Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ιταλία: Σενάρια πώλησης του ποσοστού του δημοσίου στην Banca Monte Paschi di Siena – Τι επιδιώκει η Μελόνι

Ιταλία: Σενάρια πώλησης του ποσοστού του δημοσίου στην Banca Monte Paschi di Siena – Τι επιδιώκει η Μελόνι

Η Mone Paschi είναι η αρχαιότερη τράπεζας στον κόσμο και σήμερα η πέμπτη μεγαλύτερη τράπεζα στην Ιταλία

Δίνουν και παίρνουν τα σενάρια για τα σχέδια της Μελόνι σχετικά με το 64% που κατέχει το ιταλικό δημόσιο στην Banca Monte Paschi di Siena, το οποίο έχει ανειλημμένη υποχρέωση απέναντι στην Κομισιόν να εκχωρήσει μέχρι το τέλος του 2024.

Η Paschi, η οποία έχει τις ρίζες της στον 15ο αιώνα, είναι η πέμπτη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, με περισσότερους από 3,3 εκατομμύρια πελάτες και 120 δισεκατομμύρια ευρώ (127 δισεκατομμύρια δολάρια) σε συνολικό ενεργητικό. Ανακοίνωσε καθαρά έσοδα 383 εκατ. ευρώ το δεύτερο τρίμηνο, πάνω από 10 φορές υψηλότερα από πέρυσι.

Σύμφωνα με το Bloomberg, που επικαλείται πηγές προσκείμενες στη διοίκηση της τράπεζας, επιδίωξη της κυβέρνησης Μελόνι είναι να ισχυροποιήσει τη θέση της τράπεζας απέναντι στo δίπολο Intesa Sanpaolo και UniCredit.

Ως προτιμώμενη επιλογή αναφέρεται η συγχώνευση της αρχαιότερης τράπεζας στον κόσμο, με άλλες τράπεζες παρόμοιου μεγέθους, όπως η Banco BPM ή η BPER Banca.

Ωστόσο, η δημιουργία μιας τέτοιας συγχώνευσης δεν θα είναι εύκολη υπόθεση, δεδομένου ότι η Ρώμη δεν έχει καμία δικαιοδοσία στη Banco BPM ή στην BPER Banca, συνεπώς δεν μπορεί να τις εξαναγκάσει σε μια εξαγορά.

«Το σχέδιο συγχώνευσης δεν είναι εφικτό βραχυπρόθεσμα. Αυτό αναγκάζει την κυβέρνηση να πουλήσει μειοψηφικό ποσοστό για να κερδίσει χρόνο», είπε στο Blomberg ο Vincenzo Longo, υπεύθυνος στρατηγικής αγοράς στην IG, εξηγώντας ότι το να βγει στις αγορές πουλώντας ένα σημαντικό μερίδιο χωρίς να έχει εντοπιστεί στρατηγικός αγοραστής θα ήταν αρνητικό για τη μετοχή της τράπεζας.

Ενόψει μιας τέτοιας συμφωνίας, η κυβέρνηση σχεδιάζει την πώληση ενός μειοψηφικού μεριδίου της Banca Monte Paschi έως και 15%, υποστηρίζουν οι πηγές του ειδησεογραφικό πρακτορείου. Ακόμη, αναφέρουν ότι μέχρι το τέλος του χρόνου είναι πιθανό να έχουν προσληφθεί οι οικονομικοί σύμβουλοι για την πώληση.

Υπενθυμίζεται, ότι η Ιταλία έχει δεσμευτεί απέναντι στην Κομισιόν να αποχωρήσει από την Banca Monte Paschi το αργότερο μέχρι το τέλος του 2024. Αυτή η δέσμευση ήταν προϋπόθεση για να δώσει η Κομισιόν το πράσινο φως στην ιταλική κυβέρνηση το 2017 να στηριχτεί η τράπεζα με 5,4 δισ. ευρώ από τον κρατικό κορβανά.

