Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Φαντάροι από τον στρατώνα... στις επιχειρήσεις

Φαντάροι από τον στρατώνα… στις επιχειρήσεις

Αντιμέτωπες με την έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού, οι εταιρείες αναζητούν λύσεις. Και μία θελκτική δεξαμενή είναι… ο στρατός.

Μόλις πριν από λίγα χρόνια, ο χώρος εργασίας του Ρούντολφ Βεργκέζ Λαρουζέ ήταν σε ένα στρατόπεδο στον Νίγηρα. Το πλησιέστερο νοσοκομείο βρισκόταν περίπου σε 10 ώρες απόσταση.

Και οι επιχειρήσεις, στις οποίες συμμετείχε, ήταν αυτές του γαλλικού στρατού εναντίον ισλαμιστών τρομοκρατών. Τώρα εργάζεται σε μία επιχείρηση η οποία συσκευάζει βιβλία, παιχνίδια και σκυλοτροφές, στο Amazon του Μαγδεμβούργου. Υπάρχει κάτι κοινό στις παλιές και νέες δραστηριότητές του; Ναι, οι τυποποιημένες διαδικασίες.

Ο 31χρονος έχει εργαστεί και στην Bundeswehr, ενώ εργάστηκε και στο Πανεπιστήμιο του γερμανικού στρατού στο Αμβούργο. Ο τότε στρατιωτικός προϊστάμενός του εργάζεται τώρα κι αυτός στην Amazon. Όπως η εν λόγω εταιρεία, υπάρχουν και πολλές ακόμη στη Γερμανία, οι οποίες βασίζονται σε εργατικό δυναμικό που προέρχεται από τον στρατό. Συγκεκριμένα, υπάρχουν πάνω από 4.500 συμφωνίες συνεργασίας μεταξύ της Bundeswehr και εταιρειών.

Τι κοινό έχει ένας στρατιώτης με έναν εργαζόμενο στα τρένα;

Σύμφωνα με στοιχεία των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων, περίπου 20.000 στρατιώτες αποχωρούν από την υπηρεσία κατά μέσο όρο κάθε χρόνο – πολλοί από αυτούς έχοντας μία καλή εκπαίδευση στο βιογραφικό τους. Στις συνεργασίες που προαναφέραμε συμπεριλαμβάνονται υπηρεσίες σε τοπικές διοικητικές υπηρεσίες και δημόσιους φορείς, όπως η αστυνομία, αλλά και σε εταιρείες όπως η DHL, η Deutsche Bahn, η αυτοκινητοβιομηχανία Tesla και η αλυσίδα σούπερ μάρκετ Rewe. Εκτός από την τεχνική εκπαίδευση των πρώην φαντάρων και στρατιωτικών, οι εταιρείες εκτιμούν και κάτι άλλο: Τα ηγετικά προσόντα και την εμπειρία σε θέσεις ευθύνης, όπως δηλώνει εκπρόσωπος της Deutsche Bahn, η οποία φέτος προσέλαβε συνολικά πάνω από 25.000 νέους υπαλλήλους.

Η κατάσταση σε ό,τι αφορά το εργατικό δυναμικό και τους εξειδικευμένους εργαζόμενους συνεχώς οξύνεται. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ερευνών για την Απασχόληση (ΙΑΒ), η λεγόμενη ένταση στην αγορά εργασίας, η οποία αναδεικνύει την αναλογία των κενών θέσεων εργασίας σε σχέση με εκείνους που αναζητούν δουλειά, βρίσκεται σε ιστορικά υψηλό επίπεδο.

Ωστόσο και η Bundeswehr επωφελείται από τις συνεργασίες αυτές, καθώς γίνεται πιο ελκυστική ως εργοδότης η ίδια, όταν είναι σαφές πως μετά την αποχώρηση των στρατιωτών από τις υπηρεσίες τους θα μπορέσουν να συνεχίσουν να εργάζονται σε άλλους τομείς. Τα τελευταία χρόνια, για παράδειγμα, πάνω από το 94% των στρατιωτών που εγκατέλειψαν τις ένοπλες δυνάμεις βρήκαν εργασία ένα χρόνο μετά. Ο Ρούντολφ Βεργκέζ Λαρουζέ ήθελε να εργαστεί στον ιδιωτικό τομέα, καθώς όπως λέει και ο ίδιος «εκεί μπορείς να δεις πολύ γρήγορα τα αποτελέσματα της δουλειάς σου και να τα αναλύσεις». Και βέβαια, η ουσία είναι ότι στην εν λόγω επιχείρηση… ετοιμάζουν απλώς πακέτα.

Επιμέλεια: Χρύσα Βαχτσεβάνου

Πηγή: Deutsche Welle

Sports in

Γιατί η απουσία του Χουάντσο Ερνανγκόμεθ «πληγώνει» τον Παναθηναϊκό… (vids)

Ο Παναθηναϊκός θα παίξει στο Βελιγράδι χωρίς τον Ερνανγκόμεθ, ο Εργκίν Αταμάν ψάχνει λύσεις για τη διπλή μάχη με τη Μακάμπι και η απουσία του Ισπανού είναι πολύ πιο σημαντική από όσο νομίζει κανείς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024