Σάββατο 04 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Φάνης Σπανός: «Η ανάπτυξη είναι η απάντηση σε κάθε πρόβλημα»

Φάνης Σπανός: «Η ανάπτυξη είναι η απάντηση σε κάθε πρόβλημα»

Συνέντευξη στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ παραχώρησε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός.

Στην ερχόμενη πενταετία θα ξεκινήσει για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας μία ακόμη μάχη, αυτή με τον χρόνο, προκειμένου, όπως δηλώνει ο επανεκλεγμένος Περιφερειάρχης, Φάνης Σπανός, να ολοκληρωθούν όσα έχουν σχεδιαστεί για την ανάπτυξη της Στερεάς Ελλάδας. Παράλληλα, όμως, η επόμενη θητεία θα επικεντρωθεί και στο δημογραφικό, η αντιμετώπιση του οποίου είναι μονόδρομος. «Μόνο έτσι θα κρατήσουμε τα παιδιά μας στον τόπο μας».

Επανεκλογή από την πρώτη Κυριακή. Πώς μεταφράζετε αυτή τη νίκη;

Πολλαπλώς, αλλά το σημαντικότερο για εμάς και το αδιαμφισβήτητο είναι ότι επιδοκιμάστηκε η προσπάθεια των προηγούμενων χρόνων και τα αποτελέσματα που φέραμε για το τόπο μας, τη Στερεά Ελλάδα. Οι συμπολίτες μας αξιολόγησαν θετικά το έργο μας. Αναγνώρισαν ότι ήμασταν εκεί στα εύκολα και -πολύ περισσότερο- στα δύσκολα. Δεν φοβηθήκαμε ποτέ τη σκληρή δουλειά, ούτε και τις δύσκολες μάχες. Αναγνώρισαν πως δεν προδώσαμε ποτέ την εμπιστοσύνη τους!

Εκτός αυτού, όμως, παρουσιάσαμε προεκλογικά ένα συγκεκριμένο αναπτυξιακό σχέδιο το οποίο υιοθέτησαν οι Στερεοελλαδίτες. Έκριναν επίσης ότι και θέλουμε και μπορούμε να το υλοποιήσουμε με την “ομάδα” μας, τους ανθρώπους της περιφερειακής μας παράταξης, η οποία κατάφερε να εκφράσει τη μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας μας.

Ποιο το μήνυμά σας για την επόμενη ημέρα στην Περιφέρεια σε ψηφοφόρους σας και μη;

Οφείλω καταρχάς να ευχαριστήσω από καρδιάς τους εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας, που προσήλθαν μαζικά στις κάλπες και ψήφισαν δυναμικά για τον τόπο μας, για το μέλλον μας, για τα παιδιά μας! Ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη που αποτυπώθηκε σε ένα τόσο ηχηρό εκλογικό αποτέλεσμα!

Δήλωσα το βράδυ των εκλογών -και το εννοώ απολύτως- ότι η εκλογική μας νίκη, θα είναι μία ακόμη νίκη που θα ανήκει σε όλες τις Στερεοελλαδίτισσες και τους Στερεοελλαδίτες. Μια νίκη για να δώσουμε ακόμη μεγαλύτερες μάχες γι’ αυτόν τον τόπο. Για να προχωρήσουμε ακόμη πιο γρήγορα μπροστά. Για να εξασφαλίσουμε όλα αυτά που αξίζουν και δικαιούνται τα παιδιά μας. Αυτή είναι και η πρώτη μεγάλη δέσμευση, την οποία αναλάβαμε μετεκλογικά. Να δουλέψουμε ακόμη πιο σκληρά για να δικαιώσουμε όσους μας τίμησαν με την ψήφο τους, αλλά και για να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη όλων!

Τι δεν έγινε στην τρέχουσα θητεία σας, που θα αποτελέσει προτεραιότητα στην επόμενη;

Βασική μας προτεραιότητα ήταν – και παραμένει βεβαίως – η υλοποίηση του αναπτυξιακού μας σχεδιασμού για την Στερεά Ελλάδα. Κάναμε βήματα σε αυτή την κατεύθυνση, ξεκινώντας από τα πολλά και σημαντικά έργα υποδομής που προχωρούν είτε από την Περιφέρεια, είτε από την Κυβέρνηση. Παράκαμψη Χαλκίδας, Άμφισσα – Μπράλλος, Λαμία – Καρπενήσι και άλλα οδικά και λιμενικά έργα βρίσκονται πλέον στο στάδιο της υλοποίησης.

Σε πολλές περιπτώσεις, όμως, υπήρξαν καθυστερήσεις, αλλά και αναπροσαρμογές, γιατί κληθήκαμε να δώσουμε ταυτόχρονα πολλές και δύσκολες μάχες ενάντια σε υγειονομικές και οικονομικές κρίσεις, αλλά και σε πρωτόγνωρες φυσικές καταστροφές. Μάχες για να σταθούμε όρθιοι ενάντια στην πανδημία, για την ανασυγκρότηση της βόρειας Εύβοιας, για την στήριξη των πλημμυροπαθών του Δομοκού.

