Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κέβιν Μακάρθι: Χάος στην Βουλή μετά την αποπομπή του προέδρου

Κέβιν Μακάρθι: Χάος στην Βουλή μετά την αποπομπή του προέδρου

Με μία διαδικασία που δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ στο παρελθόν, ο Κέβιν Μακάρθι αποπέμφθηκε από πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Μετά από μία ιστορική ψηφοφορία στην Βουλή των Αντιπροσώπων, ο βουλευτής Κέβιν ΜακΚάρθι απομακρύνθηκε από πρόεδρος του σώματος, καθώς έγινε δεκτή η πρόταση μομφής που κατέθεσαν εναντίον του ακροδεξιοί αντιφρονούντες. Στην συνέχεια, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής ανακοίνωσε ότι δεν θα διεκδικήσει εκ νέου τη θέση.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το CNN, μετά την απομάκρυνση του Μακάρθι από την προεδρία της Βουλής, το σώμα πρέπει σύντομα να εκλέξει νέο πρόεδρο. Η πρόταση μομφής εναντίον του ήρθε μετά από την  επιτυχή οργάνωση μιας διακομματικής προσπάθειας της τελευταίας στιγμής για την αποτροπή της διακοπής της λειτουργίας της κυβέρνησης. Κανένας πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων δεν έχει ανατραπεί ποτέ στο παρελθόν μέσω της ψήφισης ψηφίσματος για την απομάκρυνσή του.

Τι ανέφερε ο ΜακΚάρθι μετά την ψηφοφορία

«Δεν μετανιώνω που υπερασπίστηκα την επιλογή της διακυβέρνησης έναντι της καταγγελίας. Είναι δική μου ευθύνη. Είναι η δουλειά μου. Δεν μετανιώνω που διαπραγματεύτηκα. Η κυβέρνησή μας έχει σχεδιαστεί για να βρίσκει συμβιβασμούς», δήλωσε ο Μακάρθι σε μια ευρεία συνέντευξη Τύπου το βράδυ της Τρίτης.

Δεκάδες υπάλληλοί του βρίσκονταν στην αίθουσα και άκουγαν πολλούς να συγκινούνται και να αγκαλιάζονται μεταξύ τους. Ο Μακάρθι δήλωσε στον Manu Raju του CNN ότι «ενδέχεται» να υποστηρίξει έναν από τους διαδόχους και δεν είπε αν θα παραμείνει στο Κογκρέσο. «Θα το εξετάσω αυτό», είπε όταν ρωτήθηκε.

Ο McCarthy ξεσκέπασε επίσης τους επικριτές του. Στην ερώτηση του Raju αν υπάρχει κάτι που θα έκανε διαφορετικά όσον αφορά τους οκτώ Ρεπουμπλικάνους της Βουλής των Αντιπροσώπων που ψήφισαν για την αποπομπή του, ο McCarthy αστειεύτηκε: «Ναι, πολλούς από αυτούς βοήθησα να εκλεγούν, οπότε μάλλον θα έπρεπε να είχα επιλέξει κάποιον άλλο.»».

Η ψηφοφορία

Της προσπάθειας για την απομάκρυνση του ομιλητή ηγήθηκε ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής Ματ Γκέιτζ ο οποίος προέρχεται από την σκληροπυρηνική πλευρά των Ρεπουμπλικανών και ο οποίος συνέχισε να επαναστατεί εναντίον του Μακάρθι, ψηφίζοντας, κατά στις βασικών προτεραιοτήτων της ηγεσίας του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και προβάλλοντας επανειλημμένα εμπόδια στην ατζέντα του ομιλητή.

Ως προς την ψηφοφορία που έγινε 216 βουλευτές ψήφισαν υπέρ της πρότασης μομφής έναντι μόλις 210. Οι Ρεπουμπλικανοί που ψήφισαν υπέρ της απομάκρυνσης του Μακάρθι από την προεδρία ήταν οι εξής: Gaetz, Eli Crane και Andy Biggs από την Αριζόνα, Ken Buck από το Κολοράντο, Tim Burchett από το Τενεσί, Bob Good από τη Βιρτζίνια, Nancy Mace από τη Νότια Καρολίνα και Matt Rosendale από τη Μοντάνα.

Οι κινήσεις που οδήγησαν στην αποπομπή ΜακΚάρθι Source: Washington Post

Ποιος ορίστηκε προσωρινός πρόεδρος

Αμέσως μετά την ψηφοφορία, ο Ρεπουμπλικανός βουλευτής Patrick McHenry, κορυφαίος σύμμαχος του Μακάρθι, ορίστηκε προσωρινός πρόεδρος και η Βουλή των Αντιπροσώπων διέκοψε τις εργασίες της, καθώς οι Ρεπουμπλικάνοι προσπαθούσαν να βρουν μια πορεία προς τα εμπρός.

Ακόμη, η Βουλή αναμένεται να παραμείνει εκτός συνεδριάσεων για το υπόλοιπο της εβδομάδας και οι Ρεπουμπλικάνοι αναμένεται να διοργανώσουν ένα φόρουμ υποψηφίων ομιλητών σε μια εβδομάδα.

Καμία υποστήριξη από τους Δημοκρατικούς στον Μακάρθι

Την ίδια ώρα οι Δημοκρατικοί της Βουλής αποφάσισαν πριν από την ψηφοφορία, να μην στηρίξουν τον Μακάρθι. Ο λόγος ήταν ότι υπάρχει σημαντική δυσπιστία και θυμός από το κόμμα των Δημοκρατικών προς τον Μάκάρθι λόγω των ενεργειών του ως προέδρου και της ατζέντας του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Ο ηγέτης των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων Hakeem Jeffries έγραψε σε επιστολή προς την ομάδα του ότι η ηγεσία σχεδίαζε να ψηφίσει υπέρ της απομάκρυνσης του Μακάρθι πριν από την τελική ψηφοφορία.

