Σάββατο 04 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Βλαντίμιρ Πούτιν: Έχει γεμίσει τη Ρωσία με μνημεία του Ιωσήφ Στάλιν - Και συνεχίζει

Βλαντίμιρ Πούτιν: Έχει γεμίσει τη Ρωσία με μνημεία του Ιωσήφ Στάλιν – Και συνεχίζει

Το «Mozem obiasnit» καταγράφει πόσα μνημεία του Ιωσήφ Στάλιν έχουν τοποθετηθεί στη Ρωσία επί Βλαντίμιρ Πούτιν.

Στην Ρωσία έχουν ήδη τοποθετηθεί 110 μνημεία προς τιμήν του Ιωσήφ Στάλιν. Τα 95 εξ αυτών έχουν τοποθετηθεί την περίοδο της διακυβέρνησης του Βλαντίμιρ Πούτιν, ενώ οι ρυθμοί κατασκευής μνημείων του Στάλιν διπλασιάσθηκαν μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014.

Αυτά τα στατιστικά στοιχεία παρουσιάζει ο ιστότοπος «Mozem obiasnit», όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Επί Πούτιν στη Ρωσία τοποθετούνται περίπου τέσσερα μνημεία του Στάλιν τον χρόνο

Ο ιστότοπος έχει καταρτίσει πλήρη κατάλογο με τα μνημεία του Στάλιν που έχουν εγκατασταθεί σε δημόσιους χώρους (με εξαίρεση τα μουσεία). Σύμφωνα με τον κατάλογο, μόνο το 9% των μνημείων του Στάλιν είχαν εγκατασταθεί κατά την σοβιετική περίοδο, ενώ η συντριπτική πλειονότητά τους εμφανίσθηκε τα τελευταία 20 χρόνια, τα χρόνια δηλαδή της διακυβέρνησης του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Υποστηρικτής του Ιωσήφ Στάλιν κρατάει πορτρέτο του κατά τη διάρκεια διαδήλωσης.

Νέα προτομή στην περιοχή Τβερσκάγια

Χθες στην περιοχή Τβερσκάγια, στην θέση του μνημείου των θυμάτων των σταλινικών διώξεων, τοποθετήθηκε η προτομή του Στάλιν και μιας σειράς άλλων σοβιετικών ηγετών. Όσοι τοποθέτησαν την προτομή ισχυρίζονται ότι είναι μέρος κάποιας έκθεσης, αλλά δεν κατέστη προς το παρόν σαφές αν η προτομή αυτή θα είναι μόνιμη. Η προτομή αυτή είναι η τέταρτη που τοποθετείται στην Ρωσία μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Μάλιστα ο ιστότοπος Mozem obiasnit επισημαίνει ότι τα εγκαίνια κάθε τέτοιου μνημείου γίνονται υπό τις ιαχές συνθημάτων της πολεμικής προπαγάνδας.

Στην δεκαετία του 1990 είχαν αναγερθεί μόνο πέντε μνημεία του Στάλιν. Επί Πούτιν τοποθετούνται περίπου τέσσερα μνημεία τον χρόνο. Ο αριθμός αυτός αυξήθηκε μετά την προσάρτηση της Κριμαίας (στην οποία επίσης υπάρχει μνημείο του Στάλιν , αλλά δεν αναφέρεται στον κατάλογο).

Η τριάδα των περιοχών ως προς τον πληθυσμό τους όπου υπάρχουν προτομές του Στάλιν είναι η Βόρεια Οσετία, το Νταγκεστάν και η Γιακουτία. Τα μνημεία κατά κανόνα δεν ανεγείρονται στις κεντρικές πλατείες ή οδούς.

Χαρακτηριστικό μνημείο του Στάλιν θεωρείται η προτομή, που τοποθετείται με πρωτοβουλία κάποιων ατόμων ή οργανώσεων όπως είναι το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ενώ συχνά τοποθετούνται στον περίβολο μουσείων ή ιδιωτικών κτημάτων. Ωστόσο το τελευταίο διάστημα όλο και πιο συχνά μνημεία του Στάλιν τοποθετούνται με πρωτοβουλία των τοπικών αρχών ενώ στα εγκαίνιά τους παρίστανται δημόσιοι παράγοντες.

Sports in

Η Χιρόνα «καθάρισε» την Μπαρτσελόνα με ανατροπή και έστεψε και μαθηματικά τη Ρεάλ (4-2)

Η Χιρόνα αν και βρισκόταν πίσω στο σκορ στο ημίχρονο, τελικά έκανε την ανατροπή απέναντι στην Μπαρτσελόνα και πήρε το καταλανικό ντέρμπι (4-2).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 04 Μαϊου 2024