Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Προϋπολογισμός: «Παράθυρο» για νέα παράταση στον μειωμένο ΦΠΑ

Προϋπολογισμός: «Παράθυρο» για νέα παράταση στον μειωμένο ΦΠΑ

Τι αναφέρει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών

Ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης του ΦΠΑ σε τουρισμό, εστίαση και μεταφορές αφήνει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Αν και το σχετικό κονδύλι δεν περιλαμβάνεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2024 που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, εντούτοις το υπουργείο αφήνει να εννοηθεί ότι δε θα πρέπει να θεωρείται κάτι τέτοιο ως τελεσίδικο.

Με βάση τα όσα αναφέρονται σε σημερινό του ενημερωτικό σημείωμα και απαντώντας στην ερώτηση για το τι θα συμβεί με τους μειωμένους συντελεστές Φ.Π.Α. σε μη αλκοολούχα ποτά, μεταφορές κλπ, το υπουργείο σημειώνει πως «Στο Προσχέδιο αποτυπώνονται μόνο μέτρα που έχουν εξαγγελθεί ή νομοθετηθεί. Συνεπώς δεν αποτυπώνεται κάτι αυτή τη στιγμή.

Οι τελικές αποφάσεις θα αποτυπωθούν στο τελικό σχέδιο λαμβάνοντας υπόψη και την εκτέλεση των εσόδων των επόμενων μηνών.», κάτι το οποίο συνεπάγεται ότι η κυβέρνηση θα κινηθεί αναλόγως του δημοσιονομικού χώρου.

Το κόστος της παράτασης για έξι μήνες ανέρχεται στο ποσό των 250 εκατ. ευρώ, ενώ για τρεις μήνες στα 125 εκατ. ευρώ

Το κόστος

Αξίζει να σημειωθεί ότι το κόστος της παράτασης για έξι μήνες ανέρχεται στο ποσό των 250 εκατ. ευρώ, ενώ για τρεις μήνες στα 125 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση εξετάζει το πως μπορεί να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια για να χρηματοδοτήσει την παράταση του μέτρου, ως ένα ανάχωμα στην ακρίβεια.

Στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης γνωρίζουν πολύ καλά ότι θα υπάρξουν νέες επιβαρύνσεις για τους καταναλωτές εάν επανέλθει ο -προσωρινά- μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ από το 13% στο 24%, ενώ και οι τουριστικές επιχειρήσεις αναμένεται να απωλέσουν το όποιο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έχουν σε σχέση με άλλες χώρες.

Τι ισχύει σήμερα

Θα πρέπει να υπενθυμιστεί πως ο μειωμένος ΦΠΑ ισχύει στις χρεώσεις των ξενοδοχείων που περιλαμβάνουν ημιδιατροφή ή πλήρη διατροφή. Ειδικότερα:

  • Στο τιμολόγιο διαµονής µε πρωινό ή με ημιδιατροφή επιβάλλεται ΦΠΑ 13%.
  • Για τη διαµονή µε πλήρη διατροφή μόνο το 5% της ενιαίας τιµής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 24%. Το υπόλοιπο 95% επιβαρύνεται με 13%.
  • Για τη διαµονή µε το σύστηµα all inclusive στο 90% της ενιαίας τιµής επιβάλλεται ΦΠΑ με μειωμένο συντελεστή (13%). Σημειώνεται ότι η διατήρηση του χαμηλού συντελεστού ΦΠΑ εκτιμάται ότι θα βοηθήσει τις ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις να διεκδικήσουν ακόμα μεγαλύτερο μερίδιο από την πίτα των ευρωπαϊκών τουριστικών πακέτων. Μάλιστα είναι σημαντική μετά την απόφαση της κυβέρνησης να αυξήσει το τέλος διαμονής.

Αναφορικά με τις μεταφορές, ο μειωμένος ΦΠΑ καλύπτει εισιτήρια των δρομολογίων με τρένο, μετρό και τραμ, με αστικά και υπεραστικά λεωφορεία, αεροπορικά εισιτήρια, εισιτήρια των επιβατικών πλοίων, τις μεταφορές με συνδυασμό οδικών, εναέριων και θαλάσσιων μέσων.

Σε σχέση με την εστίαση, ο μειωμένος ΦΠΑ 13% αφορά τον καφέ, τα ροφήματα (τσάι, σοκολάτα κ.α) και τα μη αλκοολούχα ποτά που σερβίρονται από επιχειρήσεις μαζικής εστίασης.

Ακόμη, φθηνότερα πωλούνται τα εισιτήρια στους κινηματογράφους και θέατρα λόγω μειωμένου ΦΠΑ στον πολιτισμό αλλά και τα δίδακτρα σε γυμναστήρια και τις σχολές χορού, αναφορικά με τον αθλητισμό.

Πηγή: OT.gr

Sports in

LIVE: Τιάγκο Μοντέιρο – Στέφανος Τσιτσιπάς

LIVE: Τιάγκο Μοντέιρο – Στέφανος Τσιτσιπάς. Παρακολουθήστε live την εξέλιξη της αναμέτρησης Τιάγκο Μοντέιρο – Στέφανος Τσιτσιπάς για τη φάση των «64» του τουρνουά της Μαδρίτης. Τηλεοπτικά από COSMOTE SPORT 6 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024