Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Συριά: Εκατόμβη νεκρών από επίθεση σε στρατιωτική ακαδημία - Αντίποινα της κυβέρνησης με χτυπήματα στο Ιντλίμπ

Συριά: Εκατόμβη νεκρών από επίθεση σε στρατιωτική ακαδημία – Αντίποινα της κυβέρνησης με χτυπήματα στο Ιντλίμπ

Επίθεση με drones σημειώθηκε εναντίον στρατιωτικής ακαδημίας της Χομς στην κεντρική Συρία με την κυβέρνηση στη συνέχεια να απαντάει χτυπώντας περιοχές που ελέγχονται από την αντιπολίτευση.

Ένα από τα πιο πολύνεκρα χτυπήματα των τελευταίων ετών έλαβε χώρα την Τετάρτη στη Συρία καθώς τουλάχιστον 100 άτομα έχασαν τη ζωή τους και περισσότερα από 240 τραυματίστηκαν μετά από επίθεση με drones εναντίον στρατιωτικής ακαδημίας της Χομς στην κεντρική Συρία με την κυβέρνηση στη συνέχεια να απαντάει χτυπώντας περιοχές που ελέγχονται από την αντιπολίτευση.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκανε λόγο για πάνω από 100 νεκρούς και 125 τραυματίες. Η επίθεση έγινε την Πέμπτη ενώ διεξαγόταν τελετή προαγωγής αξιωματικών του συριακού στρατού. Ανάμεσα στους νεκρούς είναι απόφοιτοι της στρατιωτικής ακαδημίας και 12 πολίτες, ανέφερε η μη κυβερνητική οργάνωση.

Ο υπουργός Υγείας, Χασάν Αλ-Γκαμπάς έδωσε ένα χαμηλότερο νούμερο αναφέροντας στην κρατική τηλεόραση πως ο αριθμός των νεκρών είναι 80, ανάμεσά τους και έξι παιδιά και οι τραυματίες είναι 240. Ωστόσο, υπάρχουν φόβοι ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί καθώς αρκετοί τραυματίες είναι σε σοβαρή κατάσταση.

«Τρομοκρατικές οργανώσεις» στόχευσαν «μια τελετή προαγωγής αξιωματικών στη στρατιωτική ακαδημία της Χομς, χρησιμοποιώντας drones φορτωμένα με εκρηκτικά, αμέσως μετά τη λήξη της τελετής», ανέφερε νωρίτερα ο συριακός στρατός. Έκανε λόγο για πολλούς νεκρούς, ανάμεσά τους «στρατιωτικοί και πολίτες» και «δεκάδες τραυματίες» μεταξύ των οποίων αξιωματικοί και μέλη των οικογενειών τους.

Μάλιστα σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο υπουργός Άμυνας της Συρίας είχε φύγει από την τελετή λίγα λεπτά πριν την επίθεση.

Δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής ανάληψη ευθύνης για την επίθεση. Τζιχαντιστικές οργανώσεις που ελέγχουν μέρος της συριακής επικράτειας χρησιμοποιούν ορισμένες φορές οπλισμένα drones.

Ο στρατός διεμήνυσε ότι θα «απαντήσει αποφασιστικά» σε «αυτή τη δειλή, πρωτοφανή τρομοκρατική επίθεση» και κατηγόρησε «μαχητές που ελέγχονται από γνωστές διεθνείς δυνάμεις».

Στιγμιότυπο από την επίθεση με drones στη στρατιωτική ακαδημία της Χομς

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του Al Jazeera στη Συρία, η επίθεση αποτελεί ένα μεγάλο πλήγμα για το συριακό καθεστώς. «Έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που οι δυνάμεις του Μπασάρ αλ Άσαντ δέχθηκαν μία τέτοια επιχείρηση στην καρδιά της περιοχής που ελέγχεται από την κυβέρνηση», είπε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα όπως εξήγησε το συριακό καθεστώς κατηγορεί την αντιπολίτευση καθώς λίγο μετά την επίθεση, τα αεροπλάνα της στόχευσαν κατοικημένες περιοχές στις επαρχίες που ελέγχει η αντιπολίτευση στα βορειοδυτικά της χώρας.

