Δευτέρα 27 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Δημοσκόπηση: Με ισχυρή δυναμική ο  Δημήτρης Πτωχός στην Περιφέρεια Πελοποννήσου

Δημοσκόπηση: Με ισχυρή δυναμική ο Δημήτρης Πτωχός στην Περιφέρεια Πελοποννήσου

Η δημοσκόπηση της Metron Analysis για το City Hub δείχνει ότι ο Δημήτρης Πτωχός αποκτά δυναμική νίκης στην Περιφέρεια Πελοποννήσου

Στο «παραπέντε» των αυτοδιοικητικών εκλογών η δημοσκόπηση της Metron Analysis για το City Hub δείχνει ότι η υποψηφιότητα του Δημήτρη Πτωχού για την Περιφέρεια Πελοποννήσου αποκτά δυναμική νίκης, βελτιώνοντας τις δημοσκοπικές επιδόσεις της ιδίως απέναντι στην υποψηφιότητα του Πέτρου Τατούλη που δείχνει να μην μπορεί να κάνει την έκπληξη.

Την ίδια ώρα η δημοσκόπηση δείχνει ότι προβλήματα όπως η ανεργία, η κατάσταση της οικονομίας αλλά και όλα τα σοβαρά προβλήματα με τις υποδομές και τις παρεχόμενες υπηρεσίες από την καθαριότητα μέχρι την κατάσταση του οδικού δικτύου, απασχολούν ιδιαίτερα του πολίτες, σε μια περιφέρεια όπου οι κάτοικοι δεν είναι τόσο δυσαρεστημένοι από την ποιότητα ζωής στην ίδια την περιοχή τους, όσο από τη συνολικότερη κατάσταση της χώρας.

Δυσαρέσκεια για τη συνολική κατάσταση της χώρας

Οι πολίτες της Περιφέρειας Πελοποννήσου είναι δυσαρεστημένοι από την συνολικότερη κατάσταση στη χώρα, απαντώντας σε ποσοστό 66% ότι τα πράγματα στη χώρα πηγαίνουν προς τη λάθος κατεύθυνση, με μόνο το 28% να υποστηρίζει ότι τα πράγματα πηγαίνουν προς τη σωστή.

Μόνο οι ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατία θεωρούν πλειοψηφικά ότι τα πράγματα πηγαίνουν προς τη σωστή κατάσταση, αν και σχεδόν το ένα τρίτο τους θεωρεί ότι πηγαίνουν στη λάθος. Αντίστοιχα μόνο οι αυτοπροσδιοριζόμενοι ως κεντροδεξιοί θεωρούν ότι πηγαίνουν προς τη σωστή κατεύθυνση κατά πλειοψηφία (51%), ενώ σε όλες τις άλλες πολιτικές αυτοτοποθετήσεις βλέπει κανείς τη δυσαρέσκεια να είναι πιο έντονη.

Λίγο διαφορετικά είναι τα πράγματα σε σχέση με το πώς απαντούν οι ερωτώμενοι στην ερώτηση για το εάν είναι ικανοποιημένοι από την ποιότητα ζωής στην περιοχή τους. Εδώ υπάρχει μια «ισοψηφία» καθώς το 47% είναι δυσαρεστημένοι και το 47% ευχαριστημένοι, με τους πιο δυσαρεστημένους να είναι τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ και όσους αυτοπροσδιορίζονται ως αριστεροί και κεντροαριστεροί.

Αγωνία για την ανεργία και την κατάσταση των υποδομών

Στις απαντήσεις για το ποιο θεωρούν το μεγαλύτερο πρόβλημα της περιοχής τους (με δυνατότητα να υποδείξουν και δεύτερο πρόβλημα), οι κάτοικοι της Περιφέρειας Πελοποννήσου δηλώνουν ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν είναι η ανεργία, ενώ ακολουθούν απαντήσεις για τα προβλήματα που αφορούν τις υποδομές στην Περιφέρεια, την κατάσταση με την καθαριότητα και τα σκουπίδια, την ύδρευση και την άρδευση. Ψηλά είναι η αγωνία για την οικονομική κατάσταση αλλά και για το σύστημα υγείας.

Ενδιαφέρον έχει και ποιο πρόβλημα θεωρούν σε κάθε περιφερειακή ενότητα ως το μεγαλύτερο. Στη Αργολίδα είναι το πρόβλημα του νερού (ύδρευση και άρδευση), στην Αρκαδία η ανεργία, όπως και στη Μεσσηνία, ενώ στην Κορινθία ως μεγαλύτερο πρόβλημα θεωρείται η καθαριότητα και τα σκουπίδια και στη Λακωνία η υπανάπτυξη και η έλλειψη υποδομών.

