Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αυστραλία: Νεοναζί απείλησε μέσω βίντεο Αβορίγινα γερουσιαστή - «Δεν θα κρυφτώ...δεν φοβάμαι»

Αυστραλία: Νεοναζί απείλησε μέσω βίντεο Αβορίγινα γερουσιαστή – «Δεν θα κρυφτώ…δεν φοβάμαι»

Η γερουσιαστής κατηγόρησε την κυβέρνηση και την Αστυνομία πως δεν την προστάτεψαν

Η ανεξάρτητη γερουσιαστής Λίντια Θορπ είπε ότι η Αυστραλιανή Ομοσπονδιακή Αστυνομία (AFP) απέτυχε να την προστατεύσει αφού έγινε στόχος ρατσιστικής κακοποίησης ακροδεξιών εξτρεμιστών.

Η αυτόχθων γερουσιαστής βρέθηκε στο επίκεντρο ενός βίντεο που ανέβασε ένας μασκοφόρος νεοναζί αυτή την εβδομάδα ενώ έκαιγε μία σημαία των Αβορίγινων και εκτελούσε ναζιστικό χαιρετισμό.

Όλα αυτά μόλις εννέα ημέρες πριν από το ιστορικής σημασίας δημοψήφισμα για τα δικαιώματα των αυτοχθόνων πληθυσμών της χώρας.

«Θα μαθαίνετε νέα μου και θα με βλέπετε, δεν φοβάμαι»

Η Λίντια Θορπ σε δημόσια ομιλία της έξω από το Royal Exhibition Building μετά το περιστατικό

Η γερουσιαστής Θορπ ισχυρίστηκε ότι ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Άντονι Αλμπανέζε και η Αστυνομία δεν έκαναν και δεν κάνουν αρκετά για να την προστατεύσουν από την ακροδεξιά και δηλώνει ότι δεν θα επιτρέψει τον εκφοβισμό της.

«Δεν θα κρυφτώ τις επόμενες εννέα μέρες», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. «Θα μαθαίνετε νέα μου και θα με βλέπετε, δεν φοβάμαι» τόνισε.

Η υπουργός Εσωτερικών της Αυστραλίας Κλερ Ο’Νιλ χαρακτήρισε το βίντεο «απεχθές» και κατηγόρησε ακραίες οργανώσεις ότι χρησιμοποιούν το δημοψήφισμα για να ξεσηκώσουν τους υποστηρικτές τους.

«Πράξη γενοκτονίας ενάντια στον λαό μου»

Ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε ότι είδε το βίντεο. «Μόλις το δεις δεν μπορείς να το ξεχάσεις. Είναι φρικτό κάποιος να δηλώνει με τις πράξεις και τα λόγια του νεοναζί, να δείχνει τέτοια έλλειψη σεβασμού», δήλωσε.

Οι Αυστραλοί θα ψηφίσουν στις 14 Οκτωβρίου σε δημοψήφισμα για μεταρρύθμιση που προτείνει την αναγνώριση στο Σύνταγμα των αυτοχθόνων πληθυσμών ως των πρώτων κατοίκων της ηπείρου και θα δημιουργήσει πλαίσιο που θα επιτρέπει σε αυτούς να έχουν φωνή στο κοινοβούλιο για τους νόμους που τους αφορούν.

Η Λίντια Θορπ αντιτίθεται στη μεταρρύθμιση αυτή, λέγοντας ότι θα έχει μικρή επίδραση και έχει καλέσει την κυβέρνηση να δράσει πρώτα για να αντιμετωπίσει τις ανισότητες, όπως ο μεγάλος αριθμός θανάτων Αβορίγινων στη φυλακή. Μάλιστα την έχει χαρακτηρίσει ως «πράξη γενοκτονίας του λαού της».

Οι πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η υποστήριξη στο δημοψήφισμα για την συνταγματική αναγνώριση των Αβοριγίνων και των Νησιωτών του Πορθμού Τόρες μειώθηκε κατά τη διάρκεια της φετινής χρονιάς σε περίπου 40% του εκλογικού σώματος.

Η ομοσπονδιακή αστυνομία της Αυστραλίας ανακοίνωσε ότι ενημερώθηκε την Τρίτη για την ανάρτηση του βίντεο στο X (πρώην Twitter) και ότι επικοινώνησε με την πλατφόρμα για να το αφαιρέσει. Η αστυνομία διεξάγει έρευνα και «δεν θα υπάρξει κανένα άλλο σχόλιο σε αυτό στο στάδιο», δήλωσε εκπρόσωπός της.

Οι καταγγελίες για ρατσισμό σε βάρος Αβορίγινων έχουν αυξηθεί σημαντικά από τον Ιούλιο, σύμφωνα με τον Κρις Κούνιν, καθηγητή εγκληματολογίας στο Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας του Σίδνεϊ, ο οποίος ηγείται προγράμματος γι’αυτά τα περιστατικά.

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024