Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τεχνητή νοημοσύνη βοηθά στην πρόβλεψη μετασεισμών

Τεχνητή νοημοσύνη βοηθά στην πρόβλεψη μετασεισμών

Νέα μοντέλα μηχανικής μάθησης προσφέρουν καλύτερες προβλέψεις σε σχέση με τα σημερινά συστήματα προειδοποίησης.

Η ακριβής πρόβλεψη των σεισμών θεωρείται σήμερα αδύνατη, ωστόσο ορισμένες χώρες όπως οι ΗΠΑ εκδίδουν χονδρικές εκτιμήσεις για τον κίνδυνο μετασεισμών ώστε να προειδοποιούν τον πληθυσμό για νέες ισχυρές δονήσεις.

Τώρα, τρεις νέες μελέτες περιγράφουν μοντέλα μηχανικής μάθησης – ένα είδος τεχνητής νοημοσύνης – που ξεπερνούν τις επιδόσεις των σημερινών προβλέψεων όσον αφορά τον αριθμό των μετασεισμών και το μέγεθός τους.

Οι προβλέψεις ήταν ανώτερες σε σχέση τις προειδοποιήσεις της αμερικανικής γεωλογικής υπηρεσίας USGS

Οι μελέτες είναι προκαταρκτικές, υποδεικνύουν όμως ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα αποδειχθεί πολύτιμη στη Γεωλογία χάρη στην ικανότητά της να αναγνωρίζει τάσεις σε μεγάλους όγκους δεδομένων.

Η πρώτη μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στο Geophysical Research Letters, εκπαίδευσε το μοντέλο με δεδομένα για χιλιάδες σεισμικές δονήσεις στη Νότια Καλιφόρνια το διάστημα 2008-2021.

Η δεύτερη, στην επιθεώρηση Earth’s Future, χρησιμοποίησε δεδομένα για τους σεισμούς που ταρακούνησαν την Ιταλία το 2016-17.

Και η τρίτη, η οποία παρουσιάζεται στο Scientific Reports, εκπαίδευσε το μοντέλο με σεισμικά δεδομένα 30 ετών από την Ιαπωνία.

Και στις τρεις περιπτώσεις οι προβλέψεις ήταν ανώτερες σε σχέση με τα «συμβατικά» μαθηματικά μοντέλα, όπως αυτό που χρησιμοποιεί στις προειδοποιήσεις της η αμερικανική γεωλογική υπηρεσία USGS.

Η ελπίδα είναι ότι η τεχνητή νοημοσύνη τελικά δεν θα βοηθήσει μόνο στην πολιτική προστασία αλλά θα προσφέρει και νέα στοιχεία για τους μηχανισμούς που πυροδοτούν τους σεισμούς και καθορίζουν το μέγεθός τους.

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024