Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Προβιοτικά: Ο απόλυτος σύμμαχος της υγείας σου

Προβιοτικά: Ο απόλυτος σύμμαχος της υγείας σου

Τα προβιοτικά μπορούν να βοηθήσουν στην τόνωση της ανάπτυξης καλών βακτηρίων, ενώ παράλληλα προστατεύουν από τα βακτήρια που προκαλούν ασθένειες.

Πιθανότατα θα έχετε ακούσει για τα προβιοτικά και ότι κάνουν καλό στην υγεία σας, ειδικά στην υγεία του πεπτικού συστήματος, αλλά τι ακριβώς είναι;

Τα προβιοτικά είναι «φιλικά» βακτήρια, τα οποία υπάρχουν κατά βάση σε τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση (π.χ. κεφίρ, γιαούρτι, τυρί). Όταν τρώμε αυτές τις τροφές, τα βακτήρια που περιέχουν διασχίζουν το ανώτερο πεπτικό μας σύστημα και καταλήγουν στο παχύ μας έντερο, όπου τελικά μένουν και πολλαπλασιάζονται, ενισχύοντας με έτσι τους προϋπάρχοντες μικροοργανισμούς.

Υπάρχουν χιλιάδες είδη βακτηρίων που δρουν ως προβιοτικά.

Ένα από τα πιο συνηθισμένα είναι ο Lactobacillus, ο οποίος μπορεί να βοηθήσει στην υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος, των υγιών επιπέδων σακχάρου στο αίμα, της πέψης και μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των μολύνσεων από ζυμομύκητες.

Ένα άλλο είδος, το Bifidobacterium, χρησιμοποιείται συχνά για τη διαχείριση των συμπτωμάτων του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου (IBS), ενώ είναι επίσης ευεργετικό για την ψυχική υγεία και την αντιμετώπιση του εκζέματος στα βρέφη.

Τα προβιοτικά μπορούν να βοηθήσουν στην τόνωση της ανάπτυξης καλών βακτηρίων, ενώ παράλληλα προστατεύουν από τα βακτήρια που προκαλούν ασθένειες.

Βελτιστοποιήστε τη λειτουργία του εντέρου

Η διατήρηση της ισορροπίας του μικροβιώματος του εντέρου επιτρέπει τη φυσιολογική λειτουργία του εντέρου, ενώ κάποιες αλλαγές στα βακτήρια του εντέρου μπορεί να οδηγήσουν σε προβλήματα.

Για παράδειγμα, η λήψη αντιβιοτικών σκοτώνει πολλά από τα καλά βακτήρια του εντέρου σας. Αυτό αφήνει χώρο για την υπερανάπτυξη κακών βακτηρίων, ιών και μυκήτων. Η λήψη ενός προβιοτικού κατά τη διάρκεια και μετά τα αντιβιοτικά είναι απαραίτητη για διατηρήσιμη υγεία.

Μειώνει τα συμπτώματα ορισμένων πεπτικών διαταραχών

Οι πεπτικές διαταραχές όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS) μπορεί να προκαλούνται εν μέρει από αλλαγές στα φυσιολογικά βακτήρια που βρίσκονται στο έντερο. Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι τα προβιοτικά μπορεί να μειώσουν τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων του IBS, όπως, διάρροια, δυσκοιλιότητα, φούσκωμα, κοιλιακό άλγος και αέρια.

Βελτίωση της διάθεσης και μείωση του στρες

Τα βακτήρια στο έντερο παράγουν νευροδιαβιβαστές που είναι οι αγγελιοφόροι του σώματός σας. Οι νευροδιαβιβαστές βοηθούν στον ύπνο, τη διάθεση, καθώς και στον έλεγχο της λειτουργίας της ουροδόχου κύστης και της καρδιάς σας. Το στρες είναι γνωστό ότι διαταράσσει τα βακτήρια του εντέρου, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει την ποσότητα και τη λειτουργία των νευροδιαβιβαστών.

Αποτρέπουν τις αλλεργίες

Τα προβιοτικά τονώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα, με αποτέλεσμα αυτό να αντεπεξέρχεται καλύτερα όταν αντιμετωπίζει αλλεργιογόνους παράγοντες, όπως η γύρη. Υπάρχουν υποψίες ότι η μικροχλωρίδα του εντέρου μπορεί να παίζει σημαντικό ρόλο στην άμυνα του οργανισμού, μειώνοντας έτσι τις πιθανότητες εκδήλωσης ορισμένων αλλεργικών παθήσεων.

Πρέπει κανείς να έχει στο μυαλό του, ότι ακόμη κι αν λαμβάνει προβιοτικά βακτήρια από τη διατροφή του ή από διάφορα συμπληρώματα διατροφής, στον προορισμό τους φτάνουν μόνο ορισμένα από αυτά. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να λαμβάνετε προβιοτικά υπό την παρακολούθηση ιατρού.

Sports in

Η Ευρωλίγκα απαξιώνει το προϊόν της

Δεν νοείται ιδιαίτερα σήμερα, να υπάρχουν παραβάσεις σε θέματα που έχουν να κάνουν με το χρόνο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024