Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Βενετία: Όσο περνούν οι μέρες βγαίνουν στο φως ιστορίες διαλυμένων οικογενειών

Βενετία: Όσο περνούν οι μέρες βγαίνουν στο φως ιστορίες διαλυμένων οικογενειών

Οι γιατροί αναζητούν την κατάλληλη στιγμή να πουν την αλήθεια στους τραυματίες, οι οποίοι βρίσκονται σε σύγχυση.

Συνεχίζονται οι έρευνες για το πολύνεκρο δυστύχημα στο Μέστρε της Βενετίας, όπου λεωφορείο που κινούνταν σε οδογέφυρα έπεσε από ύψος 15 μέτρων σε ηλεκτροφόρα καλώδια. Είκοσι ένας άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, μεταξύ των οποίων παιδιά και μία έγκυος.

Όσο περνούν οι μέρες από την τραγωδία που εκτυλίχθηκε το βράδυ της Τρίτης στην Ιταλία, έρχονται στο φως ιστορίες διαλυμένων οικογενειών.

Μπορούν να διαβαστούν στα πρόσωπα και στις ερωτήσεις των επιζώντων, που νοσηλεύονται στο μισό Βένετο, αναφέρει η Corriere Del Veneto. «Και τώρα οι γιατροί αναρωτιούνται ποια είναι η πιο κατάλληλη στιγμή για να τους πουν την αλήθεια».

Πυροσβέστες και διασώστες συνεχίζουν το δύσκολο έργο τους κοντά στο λεωφορείο που συνετρίβη στο Μέστρε, Ιταλία, 3 Οκτωβρίου, 2023. REUTERS/Manuel Silvestri

Όπως αναφέρει η ιταλική εφημερίδα, η πιο δραματική ιστορία είναι αυτή των δύο αδελφών από τη Γερμανία, ηλικίας τεσσάρων και δεκατριών ετών, που βρίσκονται στην παιδιατρική πτέρυγα του Τρεβίζο.

Το ένα χειρουργήθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας για κάταγμα μηριαίου οστού, ενώ το μεγαλύτερο έχει τραύματα στη σπονδυλική στήλη, αλλά δεν κινδυνεύει να χάσει τα κάτω άκρα του. «Θα γίνουν καλά», διαβεβαιώνει ένας γιατρός.

Οι δύο Αφρικανοί εργάτες που πρώτοι έσπασαν τις λαμαρίνες για να βγάλουν τους τραυματίες έσωσαν και ένα μικρό σκυλάκι που τώρα δεν ξεκολλάει από τους ιδιοκτήτες του στο νοσοκομείο του Τρεβίζο

Το πιο μικρό ενδέχεται να είναι το παιδί που διέσωσαν οι δύο Αφρικανοί εργάτες που πρώτοι έσπασαν τις λαμαρίνες για να βγάλουν τους τραυματίες.

«Φοβήθηκα ότι ήταν νεκρή. Ελπίζω πραγματικά να ήταν αυτή», λέει ο Boubacar Toure, ο οποίος θυμάται ότι έβγαλαν και ένα μικρό σκυλάκι.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ιταλικής εφημερίδας, είναι το σκυλάκι που τώρα κουνάει την ουρά του στο δωμάτιο του νοσοκομείου και δεν φεύγει ούτε στιγμή μακριά από τους ιδιοκτήτες του.

Πυροσβεστικά οχήματα στο σημείο του δυστυχήματος στο Μέστρε, Ιταλία, 3 Οκτωβρίου, 2023. REUTERS/Manuel Silvestri

«Ο γενικός διευθυντής έκανε μια εξαίρεση και μας επέτρεψε να το δεχτούμε, καθώς η θεραπεία με κατοικίδια είναι προς το συμφέρον του ασθενούς», λέει ο επικεφαλής Ψυχολογίας, Sergio Cassella.

Η μητέρα έχασε τη ζωή της στο δυστύχημα, ενώ ο άνδρας επέζησε. Τα αδελφάκια φροντίζει ψυχολόγος, ενώ ο πατέρας του 13χρονου βρίσκεται καθ’ οδόν από τη Λειψία.

