Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Δολοφονία Κασόγκι: «Η Βρετανία εγκαταλείπει τη στήριξή της στις δημοκρατικές αξίες για τα πετροδόλαρα»

Δολοφονία Κασόγκι: «Η Βρετανία εγκαταλείπει τη στήριξή της στις δημοκρατικές αξίες για τα πετροδόλαρα»

Πέντε χρόνια μετά τη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι, η Βρετανία στρώνει το κόκκινο χαλί για τον Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, με την κριτική που δέχεται να είναι σκληρή.

Πέντε χρόνια συμπληρώθηκαν στις 2 Οκτωβρίου από τη στυγερή δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη από εκτελεστές που σχετίζονταν με τον Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ωστόσο η Βρετανία στρώνει το κόκκινο χαλί για να υποδεχθεί στο Λονδίνο τον πρωθυπουργό και διάδοχο του θρόνου στη χώρα του Κόλπου.

Αυτή η επιλογή έχει προκαλέσει σκληρή κριτική για τη στάση της Βρετανίας. Για παράδειγμα, το Middle East Eye φιλοξενεί άρθρο της Σάρα Λία Γουίτσον, διευθύντριας του ερευνητικού οργανισμού DAWN που εδρεύει στις ΗΠΑ και είχε ιδρυθεί από τον δολοφονημένο δημοσιογράφο.

Δύο μόλις χρόνια μετά τη δολοφονία Κασόγκι, η βρετανική κυβέρνηση άρχισε και πάλι να έχει στενούς δεσμούς με τη Σαουδική Αραβία

Η ίδια επισημαίνει ότι η Βρετανία έχει αποκαταστήσει πλήρως τους δεσμούς της με τη Σαουδική Αραβία, της πουλάει ακόμη και όπλα, ενώ την κατηγορεί ότι «εγκαταλείπει την υποτιθέμενη στήριξή της στις δημοκρατικές αξίες για τα πετροδόλαρα».

Η Γουίτσον θυμίζει ότι η αρχική αντίδραση της Βρετανίας στη δολοφονία Κασόγκι ήταν παρόμοια με αυτή άλλων κυβερνήσεων σε όλο τον κόσμο: σοκ, τρόμος και αηδία.

Μάλιστα, η ίδια θυμίζει ότι ο τότε υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Τζέρεμι Χαντ είχε απαιτήσει απαντήσεις για τη δολοφονία από τη Σαουδική Αραβία, ενώ είχε σημειώσει ότι οι «φιλίες εξαρτώνται από τις κοινές αξίες».

Επίσης, είχε υπογραμμίσει την απειλή που συνιστά η βία κατά δημοσιογράφων και είχε υποσχεθεί «να αντιμετωπίσει το περιστατικό με σοβαρότητα».

Ωστόσο, δύο μόλις χρόνια μετά τη δολοφονία, η βρετανική κυβέρνηση άρχισε και πάλι να έχει στενούς δεσμούς με τη Σαουδική Αραβία.

Διαμαρτυρία για τη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι στο Λονδίνο.

Προσοδοφόρες συμφωνίες

Η Γουίτσον στο άρθρο της θυμίζει ότι αν και ο Εμανουέλ Μακρόν ήταν ο πρώτος που είχε υποδεχθεί τον Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν το 2022 σε επίσημο δείπνο στο έδαφος μιας ευρωπαϊκής χώρας, η Βρετανία ήταν εκείνη που κινήθηκε πιο αθόρυβα, ξεκινώντας ξανά τις πωλήσεις όπλων στη Σαουδική Αραβία.

Στο ίδιο άρθρο επισημαίνεται ότι όταν η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε τον Φεβρουάριο του 2021 ότι θα σταματήσει την πώληση «επιθετικών» όπλων στη Σαουδική Αραβία, η Βρετανία όχι μόνο δεν την ακολούθησε, αλλά αναπλήρωσε το κενό που δημιουργήθηκε.

Πρόσφατα, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ απείλησε να επιβάλει κυρώσεις στη Γερμανία εάν δεν εγκρίνει την πώληση 48 αεροσκαφών Eurofighter Typhoon κοινής παραγωγής.

Το πραγματικό κόστος

Κάποιοι θα υποστηρίξουν, γράφει η Γουίτσον, ότι στον κόσμο της realpolitik, το Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει άλλη επιλογή από το να συμβαδίζει με την καταπιεστική κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας, όπως ακριβώς κάνει και με τα καθεστώτα του Μπαχρέιν, των Εμιράτων, της Αιγύπτου και του Ισραήλ, παρά τα φρικτά πεπραγμένα τους σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Αυτό που δεν συνυπολογίζουν ποτέ αυτοί που χρησιμοποιούν αυτά τα επιχειρήματα είναι το εξίσου πραγματικό κόστος για την αξιοπιστία της Βρετανίας και την ασφάλεια και προστασία των κατοίκων της, τονίζει η Γουίτσον.

Η ίδια κλείνει το κείμενό της κριτικάροντας πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Βρετανίας, Τζέιμς Κλέβερλι περί υποστήριξης των αξιών της ελευθερίας και της δημοκρατίας με αφορμή τη βοήθεια στην Ουκρανία στον πόλεμο με τη Ρωσία.

«Αν η σκληρή ουδετερότητα ή η απόλυτη άρνηση των χωρών εκτός της Δυτικής Ευρώπης να υποστηρίξουν την Ουκρανία εναντίον της Ρωσίας αποτελεί ένδειξη, λίγοι στον κόσμο πιστεύουν στη ρητορική του Κλέβερλι περί δημοκρατίας ή ελευθερίας. Βλέπουν πολύ καθαρά τι συμβαίνει στην υποτιθέμενη υποστήριξη των δημοκρατικών αξιών όταν τα πετροδόλαρα κουνιούνται στο πρόσωπο της Βρετανίας», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024