Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στο τραπέζι η παράταση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ

Στο τραπέζι η παράταση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ

Αλλά για συγκεκριμένα προϊόντα και υπηρεσίες- Τι θα κρίνει την παράταση του μέτρου το 2024 και ποια τα σενάρια που εξετάζονται

Το «πλεόνασμα» των φορολογικών εσόδων και η πορεία τους τους επόμενους μήνες αποτελεί το «κλειδί» για την επέκταση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε εστίαση, μεταφορές, τουριστικό πακέτο και πολιτισμό και το 2024. Το μέτρο λήγει κανονικά στις 31 Δεκεμβρίου 2023, αλλά όλα είναι ανοιχτά και το τοπίο αναμένεται να ξεκαθαρίσει με την κατάθεση στη Βουλή του τελικού σχεδίου του προϋπολογισμού 2024 στις 21 Νοεμβρίου.

Το μεγαλύτερο κόστος για τον προϋπολογισμό ύψους 320 εκατ. ευρώ προκύπτει από την εφαρμογή του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 13% στις μεταφορές

Στο οικονομικό επιτελείο έχουν πάρει χαρτί και μολύβι, μετράνε τα ταμειακά περιθώρια και εξετάζουν τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι. Ο προβληματισμός προέρχεται από το γεγονός ότι τυχόν οριζόντια παράταση του μέτρου έχει υψηλό κόστος για τον προϋπολογισμό πάνω από 500 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, ενώ την ίδια ώρα τυχόν κατάργηση της έκπτωσης στους συντελεστές θα οδηγήσει αυτόματα σε άνοδο τιμών στον καφέ, στα μη αλκοολούχα ποτά, στα εισιτήρια για τις μεταφορές προσώπων, αλλά και στους κινηματογράφους, στα θέατρα, στα γυμναστήρια, στις σχολές χορού και στο τουριστικό πακέτο, και μάλιστα σε μια περίοδο που η ακρίβεια επιμένει και ροκανίζει τα εισοδήματα των νοικοκυριών.

Τι εξετάζεται

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι με δεδομένο και τα στενά περιθώρια εξετάζεται στοχευμένη επέκταση του μέτρου. Δηλαδή οι μειωμένοι συντελεστές να εξακολουθήσουν να ισχύουν για ένα ακόμα εξάμηνο το επόμενο έτος για συγκεκριμένα προϊόντα και υπηρεσίες, πράγμα που θα περιορίσει την τρύπα στα δημόσια ταμεία και δεν θα θέσει σε κίνδυνο τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 2,1% του ΑΕΠ που έχει τεθεί για το 2024.

Το μεγαλύτερο κόστος για τον προϋπολογισμό ύψους 320 εκατ. ευρώ προκύπτει από την εφαρμογή του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 13% στις μεταφορές (αεροπορικά και ακτοπλοϊκά εισιτήρια, εισιτήρια τρένων, λεωφορείων κ.λπ.), ακολουθεί με κόστος 158 εκατ. ευρώ ο μειωμένος ΦΠΑ στον καφέ και στα μη αλκοολούχα ποτά, ενώ 25 εκατ. ευρώ κοστίζει η εφαρμογή των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο, στα εισιτήρια σε θέατρα και κινηματογράφους, σχολές χορού.

Πάντως στο προσχέδιο του προϋπολογισμού δεν γίνεται καμία αναφορά για την «τύχη» των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, καθώς όπως διευκρινίζουν από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών «αποτυπώνονται μόνο μέτρα που έχουν εξαγγελθεί ή νομοθετηθεί. Συνεπώς δεν αποτυπώνεται κάτι αυτή τη στιγμή. Οι τελικές αποφάσεις θα αποτυπωθούν στο τελικό σχέδιο λαμβάνοντας υπόψη και την εκτέλεση των εσόδων των επόμενων μηνών».

Μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ ισχύουν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2023 για τις ακόλουθες κατηγορίες:

  •  Τα εισιτήρια των δρομολογίων με τρένο, μετρό και τραμ, με αστικά και υπεραστικά λεωφορεία, τα αεροπορικά και ακτοπλοϊκά εισιτήρια, καθώς και στις μεταφορές με συνδυασμό οδικών, εναέριων και θαλάσσιων μέσων.
  •  Τον καφέ, τα ροφήματα (τσάι, σοκολάτα κ.λπ.) και τα μη αλκοολούχα ποτά και σε υπηρεσίες διάθεσης μη αλκοολούχων ποτών και ροφημάτων.
  •  Το τουριστικό πακέτο.
  •  Τα εισιτήρια σε κινηματογράφο και θέατρα και στην εισαγωγή και παράδοση αντικειμένων τέχνης.
  • Τα γυμναστήρια και τις σχολές χορού.
  •  Σε σειρά αγαθών που αφορούν τη δημόσια υγεία (δηλαδή, σε μάσκες προστασίας και γάντια, αντισηπτικά, διαλύματα για την απολύμανση χώρων και λοιπά), καθώς και σε ορισμένα ιατρικά υλικά αναγκαία για τη διενέργεια αιμοκάθαρσης, όπως φίλτρα και γραμμές αιμοκάθαρσης και αιμοδιήθησης. Επίσης στους απινιδωτές και σε ιατρικές συσκευές για την αντιμετώπιση της αιφνίδιας καρδιακής ανακοπής.

Έντυπη έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»

Sports in

LIVE: Σλόαν Στίβενς – Μαρία Σάκκαρη

LIVE: Σλόαν Στίβενς – Μαρία Σάκκαρη. Παρακολουθήστε live την εξέλιξη της αναμέτρησης Σλόαν Στίβενς – Μαρία Σάκκαρη για τη φάση των «32» του τουρνουά της Μαδρίτης. Τηλεοπτικά από Novasports 6 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024