Σάββατο 04 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Φάνης Σπανός: «Η φυγή των νέων και η ανάπτυξη είναι οι σημαντικότερες προκλήσεις»

Φάνης Σπανός: «Η φυγή των νέων και η ανάπτυξη είναι οι σημαντικότερες προκλήσεις»

Συνέντευξη παραχώρησε στα ΝΕΑ ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός.

Ο υπερδιπλασιασμός του ΕΣΠΑ αποτελεί σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας μέγιστη επιτυχία. Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο ένθετο cityhub της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ και στην Εύη Σαλτού απαντάει σε όλες τις ερωτήσεις που αφορούν την περιφέρεια.

«Οι προκλήσεις γίνονται προβλήματα όταν κανείς δεν θέλει να αναλάβει δράση»

Μικρογραφία της χώρας, με αξιόλογη βιομηχανία και αναδυόμενο τουρισμό είναι η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, η οποία, σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη και εκ νέου υποψήφιο, Φάνη Σπανό, καλείται να διαχειριστεί όλες τις οικονομικές, φυσικές και ενεργειακές προκλήσεις, όπως διαμορφώνονται.

Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Περιφέρειά σας;

Η φυγή των νέων και η ανάπτυξη που είναι αναντίστοιχη των δυνατοτήτων του τόπου είναι οι σημαντικότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Στερεά μας. Οι προκλήσεις γίνονται προβλήματα όταν κανείς δεν θέλει να αναλάβει δράση για να δώσει απαντήσεις. Αυτό προϋποθέτει όρεξη, θέληση, γνώση, διάλογο, ανοιχτό πνεύμα, μαχητικότητα, συντονισμένη προσπάθεια. Η Στερεά αξίζει και μπορεί να γίνει μια Περιφέρεια πρότυπο για ολόκληρη τη χώρα. Υπάρχει η βούληση, υπάρχει και ο τρόπος.

Μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της Περιφέρειας, για την οποία τολμώ να νιώσω προσωπικά δικαιωμένος, είναι ότι διεκδικήσαμε και πετύχαμε να υπερδιπλασιάσουμε το ΕΣΠΑ, το οποίο μας αναλογεί, αγγίζοντας τα 426 εκατομμύρια ευρώ. Είναι μια δικαίωση και μια ευθύνη για να κάνουμε καλύτερα, ακόμα περισσότερα έργα, με κάθε μέσο που διαθέτουμε.

Στην τρέχουσα θητεία, δώσατε ιδιαίτερη βαρύτητα στα έργα του οδικού δικτύου…

…επειδή ο δρόμος για την ανάπτυξη και την ευημερία χρειάζεται δρόμους, κυριολεκτικά. Η διασύνδεση κάθε χωριού και κάθε πόλης ήταν ένα στοίχημα δύσκολο, με έργα που εκκρεμούσαν για πολλά χρόνια, με γραφειοκρατικές δυσκολίες, εμπόδια που ξεπεράσαμε με πείσμα και επιμονή. Σε ένα δύσκολο ανάγλυφο που αποτελεί πρόκληση, όχι δικαιολογία για όσα δεν είχαν γίνει. Γιατί η Στερεά είναι η καρδιά της Ελλάδας και δε γίνεται να μην είναι και στρατηγικός κόμβος για τις μεταφορές, την επικοινωνία και την ενέργεια για ολόκληρη τη χώρα.

Συνηθίζω να λέω ότι η Περιφέρειά μας είναι μια μικρογραφία της χώρας, με αξιόλογη βιομηχανία, αναδυόμενο τουρισμό και εξαιρετική αγροτική παραγωγή. Διαθέτει τα πάντα αλλά και καλείται να διαχειριστεί όλες τις οικονομικές, φυσικές και ενεργειακές προκλήσεις, όπως διαμορφώνονται. Γι’ αυτόν τον λόγο εργαζόμαστε ώστε να συνεχίσουμε να προσελκύουμε επενδύσεις που δίνουν ώθηση στον τόπο και έρχονται χάρη στα έργα υποδομών, που δεν έχουμε σταματήσει να υλοποιούμε.

