Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κούβα: Κατέρρευσε κτίριο στην Αβάνα - Μία νεκρή και αγνοούμενοι κάτω από τα συντρίμμια

Κούβα: Κατέρρευσε κτίριο στην Αβάνα – Μία νεκρή και αγνοούμενοι κάτω από τα συντρίμμια

Μια γυναίκα, μέλος της δύναμης της πυροσβεστικής που έσπευσε στο σημείο μετά μια πρώτη κατάρρευση, έχασε τη ζωή της κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων διάσωσης.

Τουλάχιστον ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του, μια πυροσβέστρια, και δύο άλλοι, εκ των οποίων ένας πυροσβέστης, φέρονται ως αγνοούμενοι, καθώς φέρονται να είναι παγιδευμένοι κάτω από τα ερείπια, μετά τη μερική κατάρρευση κτιρίου στην πρωτεύουσα της Κούβας στην Αβάνα στο οποίο κατοικούσαν 54 άνθρωποι.

Οι Αρχές παλεύουν κάτω από τα χαλάσματα για να εντοπίσουν τους δύο αγνοούμενους, δίνοντας μάχη με το χρόνο

Το κτίριο που κατέρρευσε στην Αβάνα

Όπως ανακοίνωσαν την Τετάρτη οι υπηρεσίες διάσωσης και κρατικά μέσα ενημέρωσης, μια γυναίκα, μέλος της δύναμης της πυροσβεστικής που έσπευσε στο σημείο μετά μια πρώτη κατάρρευση, έχασε τη ζωή της κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων διάσωσης σε μια δεύτερη κατάρρευση, δήλωσε ένας πυροσβέστης που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Η στιγμή της δεύτερης κατάρρευσης

Οι υγειονομικές Αρχές της Κούβας ανακοίνωσαν ότι η 40χρονη Γιοάντρα Σουάρες Λόπες, έχασε τη ζωή της από ασφυξία και σύνθλιψη θώρακος. Από την ηλικία των 16 ήταν εθελοντής πυροσβέστρια και εργαζόταν ως δασκάλα στο Εθνικό Σχολείο Πυροσβεστών διδάσκοντας τεχνικές διάσωσης.

Ένας άλλος πυροσβέστης όπως και ένας κάτοικος του κτιρίου, ηλικίας 76 ετών, εξακολουθούν να φέρονται ως αγνοούμενοι, σύμφωνα με την ίδια πηγή που διευκρίνισε ότι παρέμεινε μόνο η πρόσοψη του κτιρίου από την κατάρρευση ενώ πολλοί άνθρωποι παγιδεύτηκαν κάτω από τα ερείπια.

Από το πρωί οι Αρχές παλεύουν κάτω από τα χαλάσματα για να εντοπίσουν τους δύο αγνοούμενους, δίνοντας μάχη με το χρόνο.

Δύο τραυματίες

Επίσης, δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο σύμφωνα με την επίσημη εφημερίδα Granma, που διευκρινίζει ότι υπηρεσίες διάσωσης έσπευσαν στο σημείο, στην τουριστική περιοχή της Παλιάς Αβάνας, το βράδυ της Τρίτης (06.00 ώρα Ελλάδας την Τετάρτη).

Πρόκειται για τον 97χρονο Αλμπέρτο Αρίας Λόρες ο οποίος έφερε πολλαπλούς μώλωπες και τραύμα στο κρανίο και τον 31χρονο Εντουάρντο Γκονζάλες Ροντρίκες με τραύμα στον πήχη και στο δεξί χέρι.

Πέντε φορτηγά και ένας γερανός εστάλησαν επί τόπου.

Συνολικά 13 οικογένειες, δηλαδή 54 άνθρωποι ζούσαν στο κτίριο, που ήταν παλιάς κατασκευής, σύμφωνα με την Αρνελίς ντε λα Καντελαρία Χερνάντες, υπάλληλο της Διεύθυνσης Στέγασης της Παλιάς Αβάνας.

Ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κούβας και πρόεδρος της Δημοκρατίας, Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ με ανάρτησή του στο X (πρώην Twitter), διαβεβαίωσε πως «οι δυνάμεις διάσωσης δουλεύουν ακατάπαυτα για να εντοπίσουν τους ανθρώπους που έχουν εγκλωβιστεί».

Παράλληλα εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια της πυροσβέστριας που έχασε τη ζωή της και σημείωσε πως θα βοηθήσει όσους επηρεάστηκαν από την κατάρρευση.

Καταρρέουν συχνά σε ορισμένες παλιές συνοικίες της Αβάνας

Λόγω της έλλειψης συντήρησης, κτίρια καταρρέουν συχνά σε ορισμένες παλιές συνοικίες της κουβανικής πρωτεύουσας. Οι καταρρεύσεις αυτές σημειώνονται πολύ συχνότερα την εποχή των βροχών και των τυφώνων, από τον Ιούνιο έως τον Νοέμβριο.

Η Αβάνα επλήγη από ισχυρές βροχοπτώσεις τις τελευταίες ημέρες.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα επίσημα στοιχεία,  το 37% των 3,9 εκατομμυρίων κατοικιών στην Κούβα ήταν στα τέλη του 2020 σε κακή ή πολύ κακή κατάσταση.

Διασώστες μπροστά από το κτίριο που κατέρρευσε στην Αβάνα

Εκείνη τη χρονιά, η πτώση ενός μπαλκονιού στην παλιά πόλη είχε προκαλέσει τον θάνατο τριών μικρών κοριτσιών, σκορπίζοντας θλίψη και πυροδοτώντας έντονες αντιδράσεις στη χώρα.

Όπως αναφέρει το Reuters τον Σεπτέμβριο η υπουργός Υποδομών, Ρενέ Μέσα Βιγιαφάνια ανέφερε ότι περισσότερα από 850.000 κτίρια στην Κούβα χρειαζόταν συντήρηση και την επισκευή και ως η κυβέρνηση εργαζόταν για την κατασκευή νέων αρκετά καλών κτιρίων για στέγαση.

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024