Στιγμιότυπο από την επίθεση με drones στη στρατιωτική ακαδημία της Χομς

Έξι νεκροί από αντίποινα της κυβέρνησης στο Ιντλίμπ

Τουλάχιστον έξι άνθρωποι τραυματίστηκαν, ανάμεσά τους μία γυναίκα κι ένα παιδί και άλλοι 40 τραυματίστηκαν μεταξύ των οποίων οκτώ παιδιά και οκτώ γυναίκες μετά από αντίποινα και βομβαρδισμούς από τον στρατό του Μπασάρ αλ Άσαντ σύμφωνα με την ανθρωπιστική οργάνωση Λευκά Κράνη που δραστηριοποιείται στις ελεγχόμενες από τη συριακή αντιπολίτευση περιοχές.

Οι επιθέσεις στόχευσαν 20 χωριά και πόλεις σε όλη την επαρχία του Ιντλίμπ. Οι επιθέσεις ξεκίνησαν νωρίς  το απόγευμα της Πέμπτης και συνεχίστηκαν κατά διαστήματα μέχρι το βράδυ. Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της ανθρωπιστικής οργάνωσης, Μουνίρ Μουσταφά «οι επιθέσεις στόχευσαν συστηματικά αγορές και σχολεία».

Συγκεκριμένα όπως είπε στο Al Jazeera στόχευσαν τρία σχολεία, μία εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας στα προάστια του Ιντλίπ και ένα κέντρο της οργάνωσης Λευκά Κράnη στην Αρίχα. Μάλιστα κάλεσε τον ΟΗΕ και τη διεθνή κοινότητα να βάλουν ένα τέλος σε αυτές τις επιθέσεις.

Καπνός από χτύπημα στις περιοχές που ελέγχονται από τους Κούρδους

Ο Φιράς αλ-Καρμπί, ένας κάτοικος στην Αρίχα της επαρχίας Ιντλίμπ περιέγραψε τι βίωσε όταν άκουσε και είδε την επίθεση του συριακού στρατού στη γειτονιά του.

«Ήμασταν σε μία κηδεία, όταν ακούσαμε τον ήχο του πυροβολικού και τους βομβαρδισμούς. Ο ήχος των βομβαρδισμών ήταν πολύ έντονος και ο ένας πύραυλος διαδεχόταν τον άλλον».

«Κρυφτήκαμε σε ένα καταφύγιο μέχρι να καταφέρουμε να βγούμε έξω. Είμαστε σε τραγική ψυχολογική κατάσταση. Μόνο πολίτες ζούσαν στη γειτονιά μας. Δεν υπάρχει δικαιολογία για τον βομβαρδισμό», κατέληξε.

Γκουτέρες: «Καταδικάζω έντονα κάθε μορφή βίας στη Συρία»

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ανησυχεί βαθύτατα για την επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος σε στρατιωτική ακαδημία στη Συρία και τους βομβαρδισμούς που εξαπέλυσαν ως αντίποινα φιλοκυβερνητικές δυνάμεις, δήλωσε ο εκπρόσωπός του.

«Ο γενικός γραμματέας καταδικάζει έντονα κάθε μορφή βίας στη Συρία και προτρέπει όλες τις πλευρές να σεβαστούν τις δεσμεύσεις τους σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».

Οι ΗΠΑ κατέρριψαν τουρκικό drone

Υπενθυμίζεται ότι οι τουρκικές δυνάμεις σφυροκόπησαν στρατηγικές οικονομικές εγκαταστάσεις στη ζώνη που διοικείται από τους Κούρδους, συμπεριλαμβανομένων πετρελαϊκών εγκαταστάσεων και εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν δήλωσε την Τετάρτη ότι οι εγκαταστάσεις και οι υποδομές των Κούρδων μαχητών στη Συρία και το Ιράκ ήταν «νόμιμοι στόχοι» μετά από βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στο υπουργείο Εσωτερικών στην Άγκυρα από μαχητές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) την Κυριακή.

