Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αυτοδιοικητικές εκλογές: Tα φαβορί και τα ντέρμπι σε Περιφέρειες και Δήμους 48 ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες

Αυτοδιοικητικές εκλογές: Tα φαβορί και τα ντέρμπι σε Περιφέρειες και Δήμους 48 ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες

Η συμμετοχή στις κάλπες θα είναι καθοριστικός παράγοντας για τα αποτελέσματα.

Μπορεί η ΝΔ να έχει θέσει ως στόχο τις 13 Περιφέρειες και τους 3 μεγάλους Δήμους αλλά όλοι γνωρίζουν ότι το απόλυτο ενέχει και στοιχεία ακραίου. Θα μπορούσαν όλοι οι περιφερειάρχες που θα εκλεγούν να είναι όσοι έχουν το γαλάζιο χρίσμα; Ίσως αν δεν είχαν προηγηθεί οι φωτιές και οι πλημμύρες.

Οι εκλεκτοί της Πειραιώς στις Περιφέρειες κινδυνεύουν κυρίως από γαλάζιους αντάρτες και όχι τόσο από υποψηφίους που στηρίζονται από την αντιπολίτευση.

Στις περισσότερες περιφέρειες οι γαλάζιοι υποψήφιοι κινδυνεύουν από τους αντάρτες

Στα κομματικά επιτελεία επιχειρούν να καταγράψουν την δυναμική των υποψηφίων τους σε ένα μάλλον αδιάφορο και βουβό κλίμα της κοινωνίας, κάτι που δυσκολεύει την ασφαλή πρόβλεψη για τα αποτελέσματα και που μπορεί να ανατραπεί την Κυριακή ανάλογα με την συμμετοχή.

Οι εκτιμήσεις για το αποτέλεσμα δυσχεραίνονται και από το γεγονός ότι σε αυτές τις κάλπες δεν θα υπάρχουν exit polls από τους τηλεοπτικούς σταθμούς και οι εταιρείες δημοσκοπήσεων δουλεύουν για μεμονωμένους υποψηφίους, οπότε η πληροφόρηση των κομματικών επιτελείων γίνεται – αν γίνεται- από τους ίδιους. Ωστόσο, σε κρίσιμες και συμβολικές περιφέρειες όπως η Αττική και τα ίδια τα κόμματα έχουν στη διάθεσή τους δημοσκοπήσεις.

Στις περισσότερες περιφέρειες οι γαλάζιοι υποψήφιοι κινδυνεύουν από τους αντάρτες.

Οι προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές είχαν γίνει το 2019. Θα έχουμε περισσότερες εκπλήξεις στις φετινές;

Οι 13 Περιφέρειες

Στην Αττική ο Νίκος Χαρδαλιάς είναι πιθανό να κερδίσει από τον πρώτο γύρο καθώς καταγράφει δυναμική αλλά η νίκη με 43% δεν είναι απόλυτα εξασφαλισμένη. Αν πάει σε δεύτερο γύρο το αποτέλεσμα θα εξαρτηθεί αν θα είναι δεύτερος ο κ. Ιωακειμίδης -με την στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ- ή ο κ. Σγουρός – με την στήριξη του ΠΑΣΟΚ- και η απόσταση που θα τους χωρίζει από τον πρώτο. Συμπαγείς δυνάμεις καταγράφει ο κ. Πρωτούλης που στηρίζεται από το ΚΚΕ.

Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θεωρούν ότι ο Απόστολος Τζιτζικώστας θα κόψει άνετα από τον πρώτο γύρο το νήμα, εκτός απροόπτου, και θα εκλεγεί για τρίτη φορά περιφερειάρχης. Ενδιαφέρον θα έχουν τα ποσοστά των άλλων υποψηφίων – ποιος θα είναι δεύτερος- ενώ μόνον σε αυτήν την περιφέρεια οι Σπαρτιάτες κατεβάζουν αυτόνομο συνδυασμό υπό τον κ. Δήμο Κυριλίδη.

Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη αναμένεται να επαναληφθεί το ντέρμπι μεταξύ του νύν περιφερειάρχη Χρήστου Μέτιου που έχει το χρίσμα και του προέδρου του Επιμελητηρίου Έβρου Χριστόδουλου Τοψίδη ο οποίος λογίζεται στους γαλάζιους αντάρτες. Στις εκλογές του 2019 ο κ. Μέτιος είχε επικρατήσει στον β γύρο με περίπου 3.500 ψήφους διαφορά από τον κ. Τοψίδη.

Στην Δυτική Μακεδονία ο περιφερειάρχης Γιώργος Κασαπίδης αντιμετωπίζει τον πρώην βουλευτή της ΝΔ Γιώργο Αμανατίδη αλλά και την υποψήφια του ΠΑΣΟΚ Γεωργία Ζεμπιλιάδου. Ο β γύρος θεωρείται πιθανός και όλα θα εξαρτηθούν από το ποιος θα είναι αντίπαλος του κ. Κασαπίδη ο οποίος θεωρείτια ότι θα κόψει πρώτος το νήμα.

Στην Ήπειρο ο κ. Αλέκος Καχριμάνης φαίνεται να διατηρεί δυνάμεις – αν και καταγράφεται φθορά- . Αν πάει σε δεύτερο γύρο όλα θα κριθούν από τον αντίπαλο που θα έχει να αντιμετωπίσει. Διαφορετικές δυναμικές θα αναπτυχθούν αν θα περάσουν στον β’ γύρο ο επικοινωνιολόγος Σπύρος Ριζόπουλος, ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Στέφος ή το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Στέφανος Ζούμπας.

Τι θα γίνει στην πολύπαθη Θεσσαλία

Στη Θεσσαλία ο περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός μετά τις πλημμύρες δεν θεωρείται απόλυτο φαβορί για νίκη. Πέραν των προβλημάτων από τις πλημμύρες στον κάμπο και την δυσαρέσκεια που καταγράφεται, έχει να αντιμετωπίσει την γαλάζια αντάρτη Ελευθερία Τζανακούλη και τον υποστηριζόμενο από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ υποψήφιο καθηγητή Δημήτριο Κουρέτα.

Θα καταγραφεί η δυσαρέσκεια των πολιτών της Θεσσαλίας μετά από τις πρόσφατες κακοκαιρίες και την αντιμετώπισή τους;

Στην περιφέρεια Ιονίων Νήσων η νυν περιφερειάρχης Ρόδη Κράτσα έχει να αντιμετωπίσει τον γαλάζιο πρώην Δήμαρχο Κέρκυρας Αντώνη Τρεπεκλή. Στον β’ γυρο αν και θεωρείται πιθανότερος αντίπαλός της ο κ. Τρεπεκλής δεν αποκλείεται να βρεθούν ο πρώην περιφερειάρχης, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, Θοδωρής Γαλιατσάτος, η Μαρία Δρυ από το ΠΑΣΟΚ και η Αλεξάνδρα Μπαλού από το ΚΚΕ. Ορισμένοι δεν αποκλείουν και εκπλήξεις σε αυτήν την περιφέρεια.

Στην Στερεά Ελλάδα ο νυν περιφερειάρχης Φάνης Σπανός καταγράφει ισχυρές δυνάμεις αλλά έχει να απέναντι τον πρώην βουλευτή Κώστα Μαρκόπουλο και αν υπάρξει β γύρος τότε θα αντιμετωπίσει τον ηθοποιό Απόστολο Γκλέτσο ο οποίος υποστηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Πολύ πιθανός ο β’ γύρος στην Πελοπόννησο

Στην Πελοπόννησο ο πρώην στενός συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά Δημήτρης Πτωχός καταγράφει δυναμική στις δημοσκοπήσεις έναντι του Πέτρου Τατούλη αλλά είναι πολύ πιθανός ο β’ γύρος όπου οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ θα παίξουν ρόλο, ενώ ο απερχόμενος περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας εμφανίζεται δυσαρεστημένος με την επιλογή του κ. Πτωχού από την Πειραιώς.