Ενδιαφέρον έχει να δει κανείς και πώς κατανέμονται οι εκτιμήσεις για τα προβλήματα ανά φύλο και ηλικιακή κατηγορία.

Σχετική αρνητική αποτίμηση του νυν Περιφερειάρχη

Ο Παναγιώτης Νίκας στο τέλος της θητείας του δεν κατορθώνει να πάρει μια συνολικά θετική γνώμη. Και αυτό γιατί παρότι το 40% έχει μάλλον θετική γνώμη για αυτόν, το 49% έχει αρνητική γνώμη. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι μόνο στην περιφερειακή ενότητα της Μεσσηνίας από την οποία κατάγεται οι θετικές γνώμες είναι περισσότερες από τις αρνητικές. Ενδεικτικό ότι ένα 33% των ψηφοφόρων της ΝΔ έχει αρνητική γνώμη όπως και ότι μόνο όσοι αυτοπροσδιορίζονται ως κεντροδεξιοί και δεξιοί έχουν κατά πλειοψηφία θετική γνώμη. Όλα αυτά ίσως να εξηγούν και γιατί η ηγεσία της ΝΔ πήρε την επιλογή να μην είναι ο κ. Νίκας υποψήφιος για επανεκλογή, προκρίνοντας την υποψηφιότητα Πτωχού.

Δημοτικότητα υποψηφίων – θετικό ισοζύγιο για Πτωχό

Ως προς την αναγνωρισιότητα των υποψηφίων όπως είναι αναμενόμενο προηγείται ο Πέτρος Τατούλης αφού έχει ήδη διατελέσει Περιφερειάρχης. Ωστόσο πολύ ψηλά είναι η αναγνωρισιμότητα του Δημήτρη Πτωχού και μάλιστα έχει αυξηθεί από την προηγούμενη έρευνα της ίδιας εταιρείας στο τέλος Αυγούστου και στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Ως προς τη δημοτικότητα προηγείται ο Πέτρος Τατούλης, ακολουθεί ο Δημήτρης Πτωχός, που είχε σημαντική άνοδο από την προηγούμενη έρευνα, ενώ πιο χαμηλά είναι ο υποστηριζόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ Μανώλης Μάκαρης και ο υποστηριζόμενος από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Δημήτρης Κουτσούλης.

Όμως, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ότι ενώ ο Πέτρος Τατούλης έχει ελαφρά περισσότερες θετικές γνώμες από τον Δημήτρη Πτωχό, έχει και ένα σημαντικό ποσοστό αρνητικών γνωμών. Αυτό επιτρέπει στον Δημήτρη Πτωχό να έχει ένα πολύ καλύτερο ισοζύγιο, καθώς οι θετικές γνώμες υπερτερούν των αρνητικών κατά 15 μονάδες ενώ στην περίπτωση του Πέτρου Τατούλη το ισοζύγιο είναι 8 και του Μανώλη Μακάρη 5.

Αντίστοιχα προβάδισμα σαφές έχει ο Δημήτρης Πτωχός και στον δείκτη δυναμικής, δηλαδή τις θετικές γνώμες στο σύνολο της εκφρασμένης γνώμης. Εκεί προηγείται με 61 μονάδες, ακολουθεί ο Μανώλης Μάκαρης και στην τρίτη θέση είναι ο Πέτρος Τατούλης.

Η ανάλυση του προφίλ της δημοτικότητα των υποψηφίων ως προς την πολιτική τοποθέτηση, την ηλικία, την κοινωνική θέση, την εκπαίδευση και την περιοχή κατοικίας έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Ο Πέτρος Τατούλης διατηρεί δημοτικότητα στους ψηφοφόρους της ΝΔ, έχει απήχηση στον ΣΥΡΙΖΑ και σημαντική στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, έχει ομαλή κατανομή στις διάφορες κοινωνικές και ηλικιακές κατηγορίες και όπως είναι αναμενόμενο είναι πιο δημοφιλής στην Αρκαδία από όπου κατάγεται.

Ο Δημήτρης Πτωχός έχει πολύ ισχυρή απήχηση στη ΝΔ, έχοντας «ευήκοα ώτα» και στα άλλα κόμματα, έχει δημοτικότητα στους κεντρώους, κεντροδεξιούς και δεξιούς ψηφοφόρους, ομαλή κατανομή στις διάφορες επαγγελματικές / κοινωνικές κατηγορίες, ενώ έχει ισχυρή παρουσία σε όλες τις περιφέρειες.

