Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
ΗΠΑ: Πέθανε η γερουσιαστής Νταϊάν Φάινσταϊν, ιστορικό στέλεχος των Δημοκρατικών

ΗΠΑ: Πέθανε η γερουσιαστής Νταϊάν Φάινσταϊν, ιστορικό στέλεχος των Δημοκρατικών

Είχε γράψει έκθεση που περιέγραφε λεπτομερώς τις μεθόδους της CIA στο εξωτερικό μετά τις επιθέσεις αεροπειρατείας της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

H γερουσιαστής Νταϊάν Φάινσταϊν, η πρωτοπόρος δημοκρατική δύναμη που υπηρέτησε στη Γερουσία επί 30 χρόνια, πέθανε το βράδυ της Πέμπτης, σύμφωνα με μέλος της οικογένειάς της.

Τα τελευταία χρόνια, η Φάινσταϊν, 90 ετών, υπέφερε από εύθραυστη υγεία και προβλήματα μνήμης που την δυσκόλευαν να λειτουργήσει μόνη της και προκάλεσαν εκκλήσεις για την παραίτησή της, τις οποίες απέρριπτε σταθερά.

Η κατάστασή της είχε οξυνθεί τους τελευταίους μήνες, μετά από μια κρίση έρπητα ζωστήρα που προκάλεσε σοβαρές επιπλοκές, συμπεριλαμβανομένης μιας περίπτωσης εγκεφαλίτιδας, και την ώθησε να αρχίσει να χρησιμοποιεί αναπηρικό καροτσάκι στους διαδρόμους του Καπιτωλίου.

Γερουσιαστής για περισσότερες από τρεις δεκαετίες

Η Νταϊάν Φάινσταϊν από την Καλιφόρνια ήταν γερουσιαστής για περισσότερες από τρεις δεκαετίες και θεωρείτο πρωτοπόρος για τις γυναίκες στην αμερικανική πολιτική σκηνή. Μόλις χθες, Πέμπτη, συμμετείχε σε ψηφοφορία της Γερουσίας.

Πρώην δήμαρχος του Σαν Φρανσίσκο, η Νταϊάν Φάινσταϊν είχε προαναγγείλει ότι σχεδίαζε να αποσυρθεί από την πολιτική στα τέλη του επόμενου έτους, ωστόσο αντιστάθηκε στις πιέσεις που της είχαν ασκηθεί να παραιτηθεί νωρίτερα. Σε δήλωσή του τότε, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε αναφέρει για την Νταϊάν Φάινσταϊν ότι «έχω συνεργαστεί με τους περισσότερους Αμερικανούς γερουσιαστές από οποιονδήποτε άλλο, μπορώ ειλικρινά να πω ότι είναι μία από την καλύτερες».

Η πολιτική καριέρα της Φάινσταϊν διαμορφώθηκε από το ζήτημα της οπλοκατοχής. Ήταν θερμή υποστηρίκτρια ελέγχων για την οπλοκατοχή και πρωτοστάτησε στην πρώτη απαγόρευση σε ομοσπονδιακό επίπεδο των όπλων επίθεσης.

Οι μέθοδοι της CIA στο εξωτερικό

Εγινε δήμαρχος του Σαν Φρανσίσκο το 1978 μετά τις δολοφονίες του δημάρχου Τζορτζ Μοσκόουν και του επόπτη Χάρβεϊ Μιλκ. Η Φάινσταϊν ήταν πρόεδρος του συμβουλίου των εποπτών της κομητείας του Σαν Φρανσίσκο όταν ο Μοσκόουν και ο Μιλκ δολοφονήθηκαν από έναν πρώην επόπτη, τον Νταν Γουάιτ.

Ως δήμαρχος του Σαν Φρανσίσκο, εξελέγη για δύο πλήρεις θητείες. Εβαλε υποψηφιότητα για κυβερνήτης της Καλιφόρνια το 1990, κέρδισε τις προκριματικές εκλογές των Δημοκρατικών, αλλά έχασε από τον Ρεπουμπλικανό Πιτ Γουίλσον.

Ως πρόεδρος της Επιτροπής Πληροφοριών, η Φάινσταϊν δημοσίευσε το 2014 μια έκθεση που περιέγραφε λεπτομερώς τις μεθόδους της CIA στο εξωτερικό μετά τις επιθέσεις αεροπειρατείας της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 κατά των ΗΠΑ από μαχητές της Αλ Κάιντα.

Θέσεις εξουσίας και ηλικιακά όρια δράσης

Ο αείμνηστος γερουσιαστής της Αριζόνα Τζον Μακέιν, ο οποίος βασανίστηκε ως αιχμάλωτος πολέμου στο Βιετνάμ, είχε επαινέσει τη δημοσιοποίηση της έκθεσης από τη Φάινσταϊν και είχε δηλώσει: «Πάνω απ′ όλα, γνωρίζω ότι η χρήση βασανιστηρίων θέτει σε κίνδυνο αυτό που μας διακρίνει περισσότερο από τους εχθρούς μας».

Να σημειωθεί ότι αυτή τη στιγμή μια μεγάλη συζήτηση διενεργείται στις ΗΠΑ για τα ηλικιακά όρια δράσης των ανθρώπων σε θέσεις εξουσίας με αφορμή την προσπάθεια ανακατάληψης του Λευκού Οίκου από τον 80χρονο Τζο Μπάιντεν αλλά και τον 77χρονο Ντόναλντ Τραμπ που θεωρείται πιθανότερο να βρεθεί απέναντι στην προεδρική κούρσα του 2024.

Sports in

Ξανά και ξανά: Η Marca «έντυσε» πάλι τον Μεντιλίμπαρ δαφνοστεφανωμένο έφηβο (pic)

Όπως με τη Φενέρ. Έτσι και με τη Βίλα. Η Marca επέλεξε τον ίδιο τρόπο για να συγχαρεί Ολυμπιακό και Μεντιλίμπαρ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024