Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τραμπ: Οι δικαστές στήνουν στον τοίχο τον Αμερικανό πρώην πρόεδρο που χάνει σιγά σιγά τη γοητεία του

Τραμπ: Οι δικαστές στήνουν στον τοίχο τον Αμερικανό πρώην πρόεδρο που χάνει σιγά σιγά τη γοητεία του

Οι Αμερικανοί δεν θέλουν μια ακόμα αιματηρή επίθεση στο Καπιτώλιο, όπως αυτή του Ιανουαρίου του 2021.

Οι δημοσκοπήσεις μπορεί να τον ευνοούν, αλλά η Αμερική φαίνεται ότι είναι αποφασισμένη να μην ξαναπέσει στον… λάκκο με το πιο επικίνδυνο φίδι, τον Ντόναλντ Τραμπ.

Πρόσφατη δημοσκόπηση των Washington Post-ABC News έδειξε ότι ο Αμερικανός πρώην πρόεδρος έχει την απαιτούμενη ορμή για να εισβάλλει και πάλι στον Λευκό Οίκο και να φέρει τα πάνω κάτω στις ζωές των Αμερικανών και όχι μόνο, αφού προηγείται 10 ολόκληρες ποσοστιαίες μονάδες έναντι του Τζο Μπάιντεν.

Συγκεκριμένα, ο 77χρονος Τραμπ κερδίζει τον 80χρονο σημερινό πρόεδρο με ποσοστό της τάξεως του 52% έναντι 42% στην περίπτωση επανάληψης της προηγούμενης μονομαχίας τους στις εκλογές του επόμενου χρόνου.

Δεν θέλουν άλλες αιματοχυσίες στο Καπιτώλιο

Κι όμως, ο κόσμος εντός και εκτός αμερικανικών συνόρων θα πρέπει να νιώθει πιο σίγουρος ότι η δημοκρατία από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού δεν σκοπεύει αυτή τη φορά να φανεί υποχωρητική στην ρεπουμπλικανική αυτή απειλή, γιατί πολύ απλά τώρα ξέρει τι μεγάλο κακό την περιμένει, γράφει ο Guardian.

Οι Αμερικανοί δεν θέλουν μια ακόμα αιματηρή επίθεση στο Καπιτώλιο, όπως αυτή του Ιανουαρίου του 2021, που αποτέλεσε μια από τις πιο σκοτεινές σελίδες της πρόσφατης ιστορίας της χώρας. Γι’ αυτό άλλωστε  και σχημάτισαν έστω και στο παρά πέντε της εθνικής αντοχή, μια μεγάλη διακομματική συμμαχία και στα δύο σώματα του Κογκρέσο αποφεύγοντας την ρεπουμπλικανική παγίδα με στόχο να μπει λουκέτο στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Η παραπάνω εξέλιξη ήταν μια σημαντική ήττα για τον Τραμπ, που είχε χαρακτηρίσει το πιθανό κλείσιμο της κυβέρνησης ως «την τελευταία ευκαιρία να καταστούν άχρηστες αυτές οι πολιτικές διώξεις εναντίον μου και κατά άλλων πατριωτών».

Στόχος της Λετίσια Τζέιμς να απαγορευτεί οριστικά στην οικογένεια των Τραμπ να διευθύνουν επιχείρησεις στη Νέα Υόρκη

Αυστηρά χρονοδιαγράμματα

Οι Αμερικανοί θα πρέπει επίσης να αισθάνονται ενθαρρυμένοι από την επιμονή των δικαστών και των εισαγγελέων της χώρας να θέσουν τον Τραμπ προ των ευθυνών του για μια σειρά αδικημάτων του, παρά τις συνεχείς απειλές του προς κάθε κατεύθυνση.

Από την πρώτη παραπομπή του, που λόγω του μεγάλου αριθμού αυτών που ακολούθησαν, σχεδόν πια κανείς δεν μπορεί να θυμηθεί το περιεχόμενο της, ο Τραμπ επιτέθηκε με μεγάλη σφοδρότητα στους δικαστές και τους εισαγγελείς, που τον οδήγησαν ξανά και ξανά στο δικαστήριο για την απαγγελία νέων κατηγοριών πάνω σε παλιές κατηγορίες αποκαλώντας τους «διαταραγμένους», «κακοποιούς», «μπράβους», «διεφθαρμένους», «προκατειλημμένους», «επαίσχυντους», «ριζοσπάστες», «αντιαμερικανούς» και πολλά άλλα, ακόμα χειρότερα.

Προς τιμήν τους, οι δικαστές και οι εισαγγελείς δεν ταλαντεύτηκαν ούτε στιγμή. Αυτό αποδεικνύει το γεγονός ότι  έχουν θέσει αυστηρά χρονοδιαγράμματα για τις ποινικές δίκες του Αμερικανού μεγιστάνα, θέλοντας να προλάβουν το χρόνο να γίνουν πριν τις εκλογές του επόμενου χρόνου, αφενός για να μην μπορέσει να τους ξεφύγει σε περίπτωση επανεκλογής του και αφετέρου για να μην έχει ούτε δευτερόλεπτο χρόνου ή έστω κι ένα δολάριο να ασχοληθεί με την προεκλογική εκστρατεία μίσους που σχεδιάζει, γυρίζοντας ξανά πίσω τη χώρα.

