Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
NASA: Αστροναύτης επέστρεψε στη Γη μετά από 371 ημέρες στο διάστημα

NASA: Αστροναύτης επέστρεψε στη Γη μετά από 371 ημέρες στο διάστημα

Ένας Αμερικανός αστροναύτης και δύο Ρώσοι κοσμοναύτες έζησαν στον ISS 371 μέρες.

Ρεκόρ διαμονής στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) έκανε ο αστροναύτης της NASA Φρανκ Ρούμπιο και δύο Ρώσοι κοσμοναύτες ύστερα από την προσγείωσή τους στη Γη. Σύμφωνα με πληροφορίες από το ABC News, προσγειώθηκαν σήμερα το απόγευμα (27/9) με αλεξίπτωτο στο Καζακστάν με τη ρωσική κάψουλα Soyuz MS-23.

Η άφιξη του πληρώματος σηματοδότησε το τέλος ενός μεγάλου ταξιδιού για τον Ρούμπιο, ο οποίος είχε σχεδιαστεί να περάσει μόνο έξι μήνες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Αντ’ αυτού, κατέγραψε συνολικά 371 ημέρες στο διάστημα μετά την ανακάλυψη διαρροής ψυκτικού υγρού την ώρα που επέστρεφε. Η ρωσική υπηρεσία αποφάσισε τότε για προληπτικούς λόγους να φέρει πίσω αυτό το σκάφος και να στείλει ένα άλλο, κενό, το Σογιούζ MS-23.

Το ρεκόρ που «έσπασε» ο Ρούμπιο

Η απροσδόκητη παραμονή του αστροναύτη της NASA αποτελεί νέο ρεκόρ για τη μεγαλύτερη διάρκεια παραμονής αμερικανού αστροναύτη σε συνθήκες μικροβαρύτητας.  Έγινε επίσης ο πρώτος Αμερικανός που κατέγραψε ένα ολόκληρο ημερολογιακό έτος σε τροχιά.

Ο Φρανκ Ρούμπιο και οι συνάδελφοί του συμπλήρωσαν 5.963 τροχιές γύρω από τη Γη.

Η αποστολή του που έσπασε το ρεκόρ σηματοδότησε και άλλες αξιοσημείωτες πρωτιές για τον Ρούμπιο, καθώς αυτό ήταν το πρώτο του ταξίδι στο διάστημα μετά την επιλογή του για το σώμα των αστροναυτών της NASA το 2017, και στην αρχή της αποστολής έγινε ο πρώτος αστροναύτης με καταγωγή από το Σαλβαδόρ που ταξίδεψε σε χαμηλή γήινη τροχιά.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο CNN, ο Ρούμπιο δήλωσε ότι αν γνώριζε ότι η παραμονή του στον διαστημικό σταθμό θα ήταν διπλάσια από την αρχικά προγραμματισμένη, πιθανότατα θα είχε αρνηθεί την αποστολή πριν ξεκινήσει την εκπαίδευσή του.

Συνολικά, ο Ρούμπιο και οι υπόλοιποι στο πλήρωμά του διένυσαν 157,4 εκατομμύρια μίλια (253,3 εκατομμύρια χιλιόμετρα) και συμπλήρωσαν 5.963 τροχιές γύρω από τη Γη, σύμφωνα με τη NASA. Ο αείμνηστος Ρώσος κοσμοναύτης Βαλέρι Πολιάκοφ, ο οποίος κατέγραψε 437 συνεχείς ημέρες σε τροχιά στο ρωσικό διαστημικό σταθμό Mir μεταξύ Ιανουαρίου 1994 και Μαρτίου 1995, κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ για τη μεγαλύτερη παραμονή στο διάστημα.

Sports in

Η αποστολή του Ολυμπιακού για το σπουδαίο παιχνίδι με την Άστον Βίλα (pic)

Οι επιλογές του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ για το εκτός έδρας παιχνίδι με την Άστον Βίλα για τα ημιτελικά του Europa Conference League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024