Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Θεοδωρόπουλος (ΣΕΒ): Νέα συμφωνία κράτους, εργαζομένων και εργοδοτών για την παραγωγή

Θεοδωρόπουλος (ΣΕΒ): Νέα συμφωνία κράτους, εργαζομένων και εργοδοτών για την παραγωγή

Τι είπε ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ στο βιομηχανικό συνέδριο για εργασιακά και παραγωγή

Η ενίσχυση της δημιουργικότητας των εργαζομένων σε ένα σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον βρέθηκε στο επίκεντρο της τρίτης θεματικής συζήτησης, στο πλαίσιο του βιομηχανικού συνεδρίου του ΣΕΒ.

Στο πάνελ συμμετείχαν ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος, αντιπρόεδρος του ΣΕΒ, πρόεδρος και CEO της Chipita Foods Α.Ε., ο Σταύρος Μουρελάτος, γενικός διευθυντής της COCA-COLA HELLAS, ο Even Bolstad, managing director HR Norge και president European Association for People Management EAPM, και η Renate Hornung-Draus, IOE vice-president to the ILO and managing director.

Θέσεις εργασίας

«Βρισκόμαστε σε μια φάση μετασχηματισμού της εργασίας», σημείωσε ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος, τονίζοντας ότι σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ ως το 2027 θα καταργηθούν 83 εκατ. και θα δημιουργηθούν 69 εκατ. θέσεις εργασίας. «Αυτό που θα έρθει θα είναι μια καταιγίδα. Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις νέες προκλήσεις με παλιά εργαλεία; Όχι», σημείωσε, τονίζοντας ότι χρειάζονται νέες σκέψεις και ιδέες, καθώς και δημιουργικότητα.

Τόνισε ότι υπάρχει τεράστιο πρόβλημα έλλειψης εργαζομένων τόσο σε παραδοσιακές όσο και σε νέες θέσεις εργασίας, καθώς μόνο από τη βιομηχανία λείπουν 90 χιλιάδες εργαζόμενοι.

«Χρειάζεται μια νέα συμφωνία μεταξύ κράτους, εργαζομένων και εργοδοτών. Να δούμε τα ζητήματα του παρελθόντος και του άμεσου μέλλοντος, να αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί τα προβλήματά μας», τόνισε ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος

Κατά τον πρόεδρο και CEO της Chipita απαιτούνται παραγωγικές επενδύσεις για να εξελιχθούμε οικονομικά, καθώς και επενδύσεις σε ανθρώπινο κεφάλαιο, και κατάλληλο ρυθμιστικό πλαίσιο στην αγορά εργασίας καθώς αγκυλώσεις και σε επίπεδο ΕΕ καθιστούν την οικονομία του μπλοκ λιγότερο ανταγωνιστική.

«Τελευταία οι Βρυξέλλες παράγουν γραφειοκρατία», υπογράμμισε, τονίζοντας ότι στην Ελλάδα προστίθεται επιπλέον γραφειοκρατία με πολύπλοκες διαδικασίες, ανάγκη για εκθέσεις και σύνθετες υποχρεώσεις.

Η κάρτα εργασίας

Με παλιά εργαλεία προσπαθούμε να απαντήσουμε στα προβλήματα του μέλλοντος, είπε, φέρνοντας ως παράδειγμα την κάρτα εργασίας η οποία εφαρμόζεται την ώρα που οι πολυεθνικές εταιρείες εφαρμόζουν υβριδικό μοντέλο εργασίας, ενισχύοντας την τηλεργασία.

«Το micromanagement δεν μπορεί να λειτουργήσει», επισήμανε, υποστηρίζοντας ότι οι επιχειρήσεις δεν προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τους εργαζόμενους όπως τις δεκαετίες του 1950 και 1960, αλλά αντιθέτως τους θέλουν καλά αμειβόμενους και ευτυχείς, ώστε να ενισχύεται και η αποδοτικότητά τους. Αναφέρθηκε στην ανάγκη ενός ρυθμιστικού πλαισίου που να αφήσει τους κοινωνικούς εταίρους να διευθετήσουν τα ζητήματα της παραγωγής, όπως συνέβη πρόσφατα στην Ισπανία με το νέο κοινωνικό συμβόλαιο.