Η πώληση της Monte Paschi μέσο για να μπορέσει ο ακροδεξιός συνασπισμός της Ιταλίας να χρηματοδοτήσει νέες δαπάνες χωρίς να αυξήσει το χρέος-μαμούθ της χώρας

Οι κυριότεροι σταθμοί στην πρόσφατη ιστορία της Monte Paschi

Πηγές γνωρίζουσες τα πράγματα υποστηρίζουν ότι η πώληση  ενός μειοψηφικού ποσοστού, στέλνει το μήνυμα ότι η κυβέρνηση κινείται προς την κατεύθυνση της υλοποίησης της συμφωνίας με την ΕΕ, ενώ παράλληλα κερδίζει χρόνο.

Η φημολογία για το μέλλον του ποσοστού του ιταλικού δημοσίου στην τράπεζα, κόστισε στη μετοχή της απώλειες έως 4,3% σήμερα Τετάρτη.

Il Messaggero: «Πωλείται το 8%»

Άλλο σενάριο δημοσιεύει το ρεπορτάζ της Il Messaggero, σύμωνα με το Reuters. H ιταλική εφημερίδα γράφει ότι το υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται στην πώληση ποσοστού 8% από τη συμμετοχή της στην Banca Monte Paschi.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το οποίο επικαλείται το Reuters, το υπουργείο έχει ήδη επιλέξει την Equita SIM ως σύμβουλο πώλησης.

Την περασμένη εβδομάδα, δύο πηγές ανέφεραν ότι το υπουργείο σκέφτεται να πουλήσει μικρά πακέτα μετοχών δεδομένης της απουσίας αγοραστή για ολόκληρη την τράπεζα, διατηρώντας παράλληλα την πλειοψηφική ιδιοκτησία.

Ο βετεράνος τραπεζίτης

Υπενθυμίζεται ότι μετά από μια αποτυχημένη απόπειρα πώλησης στη UniCredit στα τέλη του 2021, το ιταλικό υπουργείο Οικονομικών προσέλαβε τον βετεράνο τραπεζίτη Luigi Lovaglio, ο οποίος οδήγησε την MPS σε μια ριψοκίνδυνη αύξηση κεφαλαίου σε δύσκολες συνθήκες για την αγορά.

Η Lovaglio αξιοποίησε τα κεφάλαια για να χρηματοδοτήσει εθελούσιες εξόδους προσωπικού και να ενισχύσει τα κέρδη μέσω περικοπών κόστους, οδηγώντας σε καθαρό εισόδημα άνω του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ φέτος.

Η UniCredit και η Banco BPM έχουν αρνηθεί επανειλημμένα ότι ενδιαφέρονται για τη MPS. Οι τραπεζίτες αναφέρουν ότι η αύξηση κεφαλαίου έχει κάνει οποιαδήποτε συμφωνία πιο ακριβή για οποιονδήποτε αγοραστή, περιπλέκοντας την προοπτική μιας συγχώνευσης.

Η πώληση της Monte Paschi – και άλλων επιλεγμένων κρατικών περιουσιακών στοιχείων – αποτελούν μέσο για να μπορέσει ο ακροδεξιός συνασπισμός της Ιταλίας να χρηματοδοτήσει νέες δαπάνες χωρίς να αυξήσει το χρέος-μαμούθ της χώρας. Επίσης, θα επιτρέψει στη Ρώμη να τερματίσει τη συμμετοχή της στην τράπεζα νωρίτερα, πιθανόν, από την προθεσμία που ορίζεται από τις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές στο τέλος του 2024.

Πηγή: Ot.gr

Sports in

Η ώρα της στέψης: Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός στον… τελικό των τελικών

Ο Ολυμπιακός υποδέχεται τον Παναθηναϊκό (13:30) στον 5ο τελικό της Α1 Γυναικών με την σειρά στο 2-2 και την νικήτρια ομάδα να αναδεικνύεται ταυτόχρονα πρωταθλήτρια.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024