Κυριακή 19 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ισραήλ: Eπισκέπτες του φεστιβάλ αποχαιρετούν τους αγαπημένους τους καθώς εισβάλλει η Χαμάς

Ισραήλ: Eπισκέπτες του φεστιβάλ αποχαιρετούν τους αγαπημένους τους καθώς εισβάλλει η Χαμάς

Κρυμμένοι στους θάμνους, προσπαθούν να προστατευτούν από τις σφαίρες των ενόπλων και στέλνουν μηνύματα στα αγαπημένα τους πρόσωπα θεωρώντας πως ζούσαν τις τελευταίες τους στιγμές.

Όλο και περισσότερες σοκαριστικές πληροφορίες έρχονται στο φως για το μακελειό στο μουσικό φεστιβάλ Supernova, στο νότιο Ισραήλ, κοντά στη Γάζα.

Χιλιάδες νέοι, που διασκέδαζαν ακούγοντας τις αγαπημένες τους μουσικές, δέχτηκαν επίθεση από μαχητές της Χαμάς, λίγες ώρες μετά την εισβολή της ισλαμικής οργάνωσης στη χώρα. Αργά την Κυριακή (8/10), η ισραηλινή υπηρεσία διάσωσης Zaka είπε ότι ανέσυρε εκατοντάδες πτώματα.

Οι εικόνες και τα βίντεο, που έχουν δημοσιευτεί στα social media τις τελευταίες ώρες, αποτυπώνουν τη φρίκη που έζησαν οι επισκέπτες του φεστιβάλ.

Πλάνα δείχνουν αθώους πολίτες να ουρλιάζουν καθώς πέφτουν πυροβολισμοί

Σε κάποια από αυτά, οι παρευρισκόμενοι τρέχουν πανικόβλητοι για να σωθούν, καθώς ένοπλα μέλη της Χαμάς τους επιτίθενται ενώ σε άλλα κάποιοι τρομοκρατημένοι Ισραηλινοί έχουν κρυφτεί στους θάμνους και τη χαμηλή βλάστηση για να αποφύγουν τις σφαίρες που πέφτουν «βροχή».

Επιζώντες της επίθεσης ανήρτησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποσπάσματα από τη φρίκη που έζησαν. Πολλοί έμειναν ακίνητοι για περισσότερες από πέντε ώρες, πριν ακούσουν τον ήχο των σωτήρων τους που μιλούσαν στα εβραϊκά. Μάλιστα, ορισμένοι κατέγραψαν σιωπηλά αποχαιρετιστήρια μηνύματα για τους αγαπημένους τους, καθώς έβλεπαν γύρω τους τον κόσμο να σκοτώνεται.

Η μουσική στο φεστιβάλ, που σύμφωνα με τους επιζώντες έπαιζε όλη τη νύχτα μέχρι περίπου τις 6.30 π.μ., διεκόπη όταν άρχισε να ηχεί η σειρήνα προειδοποιώντας για ρουκέτες.

Οι επισκέπτες γνώριζαν ότι υπήρχε κίνδυνος επιθέσεων. Ωστόσο, δεν περίμεναν ότι ένοπλοι με φορτηγά θα εισβάλλουν στον χώρο και θα αρχίσουν να πυροβολούν αδιακρίτως προς το πλήθος, αφού πρώτα κόψουν το ρεύμα.

Τρομακτικά πλάνα δείχνουν αθώους πολίτες να ουρλιάζουν καθώς πέφτουν πυροβολισμοί, ενώ η αστυνομία φαίνεται να προσπαθεί να βοηθήσει τον κόσμο να απομακρυνθεί από τον χώρο. Κάποιοι ακούγονται να φωνάζουν «πάμε, πάμε, πάμε», να πιάνουν τα χέρια τους και να τρέχουν μακριά από τους ενόπλους της Χαμάς.

Επιβεβαιώνοντας τη φρίκη, η Zaka δήλωσε ότι έχει ανασύρει τουλάχιστον 260 νεκρούς από τον χώρο του φεστιβάλ. Οι σοροί εθεάθησαν στοιβαγμένες, η μία πάνω στην άλλη σε αυτοσχέδιες σκηνές, καθώς οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης προσπαθούσαν να τις ταυτοποιήσουν.

Οι σοροί των νεκρών στοιβαγμένες σε αυτοσχέδιες σκηνές

Μαρτυρίες που σοκάρουν

Μία παρευρισκόμενη στο φεστιβάλ, ονόματι Ortel θυμάται το πρώτο σημάδι που μαρτύρησε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά. «Ήταν όταν ήχησε μία σειρήνα κοντά στην αυγή», προειδοποιώντας για ρουκέτες. Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι η ομοβροντία των πυραύλων ακολουθήθηκε από αλλεπάλληλους πυροβολισμούς.

«Έκλεισαν το ρεύμα και ξαφνικά από το πουθενά μπήκαν μέσα και άρχισαν να πυροβολούν προς κάθε κατεύθυνση» είπε η Ortel στο Channel 12 του Ισραήλ. «Πενήντα τρομοκράτες έφτασαν με φορτηγά, ντυμένοι με στρατιωτικές στολές», συμπλήρωσε.

Οι άνθρωποι προσπάθησαν να φύγουν από το σημείο, τρέχοντας στην άμμο και μπήκαν στα αυτοκίνητά τους για να απομακρυνθούν αλλά υπήρχαν τζιπ γεμάτα ενόπλους που τα πυροβολούσαν.

«Φτάσαμε ως ένα σημείο και μετά σταματήσαμε τα οχήματά μας και αρχίσαμε να τρέχουμε. Κρύφτηκα μέσα σε έναν θάμνο και προσπαθούσα να καταλάβω τι συμβαίνει.Έβαλα το τηλέφωνο σε λειτουργία σίγασης και μετά άρχισα να σέρνομαι μέσα σε έναν πορτοκαλεώνα. Από πάνω μου έκαιγε μία τεράστια φωτιά», συμπλήρωσε.

Ο Adam Barel είπε στην ισραηλινή εφημερίδα Haaretz ότι προσπάθησε να δραπετεύσει με το αυτοκίνητό του αλλά ένοπλοι πυροβολούσαν εναντίον τους, έτσι βγήκε και έτρεξε. «Χτυπήθηκαν άνθρωποι. Κρυφτήκαμε. Όλοι έτρεξαν κάπου αλλού», είπε.

Η Esther Borochov, μιλώντας στο Reuters, δήλωσε ότι έφευγε όταν το όχημά της συγκρούστηκε. Είδε έναν νεαρό άνδρα να οδηγεί ένα άλλο αυτοκίνητο, που της είπε να μπει μέσα. Το έκανε αλλά στη συνέχεια εκείνος σκοτώθηκε από πυροβολισμό. Η Esther είπε ότι παρίστανε τη νεκρή μέχρι που τελικά σώθηκε από τον ισραηλινό στρατό.

«Δεν μπορούσα να κουνήσω τα πόδια μου. Ήρθαν στρατιώτες και μας πήγαν στους θάμνους», περιέγραψε.

Sports in

Φοβερό comeback και πρόκριση στους τελικούς της Δύσης για τους Μάβερικς (117-116)

Οι Ντάλας Μάβερικς με φοβερό comeback νίκησαν με σκορ 117-116 σε ματς θρίλερ τους Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ, πήραν τη σειρά με 4-2 και προκρίθηκαν στους τελικούς της Δύσης

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 19 Μαϊου 2024