Άρχισαν οι τιμωρίες

Για τον ίδιο λόγο, άλλωστε, έχουν απορρίψει τις περισσότερες προσφυγές και τις εφέσεις του Τραμπ, ενώ έχουν αποφανθεί εναντίον του στις αστικές αγωγές, επιβάλλοντας του αυστηρές ποινές, που τον πονούν και τον σφάζουν στο γόνατο.

Μόλις την περασμένη Τρίτη, ο δικαστής Άρθουρ Ένγκορον, απεφάνθη σε αστική αγωγή της γενικού εισαγγελέα της Νέας Υόρκης, Λετίσια Τζέιμς, ότι ο Τραμπ και η εταιρεία του εξαπάτησαν τράπεζες, ασφαλιστές και άλλους, υπερεκτιμώντας συνολικά τα περιουσιακά του στοιχεία και υπερβάλλοντας όσον αφορά την καθαρή του αξία στα έγγραφα, που χρησιμοποιήθηκαν για την εξασφάλιση χρηματοδότησης. Ως τιμωρία, ο Ένγκορον διέταξε να ανακληθούν ορισμένες από τις επιχειρηματικές άδειες του Τραμπ.

Ο Αμερικανός πρώην πρόεδρος δεν κατάφερε να κρύψει την οργή του. «Η εκτεταμένη, ριζοσπαστική επίθεση εναντίον μου, της οικογένειάς μου και των υποστηρικτών μου έχει πλέον οδηγηθεί σε νέα, αντιαμερικανικά ύψη, στα χέρια ενός ΝΟΗΤΙΚΑ ΔΙΑΤΑΡΑΓΜΕΝΟΥ δικαστή της πολιτείας της Νέας Υόρκης, που εκτελεί τις εντολές μιας εντελώς προκατειλημμένης και διεφθαρμένης ‘’εισαγγελέως’’, της Λετίσια Τζέιμς», έγραψε χαρακτηριστικά.

Εξαιτίαςτης εν εξελίξει δίκης για απάτη, ο πρώην πρόεδρος κινδυνεύει να χάσει τον πύργο του και άλλες ιδιοκτησίες

Εντολή φίμωσης

Οι δικαστές πάντως δεν φαίνεται να σκιάζονται από τα παχιά τα λόγια τα μεγάλα του Τραμπ, όπως απέδειξε και η περίπτωση της περιφερειακής δικαστή του Κολοράντο Σάρα Μπ. Γουάλας, που επιβλέπει την πρώτη σημαντική αγωγή για τον αποκλεισμό του Τραμπ από το προεδρικό ψηφοδέλτιο του 2024, με το σκεπτικό ότι η 14η τροπολογία απαγορεύει ρητά την άσκηση αξιώματος σε όποιον έχει ορκιστεί να υπερασπιστεί το σύνταγμα και έχει συμμετάσχει σε εξέγερση. Η ίδια, άλλωστε, εξέδωσε προστατευτική εντολή που απαγορεύει στους διαδίκους της υπόθεσης να κάνουν απειλητικές ή εκφοβιστικές δηλώσεις.

Στο μεταξύ και ο Τζακ Σμιθ, ο ειδικός σύμβουλος που επιβλέπει τις διώξεις του υπουργείου Δικαιοσύνης κατά του Τραμπ, έδωσε εντολή φίμωσης του Αμερικανού πρώην προέδρου, συνδέοντας την δυσοίωνη ρητορική του με την αύξηση των απειλών κατά εισαγγελέων, δικαστών και υποψήφιων μαρτύρων.

«Ο κατηγορούμενος συνεχίζει αυτές τις επιθέσεις, ακριβώς επειδή γνωρίζει ότι με αυτόν τον τρόπο μπορεί να ταράξει το κοινό και να συσπειρώσει τους υποστηρικτές του», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σμιθ κατά την κατάθεση της εντολής.

Τέλος ο Τραμπισμός;

Μία ημέρα μετά την ανάρτησή του «ΑΝ ΜΕ ΚΥΝΗΓΗΣΕΤΕ, ΘΑ ΣΑΣ ΚΥΝΗΓΗΣΩ!», μια γυναίκα τηλεφώνησε στο γραφείο της περιφερειακής δικαστή Τάνια Τσούτκαν, στην οποία έχει ανατεθεί η υπόθεση εκλογικής απάτης κατά του Τραμπ, και είπε ότι αν ο Αμερικανός πρώην πρόεδρος δεν επανεκλεγεί του χρόνου, «θα έρθουμε να σας σκοτώσουμε».

Εξαιτίας όλων των παραπάνω οι κορυφαίοι εισαγγελείς των τεσσάρων ποινικών υποθέσεων κατά του Τραμπ, δύο από τις οποίες ασκήθηκαν από το υπουργείο Δικαιοσύνης και από μία στις πολιτείες της Τζόρτζια και της Νέας Υόρκης, χρειάζονται πλέον προστασία όλο το εικοσιτετράωρο.

Η ασπίδα του Τραμπ πάντως έχει αρχίσει να αποκτά τις πρώτες ρωγμές, καταλήγει ο Guardian στο ίδιο άρθρο με τίτλο: «Έπεσε ο πυρετός του Τραμπισμού;»

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024