Τα τουρκικά drones επιχειρούσαν κοντά στο σημείο που είναι οι δυνάμεις των ΗΠΑ στη Συρία, με ένα F-16 να καταρρίπτει ένα εξ αυτών καθώς θεωρήθηκε απειλή για τις αμερικανικές δυνάμεις.

Αυτή μάλιστα είναι η πρώτη φορά που οι ΗΠΑ καταρρίπτουν ένα αεροσκάφος που ανήκει σε άλλη σύμμαχο στο ΝΑΤΟ.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου, ταξίαρχος, Πατ Ράιντερ, δήλωσε ότι τα τουρκικά UAV, πραγματοποιούσαν αεροπορικά χτυπήματα στη Χασάκα περίπου ένα χιλιόμετρο από την περιοχή της αμερικανικής βάσης στη Βορειοανατολική Συρία.

Λίγες ώρες αργότερα ένα drone μπήκε στην αποκλειστική ζώνη των ΗΠΑ, δηλαδή εντός μισού χιλιομέτρου από τα αμερικανικά στρατεύματα και θεωρήθηκε απειλή. Ο Αμερικανός διοικητής ανέλαβε «συνετή δράση» δίνοντας εντολή στα F-16 να καταρρίψουν το μη επανδρωμένο αεροσκάφος.

Οι  δυνάμεις των ΗΠΑ παρατήρησαν ότι τα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη πραγματοποιούσαν πλήγματα, και αυτό συνέβαλε στην απόφαση του Αμερικανού διοικητή να διατάξει την κατάρριψη του drone.

«Εκείνη την ώρα δεν γνωρίζεις τι είναι και πρέπει να κάνεις γρήγορες ενέργειες για να εξασφαλίσεις την αυτοάμυνα σου».

«Είναι ένα λυπηρό περιστατικό»

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου περιέγραψε την κατάρριψη ως ένα «λυπηρό περιστατικό», σημειώνοντας πως δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι το drone στόχευε τις αμερικανικές δυνάμεις.

Η ανάλυση των δεδομένων μετά την κατάρριψη του drone και η συνομιλία με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας οδήγησαν τις ΗΠΑ στο συμπέρασμα ότι τα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη δεν απειλούσαν τις αμερικανικές δυνάμεις, δήλωσε ακόμα ο εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου.

Οι αμερικανικές δυνάμεις μεταφέρθηκαν σε καταφύγια καθώς τα τουρκικά επιχειρούσαν και δεν έχει υπάρξει κάποιος τραυματισμός.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ μίλησε με τον Τούρκο ομόλογό του μετά το περιστατικό σύμφωνα με τον Ράιντερ να χαρακτηρίζει τη συνομιλία «εποικοδομητική».

Από την πλευρά της η Άγκυρα είχε υποστηρίξει πως το drone δεν άνηκε στις ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας χωρίς όμως να ξεκαθαρίζει σε ποιον ανήκε.

Επίθεση Κούρδων μαχητών με ρουκέτες εναντίον τουρκικής στρατιωτικής βάσης στη βόρεια Συρία

Κούρδοι μαχητές εξαπέλυσαν το βράδυ της Πέμπτης επίθεση με ρουκέτες εναντίον τουρκικής στρατιωτικής βάσης στη βόρεια Συρία, τραυματίζοντας πέντε αστυνομικούς και τρεις στρατιώτες, σύμφωνα με πληροφορίες του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων DHA που αναμεταδίδει το Reuters.

Η επίθεση εκδηλώθηκε εναντίον τουρκικής βάσης στα περίχωρα της πόλης Νταμπίκ, περίπου 10 χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Τουρκία.

Οι τραυματίες έχουν διακομιστεί σε νοσοκομείο της Τουρκίας, σύμφωνα με το DHA.

Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις εξαπέλυσαν αεροπορικά πλήγματα εναντίον θέσεων της κουρδικής πολιτοφυλακής στη βόρεια Συρία, ανακοινώθηκε αργότερα από το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας.

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024