Αμοιβές και φορολογικά κίνητρα

Τόνισε ότι η αύξηση των αμοιβών από μόνη της δεν μπορεί να λύσει το ζήτημα της έλλειψης εργαζομένων, καθώς απλώς μεταφέρεται από εταιρεία σε εταιρεία, ενώ αναφέρθηκε και στην ανάγκη να δοθούν φορολογικά κίνητρα για να επιστρέψουν επιστήμονες που έφυγαν στο εξωτερικό κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Νέα συμφωνία

Σημείωσε ότι χρειάζεται να δοθεί έμφαση την τεχνική εκπαίδευση καθώς η χώρα δεν έχει τεχνικούς, λόγω και του χαμηλού σεβασμού που απολάμβαναν στο παρελθόν οι άνθρωποι που έκαναν τεχνικά επαγγέλματα. Ένας καλός μηχανικός έχει πολύ καλύτερο στάτους στη Γερμανία από ό,τι στην Ελλάδα, σημείωσε, τονίζοντας ότι η επαγγελματική εκπαίδευση πρέπει να ανταποκρίνεται έγκαιρα στις ανάγκες της αγοράς εργασίας και οι επιχειρήσεις να φροντίζουν την μετεκπαίδευση των ανθρώπων τους.

Εξήγησε ότι μαθηματικοί και φυσικοί που δεν βρίσκουν δουλειά στην εκπαίδευση μπορούν να εργαστούν στη βιομηχανία, ενώ έκανε λόγο για ανάγκη ανάπτυξης συνεργειών μεταξύ επιχειρήσεων και ΑΕΙ.

«Χρειάζεται μια νέα συμφωνία μεταξύ κράτους, εργαζομένων και εργοδοτών. Να δούμε τα ζητήματα του παρελθόντος και του άμεσου μέλλοντος, να αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί τα προβλήματά μας», είπε.

Προσαρμοστικότητα

Ο Σταύρος Μουρελάτος αναφέρθηκε στα οφέλη για τις επιχειρήσεις που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες, όπως η δυνατότητα ασύγχρονης εργασίας, η διαφάνεια και η μείωση των ιεραρχικών δομών. Υποστήριξε ότι η προσαρμοστικότητα θα αποτελέσει στο εξής τη σημαντικότερη ικανότητα των εργαζομένων, χαρακτηρίζοντάς την τη «νέα ευφυΐα». «Το skill του μέλλοντος είναι η προσαρμοστικότητα», είπε χαρακτηριστικά, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν υπάρχει skill που να μη διδάσκεται.

Σημείωσε ότι οι εταιρείες πρέπει να προσφέρουν ευελιξία ως προς τον τόπο και τα ωράρια εργασίας, αλλά και ως προς το πώς δομεί ο εργαζόμενος την καριέρα του. Να υπάρχει επιβράβευση με μπόνους, εκπαιδευτικά προγράμματα και σεμινάρια, ή δυνατότητα εργασίας σε άλλα τμήματα ή σε άλλες χώρες, καθώς και με ηθική επιβράβευση.

Υπογράμμισε ότι οι συνεχείς αλλαγές παράγουν κόπωση στους εργαζόμενους, ως εκ τούτου πρέπει να καθίσταται σαφές ότι δεν μπορούν να επιβληθούν τα πάντα στο προσωπικό αλλά πρέπει κανείς να εξετάζει τι ταιριάζει στην ομάδα.

Τεχνητή νοημοσύνη

Η Renate Hornung-Draus υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι είναι σημαντικό οι κυβερνήσεις να μη θέτουν υπερβολικά ασφυκτικά ρυθμιστικά πλαίσια, ενώ χαρακτήρισε πρόκληση την αξιοποίηση του ΑΙ με λογικό τρόπο. Σημείωσε ότι η ΕΕ έχει στήσει μια τεράστια γραφειοκρατική δομή που ρουφάει ανθρώπινους πόρους. Ο Even Bolstad από την πλευρά του αναφέρθηκε στις εξελίξεις που επέφεραν τυχαία περιστατικά, όπως η πανδημία του κορωνοϊού.

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Άγριο ξύλο μεταξύ οπαδών πριν το Τζένοα – Κάλιαρι (vid)

Ακόμα ένα περιστατικό οπαδικής βίας έρχεται να ταράξει την Ιταλία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024