Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Το Ευρωκοινοβούλιο ζητεί σαφή σήμανση των χημικών ουσιών προς όφελος των καταναλωτών

Το Ευρωκοινοβούλιο ζητεί σαφή σήμανση των χημικών ουσιών προς όφελος των καταναλωτών

Οι ετικέτες αναμένεται να γίνουν πιο ευανάγνωστες, με νέες απαιτήσεις όσον αφορά το ελάχιστο μέγεθος γραμματοσειράς και το χρώμα.

Να γίνει σαφέστερη η ταξινόμηση και η σήμανση για τις χημικές ουσίες και τα μείγματα, ζητά το Ευρωκοινοβούλιο.

Στόχος, να επιτευχθεί η καλύτερη ενημέρωση των καταναλωτών ακόμη και όσων κάνουν αγορές μέσω διαδικτύου.

Η ολομέλεια του Σώματος ενέκρινε τη διαπραγματευτική του θέση ενόψει της αναθεώρησης του θεσμικού πλαισίου για την ταξινόμηση, σήμανση και συσκευασία των χημικών ουσιών και μειγμάτων (CLP).

Τη σχετική έκθεση εισηγήθηκε η ευρωβουλευτής του ΕΛΚ, Μαρία Σπυράκη, και υιοθετήθηκε από την ολομέλεια με 519 ψήφους υπέρ, 99 κατά και 8 αποχές.

Όλες οι επικίνδυνες χημικές ουσίες πρέπει να ταξινομούνται επαρκώς και ομοιόμορφα στην ΕΕ και οι ετικέτες των χημικών να είναι πιο ορατές και κατανοητές ακόμα και για ουσίες που πωλούνται στο ίντερνετ.

Η θέση του ΕΚ κινείται σε τρεις άξονες: 1) τη βελτίωση του εντοπισμού και της ταξινόμησης των επικίνδυνων χημικών, 2) τη βελτίωση της επικοινωνίας σχετικά με τους κινδύνους, καθώς και 3) την αντιμετώπιση των νομικών κενών και των υψηλών επιπέδων μη συμμόρφωσης.

Με άλλα λόγια, όλες οι επικίνδυνες χημικές ουσίες πρέπει να ταξινομούνται επαρκώς και ομοιόμορφα σε ολόκληρη την ΕΕ και οι ετικέτες των χημικών να πρέπει να είναι πιο προσβάσιμες και κατανοητές, μεταξύ άλλων και για ουσίες που διατίθενται στο διαδίκτυο.

Η ανακοίνωση του ΕΚ

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οι ευρωβουλευτές στηρίζουν τους νέους κανόνες μορφοποίησης των ετικετών σχετικά με τη σήμανση κινδύνων, μέσω των οποίων οι ετικέτες αναμένεται να γίνουν πιο ευανάγνωστες, με νέες απαιτήσεις όσον αφορά το ελάχιστο μέγεθος γραμματοσειράς και το χρώμα.

Τονίζουν δε, πως «όλοι οι εμπλεκόμενοι στην αλυσίδα εφοδιασμού, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που πωλούν προϊόντα στο διαδίκτυο, πρέπει να εφαρμόζουν τους νέους κανόνες», ώστε «η σαφής ενημέρωση των καταναλωτών σχετικά με την επικινδυνότητα των διαφόρων οικιακών χημικών ουσιών, όπως τα προϊόντα καθαρισμού, θα τους επιτρέψει να πραγματοποιούν καλύτερα ενημερωμένες αγορές».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αξιολογεί τη θέσπιση κριτηρίων επικινδυνότητας για την ανοσοτοξικότητα και τη νευροτοξικότητα έως τον Δεκέμβριο του 2025. Οι δοκιμές σε ζώα θα πρέπει να καταργηθούν το συντομότερο.

REUTERS/Yves Herman

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επιμένει ότι «όλες οι πληροφορίες που κοινοποιούνται στις δημόσιες αρχές σχετικά με την ταξινόμηση και τη σήμανση των προϊόντων θα πρέπει να δημοσιοποιούνται», αλλά και ότι «θα πρέπει να βελτιωθούν οι διατάξεις σχετικά με την πρόσβαση στη δικαιοσύνη για όσους έχουν τεκμηριωμένες ανησυχίες».