Στην ερχόμενη πενταετία, λοιπόν, οφείλουμε να δώσουμε και μια ακόμη μάχη με το χρόνο για να ολοκληρώσουμε όσα έχουμε σχεδιάσει για την ανάπτυξη της Στερεάς Ελλάδας. Μπορούμε και πρέπει να τα καταφέρουμε με την πλήρη αξιοποίηση του νέου ΕΣΠΑ, ώστε να πιάσει τόπο και να ωφεληθούν όλοι! Με όλα τα έργα υποδομής που έχει ανάγκη η Στερεά Ελλάδα, ώστε να γίνει ο τόπος μας στρατηγικός κόμβος για την οικονομία, τις μετακινήσεις, την ενέργεια σε εθνικό επίπεδο.

Για εμάς είναι μονόδρομος, ώστε να αντιμετωπίσουμε και το δημογραφικό πρόβλημα. Μόνο έτσι θα κρατήσουμε τα παιδιά μας στον τόπο μας. Η ανάπτυξη είναι η απάντηση! Η ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον. Η ανάπτυξη με επίκεντρο τον άνθρωπο, είναι η απάντηση σε κάθε πρόβλημα.

Ενίσχυση ευπαθών ομάδων

Οι κοινωνικές δράσεις βρέθηκαν αυτή την τετραετία στην πρώτη γραμμή της Περιφέρειας. Θα συνεχιστεί αυτό την επόμενη πενταετία;

Καταφέραμε να πετύχουμε πολλά σε αυτόν τον τομέα με τα… λίγα του ΕΣΠΑ που ολοκληρώνεται. Έχουμε πλέον τη δυνατότητα να διαχειριστούμε το υπερδιπλάσιο νέο ΕΣΠΑ, το οποίο περιλαμβάνει σημαντικά κονδύλια για κοινωνικές δράσεις. Συγκεκριμένα, περιλαμβάνει 108 εκατ. ευρώ για δράσεις Κοινωνικού Ταμείου με στόχο την αντιμετώπιση προβλημάτων των ευπαθών – ευάλωτων συμπολιτών μας.

Δική μας στόχευση είναι να δημιουργήσουμε και να υλοποιήσουμε μια δέσμη μέτρων και παρεμβάσεων για την ουσιαστική υποστήριξη όσων αντιμετωπίζουν αναπηρία, ασθένεια, ανέχεια, κοινωνική και οικονομική απομόνωση. Οφείλουμε να συνεχίσουμε την επόμενη πενταετία, αλλά και να ενισχύσουμε τις κοινωνικές μας δράσεις, γιατί η ποιότητα της Πολιτείας, αλλά και της κοινωνίας μας φαίνεται από το πώς αντιμετωπίζει τα πιο αδύναμα μέλη της!

«Οι χτεσινοί αντίπαλοι είναι για μένα οι αυριανοί συνεργάτες»: Έχουν βρει πρόσφορο έδαφος τα λόγια σας;

Θέλω να πιστεύω ότι θα βρουν! Το κάλεσμά μας είναι ανοιχτό, ειλικρινές και ηχηρό. Οφείλουμε όλοι στην κοινωνία που απευθυνθήκαμε να εκτελέσουμε την εντολή που μας έδωσε μέσα από το εκλογικό αποτέλεσμα. Να συνεργαστούμε, όπως κάναμε όλα τα προηγούμενα χρόνια και να συμπορευτούμε, βάζοντας πάνω από όλα την ανάπτυξη και την πρόοδο της Στερεάς Ελλάδας. Πέραν, όμως, του Περιφερειακού μας Συμβουλίου, για να είμαστε πραγματικά ωφέλιμοι, θέλουμε κοντά μας όλες τις υγιείς δυνάμεις της κοινωνίας!

Πώς μπορούν οι Περιφέρειες να γίνουν βασικοί πυλώνες ανάπτυξης στη χώρα;

Οι Περιφέρειες της χώρας έχουν αποδείξει ότι έχουν και τη βούληση και την επάρκεια να αποκτήσουν ακόμη πιο καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη και όχι μόνο. Ταυτόχρονα, η Περιφέρεια είναι θεσμός που βρίσκεται πραγματικά δίπλα στον πολίτη. Αυτά τα δύο στοιχεία πρέπει να αξιολογηθούν από το κεντρικό Κράτος και να αποκεντρώσουμε ευθύνες και αρμοδιότητες. Αυτό θα αυξήσει συνολικά την αποτελεσματικότητα της Πολιτείας και θα φέρει τη λήψη αποφάσεων πιο κοντά στην κοινωνία.

*Συνέντευξη στην Εύη Σαλτού για την εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ

Sports in

Η Next Generation της Μπαρτσελόνα: Ο Τσάβι διασφαλίζει το μέλλον των Καταλανών (pic+vids)

Ο Τσάβι έχει αναδείξει 16 ποδοσφαιριστές, οι οποίοι προέρχονται από την ακαδημία του καταλανικού συλλόγου – Ξεχωρίζουν οι Γιαμάλ, Φερμίν και Κουμπαρσί.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 04 Μαϊου 2024