Στην Δυτική Ελλάδα ο κ. Νεκτάριος Φαρμάκης διεκδικεί με αξιώσεις την επανεκλογή του από τον πρώτο γύρο. Οι αντίπαλοι του Κώστας Καρπέτας και Σπύρος Σκιαδαρέσης δεν φαίνεται να καταγράφουν ιδιαίτερη δυναμική.

Στο Βόρειο Αιγαίο ο εκλεκτός της ΝΔ Αλκιβιάδης Στεφανής επιχειρεί να αποσπάσει την περιφέρεια από τον νυν περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη ο οποίος την είχε κερδίσει στις προηγούμενες εκλογές ως αντάρτης της ΝΔ. Θεωρείται δύσκολο να περάσει στον β΄ γύρο η κοινή υποψήφια ΣΥΡΙΖΑ- ΠΑΣΟΚ Βασιλική Χοχλάκα ή η υποστηριζόμενη από το ΚΚΕ Αγλαΐα Κυρίτση.

Στο Νότιο Αιγαίο θεωρούν ότι το μοναδικό ενδιαφέρον είναι το ποσοστό που θα συγκεντρώσει άνω του 43% ο νυν περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος και τυχόν μη εκλογή από τον α ‘ γύρο θεωρείται απίθανη και έκπληξη μεγατόνων.

Στην Κρήτη ο νυν περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης έχει την στήριξη ΝΔ και ΠΑΣΟΚ (από το οποίο προέρχεται) ενώ σε αυτές τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να μην τον στηρίξει και να δώσει χρίσμα στον πρώην βουλευτή κ. Σπύρο Δανέλλη.

Οι τρεις μεγάλοι Δήμοι

Στον Δήμο Αθηναίων ο Κώστας Μπακογιάννης έχει μεγάλο προβάδισμα αλλά δεν αποκλείεται να πάει σε β΄ γύρο. Μπορεί να θεωρείται φαβορί αλλά πολλά θα εξαρτηθούν εφόσον υπάρξει β΄γύρος εάν θα έχει εκλεγεί από τον α΄ γύρο ο περιφερειάρχης Αττικής – οπότε η συμμετοχή των γαλάζιων ψηφοφόρων μπορεί να είναι μειωμένη- και αν θα είναι αντίπαλος του ο Κώστας Ζαχαριάδης από τον ΣΥΡΙΖΑ ή ο Χάρης Δούκας από το ΠΑΣΟΚ. Ο Νίκος Σοφιανός του ΚΚΕ αναμένεται να έχει καλές επιδόσεις, αφού κατεβαίνει για πολλοστή φορά και γνωρίζει τα θέματα κάθε γειτονιάς σε βάθος. Στο Δήμο Αθηναίων θα επιχειρήσει να καταγράψει δυνάμεις ο έγκλειστος καταδικασμένος Χρυσαυγίτης Ηλίας Κασιδιάρης.

Στον Δήμο Θεσσαλονίκης ο γαλάζιος Κωνσταντίνος Ζέρβας και λόγω της πληθώρας των υποψηφίων φαίνεται ότι θα πάει στον β΄γύρο Η μάχη για την δεύτερη θέση δίνεται μεταξύ των Στέλιου Αγγελούδη και Σπύρου Πέγκα που στηρίζονται από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ αντίστοιχα.

Στον Δήμο Πειραιά ο νυν Δήμαρχος Γιάννης Μώραλης, που υποστηρίζεται από την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ αναμένεται να επανεκλεγεί άνετα από τον πρώτο γύρο.

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024