Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Επίδομα θέρμανσης: Περισσότεροι δικαιούχοι λόγω αλλαγής κριτηρίων

Επίδομα θέρμανσης: Περισσότεροι δικαιούχοι λόγω αλλαγής κριτηρίων

Διευρύνονται τα εισοδηματικά όρια για τις οικογένειες με παιδιά, αλλά αποκλείονται ελεύθεροι επαγγελματίες που δήλωσαν φέτος τζίρο άνω των 80.000 ευρώ

Πρεμιέρα με τιμές που κινούνται στα περσινά επίπεδα θα κάνει το πετρέλαιο θέρμανσης την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου. Μετά την υποχώρηση των διεθνών τιμών του μαύρου χρυσού στην περιοχή των 84-85 δολαρίων το βαρέλι, παράγοντες της εγχώριας αγοράς καυσίμων προβλέπουν ότι με τα σημερινά δεδομένα η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης θα ξεκινήσει σε τιμή κάτω από 1,40 ευρώ το λίτρο.

Στους υπολογισμούς αυτούς δεν έχουν ληφθεί υπόψη οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και κατά πόσο μπορούν να επηρεάσουν τις διεθνείς αγορές πετρελαίου. Πέρυσι η χειμερινή σεζόν είχε ανοίξει με την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης στα 1,37-1,41 ευρώ το λίτρο, μετά την κρατική επιδότηση των 25 λεπτών το λίτρο στην αντλία και την έκπτωση των 7,5 λεπτών από τα διυλιστήρια.

Με τα σημερινά δεδομένα, η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης θα ξεκινήσει σε τιμή 1,40 ευρώ το λίτρο – στους υπολογιδμούς αυτούς δεν έχουν ληφθεί υπόψη οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή

Από τη στιγμή που το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξει επιδότηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης, η στήριξη των νοικοκυριών ενόψει του χειμώνα θα γίνει μέσω της χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης, με τα ποσά να παραμένουν τα ίδια με πέρυσι αλλά με διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια για τις οικογένειες με παιδιά.

Αυτό σημαίνει ότι φέτος θα πάρουν επίδομα περισσότερα νοικοκυριά με προστατευόμενα τέκνα. Ωστόσο, για πρώτη φορά καθιερώνεται όριο για τον τζίρο των φορολογουμένων που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, ενώ καταργείται το διπλό επίδομα που έλαβαν πέρυσι όσοι γύρισαν την πλάτη στο φυσικό αέριο.

Τι προβλέπεται

Ειδικότερα τη νέα χειμερινή σεζόν:

  • Πάνω από 1 εκατ. νοικοκυριά θα λάβουν επίδομα θέρμανσης το οποίο κυμαίνεται από 100 έως 800 ευρώ ανάλογα με την περιοχή και τη σύνθεση του νοικοκυριού, ενώ στις περιοχές με πολύ κρύο το επίδομα φθάνει έως 1.000 ευρώ.
  •  Στα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα τίθεται για πρώτη φορά και όριο τζίρου έως 80.000 ευρώ ετησίως. Αυτό σημαίνει ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι που δήλωσαν φέτος στην Εφορία ακαθάριστα έσοδα πάνω από 80.000 ευρώ αποκλείονται αυτομάτως από το επίδομα θέρμανσης.
  • Το επίδομα θέρμανσης θα χορηγείται σε φυσικά πρόσωπα τα οποία για τη θέρμανσή τους καταναλώνουν πετρέλαιο θέρμανσης ή φωτιστικό πετρέλαιο (μπλε κηροζίνη) ή φυσικό αέριο ή υγραέριο ή καυσόξυλα ή βιομάζα (πέλετ) ή θερμική ενέργεια μέσω τηλεθέρμανσης και πληρούν τα προβλεπόμενα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.
  • Το επίδομα θα χορηγείται στα φυσικά πρόσωπα για τα ακίνητα τα οποία χρησιμοποιούν ως κύρια κατοικία κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης, είτε αυτά μισθώνονται είτε είναι δωρεάν παραχωρούμενα ή ιδιοκατοικούνται. Ειδικά για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης στους καταναλωτές καυσόξυλων και βιομάζας (πέλετ) τίθεται ως πρόσθετη προϋπόθεση το ακίνητο να βρίσκεται σε οικισμό με πληθυσμό ίσο ή κατώτερο των 10.000 κατοίκων και ο αντίστοιχος συντελεστής επιδότησης να είναι ίσος ή μεγαλύτερος του 0,8.
  • Η βάση υπολογισμού του επιδόματος θέρμανσης καθορίζεται στα 350 ευρώ για όλους τους δικαιούχους, το οποίο θα πολλαπλασιάζεται με έναν συντελεστή επιδότησης, ονομαζόμενο «συντελεστή βαθμοημέρας» και κλιμακούμενο από 0,12 έως 1,62 ανάλογα με το ψύχος που επικρατεί σε κάθε περιοχή της χώρας, προκειμένου να προκύψει το ποσό επιδόματος που δικαιούται ο κάθε ενδιαφερόμενος. Επιπλέον, το ποσό του επιδόματος, όπως διαμορφώνεται μετά τον πολλαπλασιασμό της βάσης υπολογισμού με τον συντελεστή επιδότησης, θα προσαυξάνεται για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου κατά 20%. Για όσους δικαιούχους διαμένουν σε περιοχές όπου οι κλιματικές συνθήκες χαρακτηρίζονται τον χειμώνα από δριμύ ψύχος και ο συντελεστής επιδότησης είναι ίσος με το 1 ή μεγαλύτερος από το 1, τα ποσά του επιδόματος θα είναι προσαυξημένα περαιτέρω κατά 25%, με το μέγιστο ποσό να φτάνει μέχρι τα 1.000 ευρώ (αντί τα 800 ευρώ).

Έντυπη έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»

Sports in

Άιρτον Σένα: Τριάντα χρόνια χωρίς τον θρύλο

Έχουν περάσει τρεις δεκαετίες από τότε που ο «θεός» των γκραν πρι μετακόμισε σε άλλες πίστες, αφού φρόντισε να φτιάξει τις επίγειες...

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024