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «χάρη στο έργο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, θεσπίστηκαν νέες κατηγορίες κινδύνου για χημικές ουσίες και κριτήρια για την ταξινόμηση ουσιών και μειγμάτων, τα οποία τέθηκαν σε ισχύ στις 20 Απριλίου 2023».

Το Ευρωκοινοβούλιο δηλώνει, επίσης, ότι, μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2026, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να ταξινομήσει τις ουσίες σύμφωνα με τις νέες τάξεις κινδύνου, εάν έχουν συμπεριληφθεί στον κατάλογο υποψήφιων ουσιών την 1η Ιανουαρίου 2025.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αξιολογεί, επίσης, τη θέσπιση κριτηρίων επικινδυνότητας για την ανοσοτοξικότητα και τη νευροτοξικότητα έως τον Δεκέμβριο του 2025. Υπογραμμίζεται, δε, ότι οι δοκιμές σε ζώα θα πρέπει να καταργηθούν σταδιακά μεν, το συντομότερο δε.

Μαρία Σπυράκη: «Σήμερα κάναμε ένα σημαντικό βήμα προς την προστασία των καταναλωτών και του περιβάλλοντος»

«Σήμερα κάναμε ένα σημαντικό βήμα προς την προστασία των καταναλωτών και του περιβάλλοντος», τόνισε σε δήλωσή της αμέσως μετά τη ψηφοφορία η εισηγήτρια της έκθεσης και ευρωβουλευτής του ΕΛΚ, Μαρία Σπυράκη.

Όπως είπε, είναι ζωτικής σημασίας να αυξηθεί το επίπεδο των πληροφοριών που παρέχονται για όλα τα προϊόντα που περιέχουν χημικές ουσίες, αλλά και να αντιμετωπιστούν οι κίνδυνοι που προκύπτουν από τις διαδικτυακές πωλήσεις.

Τόνισε επίσης τη σημασία της στήριξης στη βιομηχανία και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μας, ώστε να προσαρμόσουν και να διατηρήσουν την ανταγωνιστικότητά τους, καθώς και να διατεθούν επαρκείς πόροι στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Χημικών Προϊόντων.

Επόμενα βήματα

Μετά τη σημερινή έγκριση της έκθεσης, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο θα εκπροσωπήσει η κ. Σπυράκη, μπορεί να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με το Συμβούλιο της ΕΕ (τα κράτη μέλη) σχετικά με την τελική μορφή της νομοθεσίας.

Συνολικά, η ΕΕ έχει δημιουργήσει ένα «ολοκληρωμένο κανονιστικό πλαίσιο», με περίπου 40 νομοθετικές πράξεις.

H αναθεώρηση αυτή «αποτελεί μέρος της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας για την ενίσχυση και την απλούστευση του νομικού πλαισίου για τις χημικές ουσίες, ώστε να διασφαλιστεί ένα περιβάλλον απαλλαγμένο από τοξικές ουσίες και να εφαρμοστεί η στρατηγική για τις χημικές ουσίες που εγκρίθηκε τον Οκτώβριο του 2020».

Ο συγκεκριμένος υπό αναθεώρηση κανονισμός (CLP) μαζί με τον γνωστό κανονισμό και ως «REACH» για την καταχώριση, αξιολόγηση, αδειοδότηση και τους περιορισμούς των χημικών προϊόντων, αποτελούν τους δύο πυλώνες της ευρωπαϊκής νομοθεσίας που αφορά όλες τις χημικές ουσίες και τα μείγματα που χρηισμοποιούνται σε προϊόντα εντός της ΕΕ.

Για τον λόγο αυτό, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στην επίσημη ανακοίνωσή του, αναφέρει με νόημα ότι πλέον εξακολουθεί να αναμένει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υποβάλει την πρότασή της για την αναθεώρηση του κανονισμού REACH.

Sports in

Ξεκάθαρο μήνυμα του Μεντιλίμπαρ στους παίκτες: «Δεν θέλω ούτε λέξη για τελικό»

Ο προπονητής του Ολυμπιακού μίλησε στους παίκτες του, θέλοντας να βάλει τέλος στους πανηγυρισμούς, ενόψει της δύσκολης ρεβάνς με την Βίλα στο Καραϊσκάκη

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024