«Είναι πλέον ευθύνη των μελών του GOP να τερματίσουν τον εμφύλιο πόλεμο των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Δεδομένης της απροθυμίας τους να αποστασιοποιηθούν από τον εξτρεμισμό MAGA με αυθεντικό και ολοκληρωμένο τρόπο, η ηγεσία των Δημοκρατικών της Βουλής των Αντιπροσώπων θα ψηφίσει ναι στην εκκρεμή πρόταση των Ρεπουμπλικανών για την απομάκρυνση της προεδρίας», έγραψε.

Η Βουλή απέπεμψε τον πρόεδρο της με αποτέλεσμα το κοινοβούλιο να διακόψεις τις εργασίες του

Καπιτώλιο

Οι διεκδικητές της προεδρίας της Βουλής των Αντιπροσώπων

Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, μετά το χάος που επικράτησε στην Βουλή των Αντιπροσώπων λόγω της ιστορικής απόφασης απομπομπής του Μακάρθι, παραμένει ασαφές το γεγονός της διαδοχής.

Παρόλα αυτά ήδη υπάρχουν κάποιοι βουλευτές που έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για την θέση του προέδρου της Βουλήε, όμως είναι μερικές πιθανότητες:

Steve Scalise

Ο εκπρόσωπος Matt Gaetz, ο νομοθέτης που πρωτοστάτησε στην προσπάθεια απομάκρυνσης του McCarthy, δήλωσε ότι θα υποστηρίξει την ανάληψη του ρόλου από τον Steve Scalise. Ο Σκαλίσι είναι ο νούμερο 2 Ρεπουμπλικανός της Βουλής των Αντιπροσώπων και εδώ και καιρό ήταν φαβορί για να αναλάβει την ηγεσία του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στην αίθουσα μετά το τέλος της θητείας του Μακάρθι.

Tom Emmer

Ο βουλευτής Τομ Έμερ είναι ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή των Αντιπροσώπων και είχε ηγηθεί του βραχίονα της προεκλογικής εκστρατείας των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή των Αντιπροσώπων κατά τις ενδιάμεσες εκλογές του 2022, όταν οι Ρεπουμπλικάνοι ανακατέλαβαν την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων από τους Δημοκρατικούς του προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Jim Jordan

Ο αντιπρόσωπος Τζιμ Τζόρνταν, πρόεδρος της δικαστικής επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων και σύμμαχος του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, είχε προταθεί από ορισμένους Ρεπουμπλικάνους αντάρτες για τη θέση του προέδρου κατά τη διάρκεια των εκλογών για τη θέση αυτή τον Ιανουάριο. Έλαβε 20 ψήφους κατά τη διάρκεια ενός γύρου ψηφοφορίας.

Byron Ronalds

Ο σκληροπυρηνικός βουλευτής Μπάιρον Ντόναλντς, που θεωρείται ανερχόμενο αστέρι στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, συγκέντρωσε 20 ψήφους κατά τη διάρκεια ενός από τους γύρους ψηφοφορίας για την εκλογή του προέδρου τον Ιανουάριο.

Ντόναλντ Τραμπ

Patrick Mchenry

Ο αντιπρόσωπος Patrick McHenry ορίστηκε να αναλάβει τη θέση του προσωρινού προέδρου μετά την απομάκρυνση του McCarthy. Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Υπηρεσιών της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο McHenry είναι σύμμαχος του McCarthy, ο οποίος μίλησε υπέρ του McCarthy πριν από την ψηφοφορία.

NτόναλΙστορικά, η Βουλή των Αντιπροσώπων εξέλεγε πάντα έναν δικό της πρόεδρο, αλλά το Σύνταγμα των ΗΠΑ δεν λέει ότι η θέση αυτή πρέπει να ανατεθεί σε εκλεγμένο μέλος της Βουλής. Ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι σύμμαχοι του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ έχουν προτείνει ότι θα μπορούσε να υπηρετήσει τον ρόλο, αν και ο επικρατέστερος υποψήφιος για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών το 2024 για να διεκδικήσει τον Μπάιντεν έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι δεν ενδιαφέρεται.

Ο Γκέιτζ ψήφισε υπέρ του Τραμπ για τη θέση του προέδρου κατά τη διάρκεια πολλαπλών γύρων της ψηφοφορίας του Ιανουαρίου και σημείωσε στους δημοσιογράφους τη Δευτέρα ότι ο πρόεδρος δεν χρειάζεται να είναι μέλος του Κογκρέσου.

Ο αντιπρόσωπος Άντι Όγκλες έκανε την Τρίτη δημοσκόπηση στους οπαδούς του στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X, πρώην Twitter, για να ρωτήσει ποιος θα έπρεπε να είναι ο πρόεδρος και συμπεριέλαβε τον Τραμπ ως μία από τις επιλογές.

Hakeem Jeffries

Αν και ο ηγέτης της μειοψηφίας της Βουλής των Αντιπροσώπων Hakeem Jeffries είναι ο ηγέτης των Δημοκρατικών και συγκέντρωσε περισσότερες ψήφους από τον McCarthy κατά τη διάρκεια 11 γύρων ψηφοφορίας για την εκλογή του προέδρου.

Sports in

Το «άστρο» του Τσάμπι Αλόνσο: Δεν έχει υπάρχει αυτό που έχει κάνει φέτος η Λεβερκούζεν (vids)

Η Λεβερκούζεν σε 10 ματς στη φετινή σεζόν σε Μπουντεσλίγκα, Europa League και Κύπελλο έχει γλιτώσει την ήττα ή έχει πάρει τη νίκη με γκολ στις καθυστερήσεις.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024