Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΗΠΑ για την κατάρριψη του τουρκικού drone: «Λυπηρό περιστατικό» αλλά μπήκε στην αποκλειστική μας ζώνη

ΗΠΑ για την κατάρριψη του τουρκικού drone: «Λυπηρό περιστατικό» αλλά μπήκε στην αποκλειστική μας ζώνη

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου, ταξίαρχος, Πατ Ράιντερ, δήλωσε ότι τα τουρκικά UAV, πραγματοποιούσαν αεροπορικά χτυπήματα στην περιοχή της βάσης των ΗΠΑ στη Βορειοανατολική Συρία.

Επίσημη θέση για την κατάρριψη του τουρκικού drone στη Συρία πήρε το Πεντάγωνο, κάνοντας λόγο για ένα «λυπηρό» περιστατικό σημειώνοντας όμως ότι το μη επανδρωμένο αεροσκάφος πέταξε στην αποκλειστική ζώνη των ΗΠΑ.

Υπενθυμίζεται ότι τουρκικά drones επιχειρούσαν κοντά στο σημείο που είναι οι δυνάμεις των ΗΠΑ, με ένα F-16 να καταρρίπτει ένα εξ αυτών καθώς θεωρήθηκε απειλή για τις αμερικανικές δυνάμεις.

Αυτή μάλιστα είναι η πρώτη φορά οι ΗΠΑ καταρρίπτουν ένα αεροσκάφος που ανήκει σε άλλη σύμμαχο στο ΝΑΤΟ.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου, ταξίαρχος, Πατ Ράιντερ, δήλωσε ότι τα τουρκικά UAV, πραγματοποιούσαν αεροπορικά χτυπήματα στη Χασάκα περίπου ένα χιλιόμετρο από την περιοχή της αμερικανικής βάσης στη Βορειοανατολική Συρία.

«Εκείνη την ώρα δεν γνωρίζεις τι είναι και πρέπει να κάνεις γρήγορες ενέργειες για να εξασφαλίσεις την αυτοάμυνα σου»

Λίγες ώρες αργότερα ένα drone μπήκε στην αποκλειστική ζώνη των ΗΠΑ, δηλαδή εντός μισού χιλιομέτρου από τα αμερικανικά στρατεύματα και θεωρήθηκε απειλή. Ο Αμερικανός διοικητής ανέλαβε «συνετή δράση» δίνοντας εντολή στα F-16 να καταρρίψουν το μη επανδρωμένο αεροσκάφος.

Οι  δυνάμεις των ΗΠΑ παρατήρησαν ότι τα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη πραγματοποιούσαν πλήγματα, και αυτό συνέβαλε στην απόφαση του Αμερικανού διοικητή να διατάξει την κατάρριψη του drone.

«Εκείνη την ώρα δεν γνωρίζεις τι είναι και πρέπει να κάνεις γρήγορες ενέργειες για να εξασφαλίσεις την αυτοάμυνα σου», είπε ακόμα.

«Είναι ένα λυπηρό περιστατικό»

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου περιέγραψε την κατάρριψη ως ένα «λυπηρό περιστατικό», σημειώνοντας πως δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι το drone στόχευε τις αμερικανικές δυνάμεις.

Η ανάλυση των δεδομένων μετά την κατάρριψη του drone και η συνομιλία με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας οδήγησαν τις ΗΠΑ στο συμπέρασμα ότι τα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη δεν απειλούσαν τις αμερικανικές δυνάμεις, δήλωσε ακόμα ο εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου.

Οι αμερικανικές δυνάμεις μεταφέρθηκαν σε καταφύγια καθώς τα τουρκικά επιχειρούσαν και δεν έχει υπάρξει κάποιος τραυματισμός.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ μίλησε με τον Τούρκο ομόλογό του μετά το περιστατικό σύμφωνα με τον Ράιντερ να τη χαρακτηρίζει «εποικοδομητική».

Από την πλευρά της η Άγκυρα είχε υποστηρίξει πως το drone δεν άνηκε στις ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας χωρίς όμως να ξεκαθαρίζει σε ποιον ανήκε.

Αυτή η κίνηση ενδέχεται να κλιμακώσει την ένταση ανάμεσα στην Τουρκία και τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ, σε μία στιγμή που οι ΗΠΑ πιέζουν την Άγκυρα να επιβεβαιώσει την ένταξη της Σουηδίας στη Συμμαχία.

Η αμερικανική στρατιωτική διοίκηση προειδοποίησε κατ’ επανάληψη την ηγεσία των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων

Σύμφωνα με μία πηγή του Reuters, η αμερικανική στρατιωτική διοίκηση προειδοποίησε κατ’ επανάληψη την ηγεσία των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων πως στη συγκεκριμένη περιοχή είχαν αναπτυχθεί στρατιώτες των ΗΠΑ.

Ο Σαλίχ Μουσλίμ, αντιπρόεδρος του Κόμματος Δημοκρατικής Ένωσης, το οποίο μοιράζεται τη διοίκηση με την Κουρδική Αυτόνομη Διοίκηση στη Βορειοανατολική Συρία, ανέφερε στο Al-Monitor, ότι ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος καταρρίφθηκε κοντά στο Τελ Μπενέρ, το οποίο βρίσκεται 30 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πόλης Αλ-Χασάκα.

Όπως εκτίμησε ο Μουσλίμ οι σύμμαχοι έχουν βάση στο Τελ Μπεντέρ. «Εάν το κατέρριψαν οι σύμμαχοι ήταν για να προειδοποιήσουν την Τουρκία ότι έχει πάει πολύ μακριά και αποτελεί κίνδυνο για τις δυνάμεις τους».

Σύμφωνα με στρατιωτικές πληροφορίες, οι τουρκικές δυνάμεις σφυροκόπησαν στρατηγικές οικονομικές εγκαταστάσεις σήμερα στη ζώνη που διοικείται από τους Κούρδους, συμπεριλαμβανομένων πετρελαϊκών εγκαταστάσεων και εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν δήλωσε την Τετάρτη ότι οι εγκαταστάσεις και οι υποδομές των Κούρδων μαχητών στη Συρία και το Ιράκ ήταν «νόμιμοι στόχοι» μετά από βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στο υπουργείο Εσωτερικών στην Άγκυρα από μαχητές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) την Κυριακή.

Sports in

Κυκλοφορούν και εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το Game 4 με την Μπαρτσελόνα

Ο Ολυμπιακός ανακοίνωσε ότι την Μεγάλη Δευτέρα (29/4) θα τεθούν στην διάθεση του κόσμου τα εισιτήρια για το Game 4 με την Μπαρτσελόνα (2/5, 19:45).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024