Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Διαμάχη για μια μάσκα εκατομμυρίων που πωλήθηκε έναντι... 150 ευρώ

Διαμάχη για μια μάσκα εκατομμυρίων που πωλήθηκε έναντι… 150 ευρώ

Το ζευγάρι κατηγόρησε παλαιοπώλη ότι τους εξαπάτησε αφότου έμαθε ότι η αφρικανική μάσκα που αγόρασε πουλήθηκε στη συνέχεια για 4,2 εκατ. ευρώ

Ένα ζευγάρι ηλικιωμένων στη Γαλλία κατηγόρησε έναν αντικέρ ότι τους εξαπάτησε και έχασαν εκατομμύρια αφότου έμαθε ότι η αφρικανική μάσκα που του πούλησαν, βγήκε στο «σφυρί» και αγοράστηκε για 4,2 εκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με τη Le Monde, η οποία μετέδωσε πρώτη την είδηση, το ζευγάρι έχει ξεκινήσει αγωγή εναντίον του ντίλερ, ζητώντας από το εφετείο στη Νιμ να καθορίσει ποια αποζημίωση τους οφείλει.

Η μάσκα ανακαλύφθηκε ενώ το ζευγάρι καθάριζε παλιά πράγματα στο σπίτι τους. Στη συνέχεια, ο τοπικός αντικέρ συμφώνησε να την αγοράσει για 150 ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2021. Μήνες αργότερα διάβασαν στην εφημερίδα ότι η μάσκα είχε πουληθεί για εκατομμύρια σε έναν οίκο δημοπρασιών στο Μονπελιέ.

Σύμφωνα με την καταχώριση, ήταν μια παραδοσιακή μάσκα της φυλής Φανγκ από τη Γκαμπόν που χρησιμοποιούνταν σε γάμους, κηδείες και άλλες τελετουργίες.

Την μάσκα – σπάνιο εύρημα εκτός Γκαμπόν, καθώς υπάρχουν λιγότερες από 12 σε μουσεία σε όλο τον κόσμο – έφερε στη Γαλλία ο παππούς του συζύγου, ο οποίος ήταν αποικιακός κυβερνήτης στην Αφρική.

Ο δικηγόρος του ζευγαριού πιστεύει ότι είναι εφικτό να ακυρωθεί η πώληση λόγω του λάθους τους να πιστεύουν ότι η μάσκα είναι «άχρηστη», ανέφερε η Le Monde. Η εφημερίδα ανέφερε άλλες περιπτώσεις, όπως οι ιδιοκτήτες πινάκων του Nicolas Poussin, οι οποίοι αποδόθηκαν λανθασμένα σε λιγότερο γνωστό ζωγράφο πριν αποκαλυφθεί ο πραγματικός καλλιτέχνης αργότερα, με αποτέλεσμα να ακυρωθούν τα συμβόλαια αυτά και να αποκατασταθούν οι ιδιοκτήτες.

Άρνηση για συμβιβασμό

Η υπόθεση έχει ήδη περάσει από πολλά στάδια. Ο έμπορος αντικών προσφέρθηκε αρχικά να συμβιβαστεί εξωδικαστικά πληρώνοντας στο ζευγάρι 300.000 ευρώ για τη μάσκα, αλλά δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία λόγω της αντίθεσης των παιδιών του ζευγαριού, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα.

Στη συνέχεια, το ζευγάρι κατέθεσε την υπόθεσή του σε ένα δικαστήριο στην Αλέ, ζητώντας ασφαλιστικά μέτρα για την κατάσχεση των εσόδων από την πώληση καθώς και αποζημίωση. Αλλά το πρωτοβάθμιο δικαστήριο τελικά τάχθηκε στο πλευρό του έμπορου, του επέστρεψε τα χρήματα και διέταξε το ζευγάρι να του πληρώσει για αποζημιώσεις και έξοδα 3.000 ευρώ.

Το ζευγάρι άσκησε έφεση κατά της απόφασης στο ανώτερο δικαστήριο της Νιμ τον Νοέμβριο.

«Ο κατηγορούμενος είναι έμπορος μεταχειρισμένων ειδών που προσφέρει αναμφισβήτητα μια υπηρεσία αξιολόγησης στον ιστότοπό του», ισχυρίστηκε το ζευγάρι, σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα, τα οποία αναφέρει η ιστοσελίδα Artnet.

«Μόνο ένα άτομο με τέλεια γνώση της αγοράς τέχνης μπορεί να πραγματοποιήσει μια πώληση μέσω ενός οίκου δημοπρασιών, αφού έχει ζητήσει τεχνογνωσία άνθρακα-14 και έχει ζητήσει τη βοήθεια ενός ειδικού στις αφρικανικές μάσκες».

Η υπεράσπιση υποστήριξε ότι ο κατηγορούμενος «είναι έμπορος μεταχειρισμένων ειδών και όχι έμπορος αντικών και δεν μπορεί να θεωρηθεί επαγγελματίας αξιολογητής. Δεν έχει γνώση της αφρικανικής τέχνης». Πρόσθεσαν ότι αναζήτησε τις εκτιμήσεις εμπειρογνωμόνων με πρωτοβουλία του δημοπράτη, όχι επειδή είχε λόγους να πιστεύει ότι είχε μεγαλύτερη αξία.

Αν και η υπόθεση παραμένει ανοιχτή, το εφετείο διέταξε εκ νέου το πάγωμα του τιμήματος της πώλησης, που ανέρχεται σε 3,1 εκατ. ευρώ, μετά την αφαίρεση των εξόδων και του φόρου υπεραξίας-μέχρι να εκδοθεί απόφαση.

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024