Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
«Πυρά» Ανδρουλάκη: Είναι μία επικίνδυνη κυβέρνηση για τους θεσμούς και για τη δημοκρατία

«Πυρά» Ανδρουλάκη: Είναι μία επικίνδυνη κυβέρνηση για τους θεσμούς και για τη δημοκρατία

«Αποδεικνύεται ότι η δημοκρατία μας, οι θεσμοί μας, το κράτος δικαίου δεν μπορούν αυτή τη στιγμή να περιφρουρηθούν από την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη» αναφέρει ο κ. Ανδρουλάκης

Μια μέρα πριν από την Διάσκεψη των Προέδρων στην Βουλή, που συνεδριάζει για την αντικατάσταση τριών μελών της ΑΔΑΕ -της ανεξάρτητης αρχής που ανέλαβε τις έρευνες για την υπόθεση των υποκλοπών- ο Νίκος Ανδρουλάκης έφερε το θέμα στην Ολομέλεια της Βουλής.

Στην πραγματικότητα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μίλησε για μια περίεργη σύμπτωση: η Διάσκεψη των Προέδρων έρχεται να αλλάξει την σύνθεση της ΑΔΑΕ, με αφορμή την λήξη της θητείας τριών εκ των μελών της, μια μέρα πριν την συνεδρίαση της ανεξάρτητης αρχής, στην οποία (λένε οι πληροφορίες) θα αποφασιζόταν πρόστιμο στην ΕΥΠ αξίας 100.000, λόγω άρνησης συνεργασίας -η ΕΥΠ ποτέ δεν κατέθεσε τον απόρρητο αιτιολογικό φάκελο με βάση τον οποίο ο Ανδρουλάκης τέθηκε υπό τρίμηνη παρακολούθηση την περίοδο των εσωκομματικών εκλογών του ΠΑΣΟΚ.

Η συγκεκριμένη σύμπτωση, λέει ο Ανδρουλάκης, έρχεται να συμπληρώσει μια σειρά άλλων συμπτώσεων, που ξεκινάνε από την απόπειρα επιμόλυνσης του κινητού του με κακόβουλο λογισμικό την περίοδο που βρισκόταν υπό κρατική παρακολούθηση και την χρονική στιγμή που παρακολουθήθηκε -καθ’ όλη την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας και μέχρι την εκλογή του στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ το 2021.

«Αποδεικνύεται ότι η δημοκρατία μας, οι θεσμοί μας, το κράτος δικαίου δεν μπορούν αυτή τη στιγμή να περιφρουρηθούν από την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη. Είναι μια επικίνδυνη κυβέρνηση. Είναι επικίνδυνη κυβέρνηση για τους θεσμούς, για τη δημοκρατία», ανέφερε στην Ολομέλεια της Βουλής ο Ανδρουλάκης. «Η Νέα Δημοκρατία προσπαθεί να συγκαλύψει  όχι μόνο τους ανιψιούς, όχι μόνο τους επιχειρηματίες αλλά και την ίδια την ΕΥΠ», τόνισε, ζητώντας από τους πολίτες να κατανοήσουν «ποια είναι η Δημοκρατική Παράταξη που περιφρουρεί τους θεσμούς και τη δημοκρατία και ποια είναι η κυβέρνηση που τους υπονομεύει καθημερινά, με μόνο στόχο να μην αποκαλυφθούν οι ευθύνες του κ. Μητσοτάκη και του οικογενειακού του περιβάλλοντος».

Η Διάσκεψη των Προέδρων έρχεται να αλλάξει την σύνθεση της ΑΔΑΕ, με αφορμή την λήξη της θητείας τριών εκ των μελών της

Η Διάσκεψη των Προέδρων είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, γιατί αν σ’ αυτήν επικυρωθούν οι αλλαγές που προκρίνει η κυβέρνηση, τότε δεν αποκλείεται στην συνεδρίαση της ΑΔΑΕ την Παρασκευή να υπάρχουν εξελίξεις που να φτάνουν ακόμα και στην παραίτηση του προέδρου της. Υπενθυμίζεται πως για να περάσουν οι αντικαταστάσεις των μελών, των οποίων η θητεία έχει λήξει (Κωνσταντίνος Οικονόμου, Δημοσθένης Ασημακόπουλος και Νικόλαος Παπαδάκης), θα πρέπει να υπάρχει αυξημένη πλειοψηφία των τριών πέμπτων -που σημαίνει πως και κάποιο κόμμα της αντιπολίτευσης θα πρέπει να συμφωνήσει με την πρόταση της πλειοψηφίας.

Σ’ αυτήν ακριβώς την αυξημένη πλειοψηφία βασίζεται η απάντηση της κυβέρνησης: «Εσείς τι θέλετε τώρα; Ούτε αυξημένη πλειοψηφία να μην υπάρξει; Να μένουμε εκεί, με αυτούς που έχει λήξει η θητεία τους, για να παίρνουν τις αποφάσεις, που μάλιστα ο πρόεδρος σας τις ξέρει από πριν;», ανέφερε ο Μάκης Βορίδης στην Βουλή. Την σκυτάλη πήρε και ο ΣΥΡΙΖΑ, με τη νέα εκπρόσωπο τύπου, Δώρα Αυγέρη να μιλάει για «πραξικόπημα της κυβέρνησης στην ΑΔΑΕ»: «Μάταια ο κ. Μητσοτάκης πιστεύει ότι η δράση του παρακράτους που έστησε, θα μείνει στο σκοτάδι και ότι δεν θα λογοδοτήσει για την προσβολή στους Θεσμούς και την Δημοκρατία. Η Ελλάδα βρίσκεται ήδη στο επίκεντρο ενός σοβαρού ελέγχου από την αρμόδια Επιτροπή Δικαιοσύνης της ΕΕ», επεσήμανε.

Η απάντηση ήρθε από κυβερνητικό εκπρόσωπο, Παύλος Μαρινάκη: «Ρωτάμε ευθέως τον κ. Ανδρουλάκη και την κα Αυγέρη: Από πού και με ποιον τρόπο γνωρίζουν ότι μια Ανεξάρτητη Αρχή πρόκειται να επιβάλει συγκεκριμένο πρόστιμο; Και, σε κάθε περίπτωση, ποια είναι η πρότασή τους; Να διατηρηθούν ως μέλη μιας Ανεξάρτητης Αρχής πρόσωπα των οποίων η θητεία έχει λήξει; Να μην αντικατασταθούν ποτέ; Τα πρώτα δείγματα μαρτυρούν ότι η ευχή μας να αποκτήσει επιτέλους η χώρα σοβαρή και αξιόπιστη αντιπολίτευση είναι εξαιρετικά δύσκολο να πραγματοποιηθεί».

Sports in

Μακάμπι Τελ Αβίβ – Παναθηναϊκός 88-95: Το έκανε 2-2 και… βλέπει Βερολίνο

Ο Παναθηναϊκός έκαμψε την αντίσταση της Μακάμπι Τελ Αβίβ επικρατώντας με 95-88, ισοφάρισε τη σειρά σε 2-2 και θα παίξει την πρόκρισή του στο Final Four στο ΟΑΚΑ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024