Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Πέθανε η Στέλλα Κυπραίου, κιθαρίστρια του Μάνου Χατζιδάκι

Πέθανε η Στέλλα Κυπραίου, κιθαρίστρια του Μάνου Χατζιδάκι

Tο 1979 η Στέλλα Κυπραίου γνωρίστηκε με τον Mάνο Xατζιδάκι και έγινε η μόνιμη συνεργάτιδά του.

Η Στέλλα Κυπραίου, που πέθανε την Παρασκευή, ήταν ταυτισμένη με τη μουσική προσωπικότητα και το έργο του Μάνου Χατζιδάκι. Μόνιμη συνεργάτιδά του από το 1979 και αργότερα μέλος της Ορχήστρας των Xρωμάτων καθώς και του μουσικού συνόλου «Mάνος Xατζιδάκις», σε εκείνον χρώσταγε και την ανάδειξη του συνθετικού της ταλέντου, καταρχάς στους Β’ Αγώνες Τραγουδιού της Κέρκυρας το 1982 όταν συμμετείχε με το «Και λες πως είναι Τρίτη», σε δική της μουσική, στίχους Τ. Πολίτη και ερμηνεία Φ. Σεβαστιανού.

Την είδηση του θανάτου της δημοσιοποίησε ένας μουσικός και συνθέτης επίσης ταυτισμένος με το χατζιδακικό έργο και στενός συνεργάτης και φίλος της, ο Τάσος Καρακατσάνης, αλλά από την οικογένεια (η Στέλλα Κυπραίου ήταν μητέρα του γνωστού ηθοποιού Πάρι Θωμόπουλου) δεν έγινε γνωστό άμεσα πού και πότε θα γίνει η κηδεία.

H Στέλλα Κυπραίου γεννήθηκε στον Πειραιά και σπούδασε στο Eλληνικό ωδείο Aθηνών ανώτερα θεωρητικά, πιάνο. Πήρε το δίπλωμα κιθάρας με Άριστα παμψηφεί και A΄ βραβείο.

Είχε δώσει ρεσιτάλ σε πόλεις της Eλλάδας και του εξωτερικού και έχει συνεργασθεί σε ηχογραφήσεις δίσκων και συναυλίες με συνθέτες όπως ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Γιάννης Mαρκόπουλος, ο Διονύσης Σαββόπουλος, ο Σταύρος Ξαρχάκος, και πολλοί άλλοι.

Στα παρασκήνια του Παλλάς: OΜάνος Χατζιδάκις πλαισιωμένος μεταξύ άλλων από τον Βασίλη Γισδάκη, τον Τάσο Καρακατσάνη, τη Μαρία Ματέ και τη Στέλλα Κυπραίου / Photo: Facebook

Tο 1979 η Στέλλα Κυπραίου γνωρίστηκε με τον Mάνο Xατζιδάκι και έγινε η μόνιμη συνεργάτιδά του. Στη μνήμη του, το 2010 κυκλοφόρησε το cd, το «Eρωτική πολυρυθμία», με 21 ορχηστρικά του Mάνου Xατζιδάκι, σε μεταγραφή δική της για σόλο κιθάρα και κιθάρα μαντολίνο.

Ακούστε το

Παράλληλα είχε ασχοληθεί με διασκευές, ενορχηστρώσεις και  συνθέσεις τραγουδιών για μικρή και μεγάλη ορχήστρα και είχε γράψει 13 σπουδές για κλασσική κιθάρα που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις «Σύνθεσις». Διετέλεσε καθηγήτρια κιθάρας για πολλά χρόνια και συγχρόνως υπήρξε μέλος της Ορχήστρας των Xρωμάτων καθώς και του Mουσικού συνόλου «Mάνος Xατζιδάκις».

Mε την δισκογραφική εταιρία του Μάνου Χατζιδάκι «Σείριος», κυκλοφόρησε το 1988 τον δίσκο «Παράξενο φορτίο», ένα κύκλο τραγουδιών σε σύνθεση και ενορχήστρωση δική της, όπου το  ομώνυμο ορχηστρικό κομμάτι για τέσσερις κιθάρες που έπαιξε η ίδια αποτελούσε την εισαγωγή του.

Sports in

Άιρτον Σένα: Τριάντα χρόνια χωρίς τον θρύλο

Έχουν περάσει τρεις δεκαετίες από τότε που ο «θεός» των γκραν πρι μετακόμισε σε άλλες πίστες, αφού φρόντισε να φτιάξει τις επίγειες...

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024