Από τη μεριά του ο Μανώλης Μάκαρης έχει ισχυρή απήχηση στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, στους κεντροαριστερούς, τους μισθωτούς του δημοσίου τομέα και στην Μεσσηνία από την οποία κατάγεται.

Αντίστοιχα μπορεί κανείς να δει και τη δημοτικότητα των υπόλοιπων υποψηφίων.

Προβάδισμα Πτωχού

Ενδεικτική της δυναμικής που ανέπτυξε η υποψηφιότητα Πτωχού όσο προχωρούσε η προεκλογική εκστρατεία είναι ότι ο πήρε προβάδισμα στην αυθόρμητη απάντηση για το ποιος θα είναι ο καταλληλότερος Περιφερειάρχης Πελοποννήσου. Μάλιστα η απάντηση σε αυτή την ερώτηση δείχνει ότι η δική του υποψηφιότητα μαζί με αυτή του Πέτρου Τατούλη είναι οι δύο που προηγούνται σαφώς.

Η ανάλυση των πολιτικών και δημογραφικών χαρακτηριστικών για την καταλληλότητα δείχνει ότι ο Πτωχός έχει μια αρκετά οριζόντια απήχηση κοινωνικά και δημογραφικά, με την εξαίρεση της αυξημένης απήχησης Τατούλη στην Αρκαδία.

Η ανοδική δυναμική της υποψηφιότητας Πτωχού αποτυπώνεται και στην απάντηση για την πρόθεση ψήφου. Εδώ σε αντίθεση με την προηγούμενη έρευνα ο Δημήτρης Πτωχός έχει προβάδισμα με 29%, ενώ ακολουθεί ο Πέτρος Τατούλης με 26%, την ώρα που στην προηγούμενη έρευνα προβάδισμα είχε ο Τατούλης. Επιπλέον φαίνεται ότι οι άλλες υποψηφιότητες δεν δείχνουν να έχουν τη δυνατότητα να διεκδικήσουν είσοδο στον δεύτερο γύρο. Ο υποστηριζόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ Μανώλης Μάκαρης έχει 7%, ο Δημήτρης Κουτσούλης, υποστηριζόμενος από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ 6%. Έκπληξη το 5% που καταγράφει η οικολόγος Δήμητρα Λυμπεροπούλου μπροστά από τον υποστηριζόμενο από το ΚΚΕ Νίκο Κουτουμάνο και τον Γιάννη Μιχαλόπουλο υποστηριζόμενο από τμήματα της ριζοσπαστικής Αριστεράς.

Ως προς τα πολιτικά και δημογραφικά χαρακτηριστικά της πρόθεσης ψήφου, o Δημήτρης Πτωχός έχει διατηρεί τον κύριο όγκο των ψηφοφόρων της ΝΔ, έχοντας διεισδυτικότητα σε άλλα κόμματα, την ώρα που ο Πέτρος Τατούλης μπορεί να παίρνει ένα μέρος της ψήφου των κομμάτων της αντιπολίτευσης αλλά δεν έχει μεγάλη απήχηση στον κορμό των ψηφοφόρων της ΝΔ. Αντίστοιχα ισχυρό σημείο του Πτωχού η απήχηση σε έναν κορμό κεντρώων, κεντροδεξιών και δεξιών ψηφοφόρων που σε μια περιφέρεια όπως η Πελοπόννησος προσφέρει μια σημαντική αφετηρία.

Διαφαινόμενη νίκη Πτωχού στον β’ γύρο

Τα στοιχεία της έρευνας δείχνουν ότι η στην Περιφέρεια Πελοποννήσου θα υπάρξει δεύτερος γύρος. Εκεί όλα δείχνουν ότι θα κερδίσει ο Πτωχός. Ο Πέτρος Τατούλης κερδίζει μόνο στην περίπτωση που έχει απέναντί του τον Μανώλη Μάκαρη, ενώ τον κερδίζει καθαρά ο Δημήτρης Πτωχός.

Αυτό μεταφράζεται σε μια σαφή παράσταση νίκης που έχει ο Δημήτρης Πτωχός, με 42% απέναντι στο 28% του Πέτρου Τατούλη.

 

Η ταυτότητα της έρευνας

Sports in

Τρίτη Euroleague και έκτο συνολικά ευρωπαϊκό για τον Αταμάν

Ο Παναθηναϊκός πήρε την Euroleague και ο Εργκίν Αταμάν έφτασε τις τρεις κατακτήσεις στην καριέρα του, ενώ συνολικά έχει έξι ευρωπαϊκά.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 27 Μαϊου 2024