Σάββατο 04 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ρωσία: Πανεθνική δοκιμή του συστήματος προειδοποιήσεων έκτακτης ανάγκης

Ρωσία: Πανεθνική δοκιμή του συστήματος προειδοποιήσεων έκτακτης ανάγκης

Γύρω στις 10:40 π.μ. ώρα Μόσχας, ήχησαν σειρήνες σε κάποιες περιοχές της Ρωσίας

Η Ρωσία προχώρησε σήμερα σε πανεθνική δοκιμή των δημόσιων συστημάτων έκτακτης ανάγκης, ενεργοποιώντας σειρήνες και διακόπτοντας κάποια τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά προγράμματα για να ζητήσει από τους πολίτες να παραμείνουν ψύχραιμοι.

Η δοκιμή, που πρώτη φορά διεξήχθη το 2020, εντάσσεται σε μια νέα πρωτοβουλία που απαιτεί από τις αρχές να διενεργούν έλεγχους δύο φορές τον χρόνο, ξεκινώντας από την 1η Σεπτεμβρίου. Ωστόσο γίνεται εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία που έχει πυροδοτήσει τη βαθύτερη κρίση στις σχέσεις της Ρωσίας με τη Δύση μετά την κρίση των πυραύλων στην Κούβα το 1962.

Ήχησαν οι σειρήνες στην Μόσχα

Γύρω στις 10:40 π.μ. ώρα Μόσχας, ήχησαν σειρήνες σε κάποιες περιοχές της Ρωσίας ενώ ακούστηκαν προειδοποιητικές ανακοινώσεις «Προσοχή όλοι!». «Ελέγχεται η ετοιμότητα των συστημάτων προειδοποίησης, παρακαλούμε παραμείνετε ήρεμοι», ήταν το μήνυμα που μεταδιδόταν.

«Όταν ακούτε τον ήχο σειρήνας, πρέπει να παραμείνετε ψύχραιμοι και να μην πανικοβάλλεστε, ανοίξτε την τηλεόραση –οποιοδήποτε δημόσια προσβάσιμο κανάλι ή ραδιόφωνο– και ακούστε το ενημερωτικό μήνυμα», ανέφερε σε ανακοίνωση το υπουργείο Εκτάκτων Καταστάσεων. «Το σύστημα προειδοποίησης είναι σχεδιασμένο για να μεταδίδει εγκαίρως σήμα στον πληθυσμό στην περίπτωση απειλής ή έκτακτης κατάστασης λόγω φυσικού ή ανθρωπογενούς φαινομένου».

Οι ΗΠΑ διενεργούν επίσης σήμερα μεγάλης κλίμακας δοκιμή των δημόσιων συστημάτων προειδοποίησης, μέσω κινητών τηλεφώνων και τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών. Σκοπός της δοκιμής στις ΗΠΑ είναι να διασφαλιστεί ότι τα συστήματα «συνεχίζουν να είναι αποτελεσματικά στο να προειδοποιούν τους πολίτες σε έκτακτες καταστάσεις, κυρίως σε εθνικό επίπεδο», ανέφερε σε ανακοίνωση η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαχείρισης Καταστάσεων Έκτακτης Ανάγκης (FEMA).

Πολλές άλλες χώρες διενεργούν τα τελευταία χρόνια δοκιμές των συστημάτων προειδοποίησης για κρίσεις και καταστροφές.

Με ποια επετειο συμπίπτει η ρωσική δοκιμή

Η ρωσική δοκιμή συμπίπτει με την 91η επέτειο από τη δημιουργία του ρωσικού συστήματος πολιτικής άμυνας και έρχεται σε συνέχεια των εκπαιδευτικών ασκήσεων τον Αύγουστο για τις σωστές ενέργειες και διαδικασίες σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, σύμφωνα με ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Ο στόχος των ρωσικών δοκιμών είναι να αξιολογηθούν τα συστήματα προειδοποίησης, η ετοιμότητα του προσωπικού που είναι υπεύθυνο για να την ενεργοποίησή τους και να ενισχυθεί η ευαισθητοποίηση του κοινού, ανακοίνωσε το υπουργείο Εκτάκτων Καταστάσεων.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Sports in

Ολυμπιακός: Η «τρελή» πορεία, η πρόκληση και τα ελληνικά νιάτα

Το μέλλον χαμογελά πλατιά και υπόσχεται ακόμη περισσότερα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 04 Μαϊου 2024