Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ρωσία: Μπλόκο και στα VPN για να κοπεί η πρόσβαση σε Facebook και Instagram

Ρωσία: Μπλόκο και στα VPN για να κοπεί η πρόσβαση σε Facebook και Instagram

Οι υπηρεσίες VPN προσφέρουν ανώνυμη πρόσβαση και παρακάμπτουν τις απαγορεύσεις εντός Ρωσίας.

Ο κλοιός λογοκρισίας που τύλιξε το ρωσικό Διαδίκτυο μετά την εισβολή στην Ουκρανία στενεύει ακόμα περισσότερο: η ρωσική αρχή επικοινωνιών ανακοίνωσε ότι από την 1η Μαρτίου θα μπλοκάρει τις υπηρεσίες VPN (Εικονικά Ιδιωτικά Δίκτυα), τις οποίες χρησιμοποιούν πολλοί Ρώσοι για να έχουν πρόσβαση σε απαγορευμένα ξένα μέσα.

Η ζήτηση για υπηρεσίες VPN εκτοξεύτηκε στη Ρωσία μετά το μπλόκο που επιβλήθηκε σε Δυτικά μέσα, στο πλαίσιο της προσπάθειας του Κρεμλίνου να ελέγξει το αφήγημα για την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία.

Στη Ρωσία η Meta έχει χαρακτηριστεί «εξτρεμιστική οργάνωση»

Οι υπηρεσίες αυτές προσφέρουν ανώνυμη πρόσβαση και παρακάμπτουν τις απαγορεύσεις εντός Ρωσίας, καθώς μπορούν να αλλάζουν την τοποθεσία στην οποία φαίνεται ότι βρίσκεται ο χρήστης.

Ωστόσο οι υπηρεσίες VPN είναι τεχνικά εφικτό να μπλοκαριστούν σε επίπεδο χώρας, όπως συμβαίνει για παράδειγμα στην Κίνα ή τη Βόρεια Κορέα.

Την Τρίτη, ο γερουσιαστής του κυβερνώντος κόμματος της Ενωμένης Ρωσίας Αρτέμ Σέικιν ανακοίνωσε πως η αρμόδια ρυθμιστική αρχή Roskomnadzor πρόκειται να απαγορεύσει τα VPN.

«Από την 1η Μαρτίου 2024 θα τεθεί σε ισχύ διαταγή για το μπλοκάρισμα των υπηρεσιών VPN που προσφέρουν πρόσβαση σε ιστοσελίδες που έχουν απαγορευτεί στη Ρωσία» δήλωσε σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Όπως αναμεταδίδει το Reuters, ο Σέικιν δήλωσε πως είναι ιδιαίτερα σημαντικό να κοπεί η πρόσβαση στη Meta Platforms, στην οποία ανήκουν το Facebook, το Instagram και το WhatsApp.

Στη Ρωσία η Meta έχει χαρακτηριστεί «εξτρεμιστική οργάνωση», υπενθύμισε ο γερουσιαστής.

Ο χαρακτηρισμός ήρθε μετά την απόφαση της Meta να επιτρέψει στους χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην Ουκρανία να αναρτούν μηνύματα που προτρέπουν σε βία κατά του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και των στρατευμάτων που έστειλε η Μόσχα στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Sports in

Άγριο ξύλο μεταξύ οπαδών πριν το Τζένοα – Κάλιαρι (vid)

Ακόμα ένα περιστατικό οπαδικής βίας έρχεται να ταράξει την Ιταλία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024