Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Βρυχάται η Μόσχα στους Δυτικούς για το χτύπημα στη Μαύρη Θάλασσα - «Εσείς το σχεδιάσατε»

Βρυχάται η Μόσχα στους Δυτικούς για το χτύπημα στη Μαύρη Θάλασσα – «Εσείς το σχεδιάσατε»

Πιο κοντά στην επικίνδυνη κλιμάκωση Δύσης-Ρωσίας μετά τις δηλώσεις της Μαρίας Ζαχάροβα.

Στον σχεδιασμό και την εκτέλεση της ουκρανικής πυραυλικής επίθεσης στο αρχηγείο του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας έβαλαν το χεράκι τους και οι Δυτικοί, σύμφωνα με τη Μόσχα.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου, οι Ουκρανοί εκτέλεσαν με δυτικούς πυραύλους, όπως Storm Shadow, επίθεση στο ρωσικό αρχηγείο στη Σεβαστούπολη, στην προσαρτημένη χερσόνησο της Κριμαίας.

Το χτύπημα κρίνεται σημαντικό καθώς η Κριμαία έχει χρησιμεύσει ως ο βασικός κόμβος υποστήριξης της εισβολής στην Ουκρανία και δέχεται ολοένα και περισσότερο πυρά από τις ουκρανικές δυνάμεις, οι οποίες έχουν υποσχεθεί να ανακτήσουν τη χερσόνησο.

Ωστόσο, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Μόσχας, Μαρία Ζαχάροβα, δήλωσε την Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου, ότι δεδομένα αναγνώρισης της Δύσης, δορυφόροι χωρών του ΝΑΤΟ και κατασκοπευτικά αεροσκάφη χρησιμοποιήθηκαν όλα στην επίθεση που πραγματοποίησε η Ουκρανία στο αρχηγείο του στόλου.

Ο προφανής στόχος τέτοιων «τρομοκρατικών» ενεργειών είναι να αποσπάσουν την προσοχή από τις αποτυχημένες προσπάθειες της ουκρανικής αντεπίθεσης, λέει η Μόσχα

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η επίθεση είχε σχεδιαστεί εκ των προτέρων με χρήση δυτικών μέσων πληροφοριών, δορυφορικών μέσων του ΝΑΤΟ και αεροπλάνα αναγνώρισης και εφαρμόστηκε κατόπιν συμβουλής [ΗΠΑ] και βρετανικών υπηρεσιών ασφαλείας και σε στενό συντονισμό μαζί τους», είπε η Ζαχάροβα.

«Ο προφανής στόχος τέτοιων τρομοκρατικών ενεργειών είναι να αποσπάσουν την προσοχή από τις αποτυχημένες προσπάθειες της αντεπίθεσης των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων και να τρομάξουν τον κόσμο, να προκαλέσουν πανικό στην κοινωνία μας», είπε.

Ποιό κοντά στη σύγκρουση με τη Ρωσία

Η Μόσχα έχει επανειλημμένα ισχυριστεί ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ έχουν εμπλακεί στον πόλεμο στην Ουκρανία παρέχοντας όπλα στο Κίεβο και παρέχοντας στις ουκρανικές δυνάμεις πληροφορίες πληροφοριών και βοηθώντας στον σχεδιασμό επιθέσεων σε ρωσικές εγκαταστάσεις.

Είχε προηγηθεί την Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου η δήλωση του Ντμίτρι Μεντβέντεφ, αναπληρωτή επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, ότι η άφιξη των αμερικανικών αρμάτων μάχης Abrams αυτή την εβδομάδα στην Ουκρανία και η υπόσχεση της Ουάσιγκτον να προμηθεύσει το Κίεβο με απροσδιόριστο αριθμό πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς ATACMS, θα ωθούσαν το ΝΑΤΟ πιο κοντά σε μια άμεση σύγκρουση με τη Ρωσία.

Το μυστήριο με τον Ρώσο ναύαρχο

O ναύαρχος Βίκτω Σοκόλοφ, ο διοικητής του Στόλου στη Μαύρη Θάλασσα, σε βίντεο που δημοσίευσαν οι ρωσικές αρχές στις 27 Σεπτεμβρίου (REUTERS)

Η Ουκρανία είπε ότι η επίθεση με πυραύλους δημιούργησε μια μεγάλη τρύπα στο κεντρικό κτίριο του αρχηγείου του στόλου και ότι 34 αξιωματικοί σκοτώθηκαν, συμπεριλαμβανομένου του διοικητή του στόλου, ναύαρχου Βίκτορ Σοκόλοφ, και περισσότεροι από 100 Ρώσοι τραυματίστηκαν.

Ωστόσο, ο Σοκόλοφ εθεάθη να συμμετέχει σε συνάντηση Ρώσων αξιωματούχων άμυνας την Τρίτη που μεταδόθηκε από ρωσικά μέσα ενημέρωσης. Την Τετάρτη, οι ρωσικοί κρατικοί τηλεοπτικοί σταθμοί έδειξαν επίσης τον Σοκόλοφ να φέρεται να μιλά σε δημοσιογράφους στη Σεβαστούπολη μετά την παράδοση βραβείων σε ομάδα ποδοσφαίρου του στόλου της Μαύρης Θάλασσας.

Το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου, μια αμερικανική δεξαμενής σκέψης που επικαλείται το aljazeera, διατηρεί τις επιφυλάξεις, μέχριε νεωτέρας, εάν είναι πράγματι ζωντανός ο ναύαρχος.

«Το Iνστιτούτο είναι απροετοίμαστο αυτή τη στιγμή να κάνει μια εκτίμηση σχετικά με την αυθεντικότητα των ρωσικών πλάνων ή την ημερομηνία της λήψης τους», ανέφερε. «Το Κρεμλίνο και το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας έχουν σιωπήσει σχετικά με το θέμα και δεν έχουν επιβεβαιώσει άμεσα ότι ο Σοκόλοφ είναι ζωντανός».

Με πληροφορίες από Aljazeera

Sports in

Πόσα χρήματα έχει κερδίσει μέχρι στιγμής ο Ολυμπιακός από την ασύλληπτη ευρωπαϊκή του πορεία

Αυτά είναι τα συνολικά έσοδα του Ολυμπιακού φέτος από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024