Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Covid: Τα φάρμακα για τον Covid ίσως προκαλούν τις μεταλλάξεις

Covid: Τα φάρμακα για τον Covid ίσως προκαλούν τις μεταλλάξεις

Η ουσία μολνουπιραβίρη έχει σχεδιαστεί προκειμένου να καταστρέφει τον κοροναϊό, υπάρχουν όμως ενδείξεις ότι κάποιες φορές επιβιώνει και «μεταμορφώνεται»

Ενα αντιικό φάρµακο που χρησιμοποιείται στην αγωγή ασθενών με Covid-19 ενδέχεται να προκαλεί μεταλλάξεις του συγκεκριμένου ιού, πυροδοτώντας την εμφάνιση νέων στελεχών, σύμφωνα με επιστήμονες.

Συγκεκριμένα, η δραστική ουσία μολνουπιραβίρη, η οποία πωλείται και με την ονομασία Legevrio, έχει σχεδιαστεί προκειμένου να καταστρέφει τον κοροναϊό, υπάρχουν όμως ενδείξεις ότι ο ιός καταφέρνει σε ορισμένες περιπτώσεις να επιβιώσει, με αποτέλεσμα την εμφάνιση μεταλλάξεων οι οποίες συχνά μεταδίδονται σε άλλους ανθρώπους.

Πρέπει να σημειωθεί πως δεν υπάρχει κάτι που να αποδεικνύει ότι η μολνουπιραβίρη έχει «γεννήσει» πιο επικίνδυνα στελέχη της Covid.

Οι επιστήμονες, όμως, σημειώνουν ότι οι μεταλλάξεις αυξάνουν τη βίαιη γενετική διαφοροποίηση του ιού και του προσφέρουν περισσότερες δυνατότητες μελλοντικής εξέλιξης.

Συνεχιζόμενες αξιολογήσεις

Τα ευρήματα θεωρούνται σημαντικά στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων αξιολογήσεων που αφορούν τους κινδύνους και τα οφέλη που έχει η χορήγηση της μολνουπιραβίρης, καθώς και άλλων σκευασμάτων που βρίσκονται σε φάση ανάπτυξης και λειτουργούν κατ’ ανάλογο τρόπο.

Ένα από τα ερωτήματα που επιδιώκουν να διερευνήσουν οι επιστήμονες είναι το κατά πόσο οι μεταλλάξεις που οφείλονται σε φαρμακευτικά σκευάσματα μπορούν να ερμηνεύσουν ένα ασυνήθιστο εύρημα έρευνας που πραγματοποίησε η Oxford University’s Panoramic αναφορικά με την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων κατά της Covid. Ενώ η μολνουπιραβίρη έδειξε να περιορίζει τα επίπεδα συγκέντρωσης του ιού κατά την πρώτη εβδομάδα, αυτά εμφανίστηκαν να αυξάνονται εκ νέου μετά τις δύο εβδομάδες.

Η ίδια έρευνα έδειξε πως η μολνουπιραβίρη δεν περιορίζει τον κίνδυνο νοσηλείας ή θανάτου στις τάξεις των εμβολιασμένων ασθενών ή εκείνων που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου και έχουν προσβληθεί από το στέλεχος Ομικρον, όμως μειώνει τον χρόνο ανάρρωσης. Οπως σημείωσε ο καθηγητής Κρις Μπάτλερ, η ουσία «ενδεχομένως αποδεικνύεται εξαιρετικά χρήσιμη για την επιτάχυνση της ανάρρωσης εργαζομένων σε κρίσιμους τομείς, όπως για παράδειγμα οι υπηρεσίες, ειδικά σε περιόδους μεγάλης πίεσης». Ο ίδιος προσθέτει πως «η μολνουπιραβίρη μπορεί να είναι ιδιαιτέρως χρήσιμη υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, επ’ ουδενί όμως δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως ολοκληρωτική μέθοδος θεραπείας».

Τι λέει η εταιρεία που παράγει την ουσία

«Σημαίνει, άραγε, αυτό ότι πρέπει να διακόψουμε τη χρήση της;», είναι το ερώτημα που θέτει ο Στίβεν Γκρίφιν, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Λιντς, ο οποίος δεν συμμετείχε στην παραπάνω έρευνα. Και απαντά: «Συνδυάζοντας τις νέες αποδείξεις με εκείνες που προκύπτουν από την Panoramic, προτείνεται να ξανασκεφτούμε το κατά πόσο η μολνουπιραβίρη πρέπει να χρησιμοποιείται μόνη της – όμως, δεν πρέπει να απορριφθεί και θα μπορούσε να συνεχίσει να είναι χρήσιμη σε συνδυασμό με άλλα σκευάσματα».

Από την πλευρά της, η MSD, κατασκευάστρια της συγκεκριμένης ουσίας, ισχυρίζεται πως περιορίζει την αναπαραγωγή του ιού και τον βαθμό απόρριψής του από τον οργανισμό, κάτι που με τη σειρά του μειώνει τον κίνδυνο μετάδοσής του.

Πηγή: Εντυπη έκδοση ΤΑ ΝΕΑ

Sports in

Η αποστολή του Ολυμπιακού για Λαμία: Χωρίς Κάρμο, Ορτέγκα και Γιόβετιτς (pic)

Έμειναν εκτός για να ξεκουραστούν ενόψει του ημιτελικού με την Άστον Βίλα, όπως επίσης και ο Ντόι με τον Ιμπόρα – Αναλυτικά η αποστολή για το ματς με Λαμία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024