Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αγορές: Η τέλεια καταιγίδα του γ’ τριμήνου – Ξεχωρίζει το ΧΑ

Αγορές: Η τέλεια καταιγίδα του γ’ τριμήνου – Ξεχωρίζει το ΧΑ

Μία απλή εξίσωση «με πολύ πόνο» περιγράφει την εικόνα σε χρηματιστήρια, ομόλογα, commodites και νομίσματα

Οι παγκόσμιες μετοχές έχουν χάσει σχεδόν 6 τρισεκατομμύρια δολάρια από τα τέλη Ιουλίου, η ισχύς του δολαρίου ενισχύει τις πιέσεις στο γιεν και σε άλλα νομίσματα, το πετρέλαιο καλπάζει, ο χρυσός χάνει τη λάμψη του και οι επενδυτές κρατούν συσσωρεύουν μετρητά, λόγω των υψηλών επιτοκίων: η εικόνα των αγορά το τρίτο τρίμηνο, το οποίο ολοκληρώνεται, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως η τέλεια καταιγίδα με τους traders να στοιχηματίζουν πλέον για τις επόμενες κινήσεις των κεντρικών τραπεζιτών.

Και το σίγουρο είναι ότι το τέταρτο τρίμηνο που ξεκινά από τη Δευτέρα, αναμένεται γεμάτο συγκινήσεις…

Ενδεικτική της κατάστασης είναι η διαπίστωση του Reuters, ότι η εξίσωση για τις χρηματοπιστωτικές αγορές τους τελευταίους μήνες ήταν απλή και επώδυνη: άνοδος σχεδόν 30% στις τιμές του πετρελαίου + συν απότομη άνοδος του κόστους δανεισμού = χτύπημα για τις παγκόσμιες μετοχές και ομόλογα.

Σημαντικές μεταβλητές περιλαμβάνουν τη μείωση των προμηθειών αργού από τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία και τα δύο αφρικανικά πραξικοπήματα, ωστόσο το κύριο θέμα που απασχολεί τις αγορές είναι η συνέχιση της αύξησης των επιτοκίων από την Federal Reserve & Co, και δευτερευούσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Το νέο moto που φαίνεται να κυριαρχεί στην πολιτική της Fed «υψηλότερα [επιτόκια] για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα» έχουν εκτινάξει σε πολυετή υψηλά τις αποδόσεις των αμερικανικών και των γερμανικών ομολόγων, τα οποία παραδοσιακά αποτελούν το κύριο έρμα στα χαρτοφυλάκια.

Κόντρα μεταξύ Fed και ΕΚΤ

Διχασμένοι οι «ταύροι»

Οι ταύροι των μετοχών εμφανίζονται επίσης διχασμένοι.

Μπορεί οι μετοχές παγκοσμίως να εξακολουθούν να καταγράφουν άνοδο 8% από την αρχή του έτους, ωστόσο από τον Αύγουστο έχουν χάσει 7%, ή 6 τρισεκατομμύρια δολάρια, καθώς ακόμη και οι τεχνολογικοί γίγαντες που κατέγραψαν ένα ξέφρενο ράλι, κινούνται πλέον σε αντίστροφη τροχιά.

Αλλά και ο χρυσός, ένα ακόμα παραδοσιακό επενδυτικό καταφύγιο σε περιόδους κρίσης, έχει χάσει τη λάμψη του, πράγμα που σημαίνει ότι μόνο το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, τα μετρητά και το δολάριο έχουν αποδειχθεί αξιόπιστα κερδοφόρα.

«Δεν είναι καλή στιγμή για ένα ακόμα πετρελαϊκό σοκ», προειδοποιεί στο Reuters ο Σαλμάν Αχμέντ, επικεφαλής της παγκόσμιας μακροοικονομικής και στρατηγικής κατανομής περιουσιακών στοιχείων στην Fidelity: «Αν πάμε πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι και παραμείνουμε εκεί, τότε θα αρχίσει και πάλι να δημιουργείται το αφήγημα του πληθωρισμού».

Στα ύψη το κόστος δανεισμού

Μέσα στο πλαίσιο αυτό, παρατηρείται σημαντική αύξηση στο κόστος δανεισμού με τον 10ετή αμερικανικό τίτλο να  καταγράφει απόδοση 4,5%, και τους αναλυτές να μην αποκλείουν περαιτέρω άνοδο προς το 5%. Πρόκειται για το μεγαλύτερο τριμηνιαίο άλμα σε ένα χρόνο, που έχει ως αποτέλεσμα να ανέβει ο μακροπρόθεσμος μέσος όρο για πρώτη φορά από το 2007, σύμφωνα με την Deutsche Bank. Και τι σημαίνει μακροπρόθεσμα; Το Reuters εξηγεί: από το 1790 έως σήμερα.