Εάν η 9η Οκτωβρίου σας βρει στην ίδια θέση, ποιες θα είναι οι δύο προεκλογικές δεσμεύσεις που θα δρομολογήσετε άμεσα;

Ανάπτυξη που θα καταλαβαίνει κάθε κάτοικος της Στερεάς στην καθημερινότητά του, στην οικονομική δραστηριότητα και την κοινωνική ζωή και ευκαιρίες που θα κρατούν τους νέους στον τόπο μας.

Προσωπική μου δέσμευση είναι ότι θα εργαστούμε ακόμα περισσότερο, θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε και να διεκδικούμε για τον τόπο που αγαπάμε και θα εξακολουθήσουμε να προσπαθούμε να καλύπτουμε τις ανάγκες των συμπολιτών μας πριν χρειαστεί να τις μοιραστούν μαζί μας.

Ολόκληρη η φιλοσοφία μας γι’ αυτόν τον τόπο κλείνεται μέσα σε τρεις έννοιες που είναι οδηγός μας για καθετί που σχεδιάζουμε και υλοποιούμε: Ανάπτυξη, ανάδειξη, ανθεκτικότητα. Ανάπτυξη της Στερεάς μας στην πράξη, ανάδειξη των δυνατοτήτων και της δυναμικής της, ανθεκτικότητα στις προκλήσεις του σήμερα και του αύριο. Η πραγματική αειφορία επιτυγχάνεται μέσα από αυτό το τρίπτυχο, χαρίζει την ευημερία που φαίνεται στην καθημερινότητα κάθε συμπολίτη μας. Όχι σε δείκτες και αριθμούς, όσο και αν, σε αυτό το κομμάτι, οι επιδόσεις μας είναι αντικειμενικά εξαιρετικές.

Σε ποιο στάδιο βρίσκεται το μεγάλο έργο της ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας;

Προχωρά με ικανοποιητικούς ρυθμούς, με σχέδιο και μεθοδικότητα. Οι άμεσες ανάγκες καλύφθηκαν σχετικά γρήγορα, μένουν όμως πολλά να γίνουν. Η ανασυγκρότηση ενός από τα ομορφότερα μέρη της Περιφέρειάς μας ούτε εύκολη είναι, ούτε μπορεί να συμβεί από τη μια μέρα στην άλλη. Όμως κάθε μέρα, κερδίζουμε το χαμένο έδαφος, γιατρεύουμε τις πληγές μας, σχεδιάζουμε και εφαρμόζουμε τη θωράκιση του μοναδικού αυτού τόπου και την ανάδειξή του, ξανά, με γνώμονα τις στρατηγικές ευκαιρίες, το φυσικό κάλλος του και την θέληση των ανθρώπων του.

Μετά από κάθε φυσική καταστροφή, το κουβάρι των αρμοδιοτήτων εμφανίζεται ακόμη πιο μπλεγμένο…

Το σύστημα και η ιεραρχία του χρήζουν προσαρμογής στα δεδομένα της εποχής. Ο τρόπος με τον οποίο διαχέονται οι αρμοδιότητες και οι τομείς ευθύνης δυσχεραίνει την προσπάθεια όσων θέλουμε να δράσουμε προληπτικά, να λύσουμε εδώ και τώρα και να μη φοβόμαστε να αναλάβουμε την ευθύνη για ό,τι σωστό ή λάθος ήθελε προκύψει.

Sports in

Ολυμπιακός: Η «τρελή» πορεία, η πρόκληση και τα ελληνικά νιάτα

Το μέλλον χαμογελά πλατιά και υπόσχεται ακόμη περισσότερα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 04 Μαϊου 2024