Κυριακή 05 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Αίγυπτος: Φαβορί ο αλ Σίσι για τρίτη θητεία - κοσμοσυρροή υπέρ του

Αίγυπτος: Φαβορί ο αλ Σίσι για τρίτη θητεία – κοσμοσυρροή υπέρ του

Με την αναθεώρηση του Συντάγματος το 2019, ο πρώην αρχηγός του στρατού επιτρέπεται να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα την οποία ανακοίνωσε απόψε.

Χιλιάδες κόσμου βγήκαν στους δρόμους σήμερα στην Αίγυπτο, φωνάζοντας υπέρ της επανεκλογής του προέδρου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, εν όψει των προεδρικών εκλογών που θα διεξαχθούν 10-12 Δεκεμβρίου. O πρώην αρχηγός του στρατού, ο οποίος κυβερνά τη χώρα μετά την ανατροπή του ισλαμιστή ηγέτη Μοχάμεντ Μόρσι το 2013, ανακοίνωσε απόψε ότι θα είναι εκ νέου υποψήφιος.

«Βγήκαμε όλοι έξω για να στηρίξουμε τον πρόεδρο, δεν υπάρχει κανείς καλύτερος για το μέλλον», είπε ένας εκπαιδευτικός που έφτασε στο Κάιρο μαζί με μαθητές του.

Από το πρωί, υποστηρικτές του Αιγύπτιου προέδρου συρρέουν με λεωφορεία σε πλατείες του Καΐρου, όπου έχουν στηθεί τέντες. Το σύνθημα «Ναι στη σταθερότητα» επικρατεί στις αφίσες που έχουν τοποθετηθεί ακόμη και στις φελούκες που πλέουν στον Νείλο.

«Βγήκαμε όλοι έξω για να στηρίξουμε τον πρόεδρο Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι για τα μεγάλα του σχέδια, δεν υπάρχει κανείς καλύτερος για το μέλλον», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Χασάν Αφίφι, ένας εκπαιδευτικός που έφτασε στο Κάιρο με λεωφορείο μαζί με τους μαθητές του.

Με την αναθεώρηση του Συντάγματος το 2019, ο Σίσι επιτρέπεται να θέσει υποψηφιότητα και για τρίτη φορά ως πρόεδρος της Αιγύπτου, ενώ η διάρκεια της θητείας αυξήθηκε στα έξι χρόνια.

Πολλοί οι διεκδικητές – Υψηλοί τόνοι από την αντιπολίτευση

Το 2014 και το 2018, ο Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι κέρδισε τις προεδρικές εκλογές με ποσοστά 96% και 97% αντίστοιχα, απέναντι σε μια ανύπαρκτη αντιπολίτευση. Το 2018, μάλιστα, ο αντίπαλός του είχε δηλώσει ότι θα ψήφιζε τον… Σίσι.

Για πρώτη φορά εδώ και χρόνια, πάντως, αυξάνονται οι υποψήφιοι της αντιπολίτευσης που ασκούν κριτική στον πρόεδρο και τον στρατό από τον οποίο προέρχεται ο αλ Σίσι. Πολλοί ηγέτες ιστορικών κομμάτων δηλώνουν ότι θα διεκδικήσουν την προεδρία και οι συνεργάτες τους διαβεβαιώνουν ότι έχουν συγκεντρώσει τις 20 υπογραφές βουλευτών που είναι αναγκαίες για να θέσουν υποψηφιότητα.

Ένα αουτσάιντερ, ο πρώην βουλευτής Άχμεντ αλ Ταντάουι, 44 ετών, επέλεξε να συγκεντρώσει υπογραφές απλών πολιτών. Εδώ και μία εβδομάδα περιοδεύει σε όλη τη χώρα καθώς απαιτούνται 25.000 υπογραφές για να θεωρηθεί έγκυρη η υποψηφιότητά του.

Πρόσφατα υποστήριξε ότι ήταν θύμα τηλεφωνικών υποκλοπών και ότι δεκάδες υποστηρικτές του έχουν συλληφθεί. Επίσης οι συνεργάτες του λένε ότι καθημερινά δέχονται επιθέσεις ή οι αρχές αρνούνται να καταγράψουν τις υπογραφές που συγκέντρωσαν.

Sports in

«Μπαμ» με Έσε στην Αργεντινή: Επιλογή του Μασεράνο ο μέσος του Ολυμπιακού

Ο Σαντιάγκο Έσε ετοιμάζεται να φορέσει το εθνόσημο της Αργεντινής. Και είναι προσωπική επιλογή του μεγάλου Χαβιέρ Μασεράνο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 05 Μαϊου 2024