Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Airbnb: Ποιους θα χτυπήσει η επιβολή ΦΠΑ

Airbnb: Ποιους θα χτυπήσει η επιβολή ΦΠΑ

Οι αντιδράσεις της αγοράς για τις ρυθμίσεις στην βραχυχρόνια μίσθωση

Στο στόχαστρο βρίσκονται και πάλι οι βραχυχρόνιες μισθώσεις (τύπου Airbnb) καθώς και η φορολόγησή τους.

Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, από τον Ιανουάριο του 2024, τα εισοδήματα από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, από τρία ή περισσότερα ακίνητα, θα υπόκεινται σε ΦΠΑ 13% και στα τέλη, τα οποία ισχύουν για ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Η καταβολή του ΦΠΑ θα υποχρεώσει τους ιδιοκτήτες ακινήτων που αποκτούν εισοδήματα από βραχυχρόνια μίσθωση σε τουλάχιστον 3 ακίνητα, να ανοίξουν βιβλία στην εφορία, να προχωρήσουν στη σύσταση εταιρείας, να προσλάβουν λογιστή για την υποβολή των δηλώσεων ΦΠΑ, να καταχωρούν έσοδα- έξοδα στο myDATA, να αποδίδουν ΦΠΑ και τα υπόλοιπα τέλη που καταβάλλουν σήμερα τα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια όπως το τέλος διαμονής.

Airbnb και ΦΠΑ

Το τοπίο τους επόμενους μήνες στις βραχυχρόνιες μισθώσεις  προδιαγράφεται θολό.

Μία μερίδα ιδιοκτητών θεωρούν «δωράκι» το γεγονός πως ο ΦΠΑ θα επιβάλλεται για όσους διαχειρίζονται τρία ακίνητα και πάνω και όχι τυφλά σε όλους.

Μια άλλη μερίδα προβληματίζεται καθώς εκτιμά ότι θα «χτυπήσει» του μικρομεσαίους ιδιοκτήτες που έχουν «επενδύσει» στα ακίνητά τους να ώστε να συμπληρώσουν το εισόδημά τους.

Μιλώντας στον ΟΤ, ιδιοκτήτες Airbnb υποστηρίζουν πώς ενδεχομένως θα αναγκαστούν να στραφούν στις μακροχρόνιες μισθώσεις έναντι των βραχυχρόνιων μισθώσεων γιατί θεωρούν πώς θα κληθούν να πληρώσουν υπέρογκα ποσά στην εφορία.

Με βάση το ισχύον καθεστώς, οι ιδιοκτήτες που μισθώνουν ακίνητα μέσω των πλατφορμών βραχυχρόνιας μίσθωσης  απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ και το εισόδημα που αποκτούν φορολογείται αυτοτελώς με συντελεστές:

  • 15% για ετήσιο εισόδημα έως 12.000 ευρώ
  • 35% για εισόδημα από 12.001 έως 35.000 ευρώ και
  • 5% για μισθώματα άνω των 35.000 ευρώ.

Σημειώνεται ότι η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) προχωρά σε ένα νέο  μνημόνιο συνεργασίας με τις μεγαλύτερες πλατφόρμες διαμοιρασμού, δηλαδή την Airbnb Ireland UC, την Booking.com BV και την RBO Expedia Group Vacation Rentals Ireland Limited.

Με βάση  το νέο πρωτόκολλο συνεργασίας, οι πλατφόρμες θα είναι υποχρεωμένες να αποστέλλουν στην ΑΑΔΕ περισσότερα, πιο αναλυτικά και ποιοτικά στοιχεία για τα ακίνητα και τα εισοδήματα που αποκτούν οι ιδιοκτήτες και οι διαχειριστές τους. Τα στοιχεία που θα αποστέλλονται σε πιο σύντομους ρυθμούς θα είναι πλήρως επεξεργασμένα από τις πλατφόρμες, ενώ ταυτόχρονα θα γνωρίζουν εκ των προτέρων ποιοι δίνουν ψεύτικο Αριθμό Μητρώου Ακινήτου.

Η ΠΟΜΙΔΑ για Airbnb

Η ΠΟΜΙΔΑ σημειώνει ότι το εισόδημα από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις επέτρεψε σε χιλιάδες ιδιοκτήτες τα προηγούμενα χρόνια να ανακαινίσουν τα ακίνητά τους, να είναι συνεπείς στις φορολογικές τους υποχρεώσεις και να προσφέρουν στην εθνική οικονομία έσοδα και συνάλλαγμα.

Eπισημαίνουν πώς «αν η Πολιτεία θέλει να αντιμετωπίσει το στεγαστικό πρόβλημα θα πρέπει να μεριμνήσει πως θα εκσυγχρονιστούν τα εκατοντάδες χιλιάδες κλειστά ακίνητα και όχι τα ακίνητα που άνοιξαν και εκσυγχρονίστηκαν για να διατεθούν στη βραχυχρόνια μίσθωση. Θεωρούμε ότι το όριο των τριών ακινήτων που τίθεται προκειμένου να ενταχθεί η δραστηριότητα υποχρεωτικά στον ΦΠΑ είναι πολύ μικρό και ασφυκτικό, και θα οδηγήσει (εξαιτίας των λειτουργικών εξόδων που συνεπάγεται) σε έξοδο χιλιάδων μικροϊδιοκτητών από την αγορά και απώλεια εσόδων για τους ίδιους και το Δημόσιο, ή ακόμα χειρότερα στην παραοικονομία η οποία αποτελεί την μεγαλύτερη στρέβλωση του ανταγωνισμού.

«Θετικό βήμα η ρύθμιση για τα Airbnb»

«Η εξαγγελθείσα από την κυβέρνηση ρύθμιση για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις είναι ένα πρώτο θετικό βήμα, το οποίο υιοθετεί την πάγια θέση του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδας (ΞΕΕ) για το διαχωρισμό των απλών πολιτών που διαμοιράζουν το ακίνητό τους για να ενισχύσουν το προσωπικό εισόδημά τους, από όλους αυτούς που επί τόσα χρόνια, ασύδοτα και χωρίς κανόνες, ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα», τόνισε ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδος Αλέξανδρος Βασιλικός.

Αναφορικά με τις πρόσφατες εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, ο κ. Βασιλικός σημείωσε ότι «τα αποτελέσματα της ρύθμισης αυτής στον ανταγωνισμό αλλά και στα κοινωνικά προβλήματα που δημιουργεί η ανεξέλεγκτη δραστηριότητα των βραχυχρόνιων μισθώσεων απομένει να εκτιμηθούν στο αμέσως επόμενο διάστημα, όπως άλλωστε και οι επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος από την ανακοίνωση της αύξησης του τέλους διαμονής στα ξενοδοχεία».

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Η Κ19 της Λαμίας έκανε pasillo στην αντίστοιχη του Ολυμπιακού για την κατάκτηση του Youth League

Σε μια πολύ όμορφη κίνηση προχώρησε η Κ19 της Λαμίας, προς την αντίστοιχη του Ολυμπιακού λίγο πριν την μεταξύ τους αναμέτρηση.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024