζεται το τμήμα γενικής χειρουργικής για σχεδόν δύο ημέρες μόνο του, ενώ άλλοι ανώτεροι ασχολούνται με πιο σοβαρά περιστατικά στον επάνω όροφο» υπογράμμισε εκφράζοντας με τον πιο δραματικό τρόπο την κατάσταση που επικρατεί στη Γάζα.

Sports in

Η Στεφανί Φραπάρ θα σφυρίξει στον τελικό Κυπέλλου Ελλάδος

Η κορυφαία διαιτητής, Στεφανί Φραπάρ θα είναι αυτή που θα σφυρίξει στον τελικό Κυπέλλου Ελλάδος ανάμεσα σε Παναθηναϊκό και Άρη.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 21 Μαϊου 2024