Σε σύγχυση οι τραυματίες

Το ιατρικό προσωπικό των νοσοκομείων λέει ότι οι αναμνήσεις των τραυματιών είναι συγκεχυμένες. Δεν έχουν συνειδητοποιήσει τι συνέβη ή τι έχασαν. Σε αυτό το λεωφορείο υπήρχαν παππούδες, γιαγιάδες, εγγόνια, σύζυγοι. Και όλοι ρωτούν για την οικογένειά τους.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της Corriere Del Veneto, στο Τρεβίζο νοσηλεύονται επίσης ένας 33χρονος Γερμανός και μια Ουκρανή συνομήλικος του στην εντατική, ενώ ένας 50χρονος Ισπανός πολυτραυματίας υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Ο 24χρονος Κροάτης που είχε φτάσει στη Βενετία την Τρίτη με τη συνομήλικη σύζυγό του την οποία παντρεύτηκε πριν από τρεις εβδομάδες στο Σπλιτ, βρίσκεται σε σοβαρή κατάσταση στο Μιράνο.

Άλλη μια διαλυμένη οικογένεια. Βρίσκονταν στο ταξίδι του μέλιτος και η γυναίκα είναι μεταξύ των θυμάτων που δεν έχουν ακόμη ταυτοποιηθεί.

Η παλαιότητα του κιγκλιδώματος στο επίκεντρο των ερευνών

Δύο μέρες μετά το τραγικό δυστύχημα, η προσοχή των εμπειρογνωμόνων επικεντρώνεται στην κατάσταση στην οποία βρισκόταν το προστατευτικό κιγκλίδωμα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ήταν παλιό και δεν ξεπερνούσε το 1,5 μέτρο σε ύψος.

«Αν είχε επισκευαστεί το κιγκλίδωμα πρόσφατα ή αντικατασταθεί από ένα νέο κυλιόμενο κιγκλίδωμα, το λεωφορείο ίσως να μην είχε πέσει στο κενό»

Εξάλλου, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο εισαγγελέας της Βενετίας το λεωφορείο δεν προκύπτει να συγκρούστηκε με άλλα οχήματα.

Στο παρακάτω βίντεο που αναρτήθηκε στο Twitter, παρουσιάζεται ένα παράδειγμα για το πώς οι κυλιόμενες προστατευτικές μπάρες σώζουν ζωές ακόμη και όταν πρόκειται για βαρέα οχήματα.

Λίγο πριν από το σημείο της πτώσης του υπεραστικού λεωφορείου είχαν αφαιρεθεί σχεδόν δύο μέτρα κιγκλιδώματος, ενώ «πολλοί ειδικοί επιμένουν ότι ήταν στην ουσία ένα μικρό τοιχάκι», όπως γράφει η La Repubblica.

Στο ίδιο πνεύμα και το τηλεοπτικό δίκτυο Tg5, όπου σύμφωνα με τους σχολιαστές «αν είχε επισκευαστεί πρόσφατα ή αντικατασταθεί από ένα νέο κυλιόμενο κιγκλίδωμα, το λεωφορείο ίσως να μην είχε πέσει στο κενό».

Η εισαγγελική έρευνα θα πρέπει να εξακριβώσει για ποιο λόγο το κιγκλίδωμα δεν είχε αντικατασταθεί έως τώρα.

Παράλληλα θα πρέπει να δοθούν απαντήσεις στο εάν το τραγικό αυτό δυστύχημα οφείλεται σε απροσεξία του οδηγού, σε αδιαθεσία του, ή αν ο 40χρονος Ιταλός οδηγός –που συγκαταλέγεται ανάμεσα στα θύματα– μιλούσε στο κινητό τη στιγμή της πτώσης του λεωφορείου από την οδογέφυρα.

Το μαύρο κουτί του οχήματος έχει κατασχεθεί. Τα στοιχεία που έχουν καταγραφεί αναμένεται να εξετασθούν σύντομα από τους ειδικούς εμπειρογνώμονες.

Sports in

Οργή λαού κατά Αλαφούζου και Τερίμ: «Μόνο πίκρες αυτός ο θίασος, ντροπή σας» (pics+vid)

«Έκρηξη» και στα social media κατά του ιδιοκτήτη και του προπονητή του Παναθηναϊκού για τη νέα αποτυχημένη χρονιά.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024