Η απόδοση των ομολόγων της Γερμανίας είναι τώρα σχεδόν στο 3%, η υψηλότερη των τελευταίων 12 ετών. Αλλά και της Ιαπωνίας, αν και βρίσκεται στο μόλις 0,75% έχει διπλασιαστεί.

«Η αγορά ομολόγων μονοπωλεί το ενδιαφέρον αυτό το τρίμηνο», υπογράμμισε ο CIO της Close Brothers Asset Management, Ρόμπερτ Άλστερ. «Όλα έχουν να κάνει με το αν ο δράκος του πληθωρισμού είναι νεκρός ή απλώς πληγωμένος».

Τι συμβαίνει με τα ομόλογα

«Καυτό» πετρέλαιο

Το πετρέλαιο Brent έχει ενισχυθεί κατά περίπου 30% στα 97 δολάρια το βαρέλι, αν και εξακολουθεί να είναι περίπου 30% κάτω από το επίπεδο που έφτασε μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Από τότε έχουν γίνει σχεδόν 500 αυξήσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων πάνω από 100 φέτος. Και μέσα σε όλα αυτά οι ΗΠΑ έχασαν μία ακόμα πιστοληπτική αξιολόγηση τριπλού Α αυτό το τρίμηνο.

Επενδυτική βαθμίδα και ΧΑ

Σε αντιδιαστολή με την υποβάθμιση της αμερικανικής οικονομίας, το Reuters, προβάλλει την Ελλάδα, τονίζοντας ότι η χώρα έχει ανακτήσει το καθεστώς της επενδυτικής βαθμίδας για πρώτη φορά μετά από την κρίση χρέους της και χρηματιστήριο της Αθήνας σημειώνει άνοδο 26,5% φέτος, έστω και αν έχει υποχωρήσει 11% από τον Ιούλιο.

Θα φτάσει στο Χρηματιστήριο η επενδυτική βαθμίδα;

Το δολάριο

Το δολάριο ενισχύεται κατά 3%, καταγράφοντας  την όγδοη τριμηνιαία άνοδο τα τελευταία έντεκα τρίμηνα, ενώ το γεν της Ιαπωνίας βρίσκεται τώρα κοντά στο 150 προς το δολάριο και υποχωρεί κατά 12% για το έτος.

Η επιβράδυνση της Ευρώπης οδήγησε το ευρώ σε πτώση σχεδόν 6% από τα μέσα Ιουλίου. Η βρετανική λίρα έχει υποχωρήσει πάνω από 7% από τότε και το συνεχώς ασταθές bitcoin έχει υποχωρήσει κατά 11%.

Η Κίνα υπογραμμίζει ότι το γιουάν υποχωρεί οριακά αυτό το τρίμηνο, αν και έχει χάσει 5% από την αρχή του έτους. Και παρά τις τεράστιες αυξήσεις των επιτοκίων στην Τουρκία μετά την επανεκλογή του Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν και την αναστροφή της πολιτικής, η λίρα έχει υποχωρήσει άλλο ένα 5% αυτό το τρίμηνο, ανεβάζοντας τις συνολικές απώλειες για το 2023 στο 30%.

Αν και αυτό εξακολουθεί να μην ταιριάζει με τις πολύ υποτιμημένες μονάδες της Νιγηρίας και της Αργεντινής, τα νομίσματα της Κολομβίας, του Μεξικού και της Βραζιλίας αυξάνονται αντίστοιχα κατά 19%, 11% και 6%.

Οι «Υπέροχοι Επτά»

Ενώ η έκρηξη της τεχνητής νοημοσύνης εξακολουθεί να έχει σημασία για τους «Υπέροχους Επτά» – Apple, Microsoft, Alphabet, Amazon, Nvidia, Tesla και Meta – περισσότερες από τις μισές μετοχές αυτών των εταιρειών έχουν πέσει από τα τέλη Ιουνίου, αν και η Nvidia και η Meta εξακολουθούν να καταγράφουν κέρδη, τα οποία ανέρχονται σε 190% και 150% για το έτος αντίστοιχα.

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Άγριο ξύλο μεταξύ οπαδών πριν το Τζένοα – Κάλιαρι (vid)

Ακόμα ένα περιστατικό οπαδικής βίας έρχεται να ταράξει την Ιταλία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024