Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ψωμί: Γιατί οι αρτοποιοί εξετάζουν αυξήσεις έως 15 λεπτά στην φρατζόλα [γράφημα]

Ψωμί: Γιατί οι αρτοποιοί εξετάζουν αυξήσεις έως 15 λεπτά στην φρατζόλα [γράφημα]

Τι λένε στον ΟΤ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Αρτοποιών και η πρόεδρος των Αρτοποιών Θεσσαλονίκης

Με το… όπλο παρά πόδα για να αυξήσουν τις τιμές βρίσκονται οι αρτοποιοί. Με το λειτουργικό κόστος να αυξάνεται και την αβεβαιότητα για την πορεία των πρώτων υλών και ειδικά των σιτηρών να μεγαλώνει, αμφιταλαντεύονται έντονα εάν θα πρέπει να διατηρήσουν σταθερούς ή όχι τους τιμοκαταλόγους τους. Παράγοντες του κλάδου πάντως εκτιμούν ότι εάν προχωρήσουν σε ανατιμήσεις, αυτές θα μπορούσαν να φθάσουν έως και 15 λεπτά ανά φραντζόλα.

Το θέμα της ακρίβειας, αλλά και τα προβλήματα που απασχολούν τον κλάδο αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο της συνάντησης την προσεχή Δευτέρα ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα με την Ομοσπονδία των Αρτοποιών. Η ομοσπονδία αναμένεται να ενημερωθεί και για τους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν από το Υπουργείο Ανάπτυξής για τα αποθέματα σιτηρών.

Υπενθυμίζεται πως το καλοκαίρι οι αρτοποιοί ενημερώθηκαν από τους προμηθευτές αλεύρων για αυξήσεις της τάξης 7%-10%, αυξήσεις τις οποίες οι αρτοποιοί τις χαρακτήρισαν αδικαιολόγητες, υπονοώντας πως υπάρχουν υποψίες για αισχροκέρδεια από την πλευρά των αλευροβιομηχανιών. Το υπουργείο Ανάπτυξης σύμφωνα με πληροφορίες έχει προχωρήσει σε εκτεταμένους ελέγχους όλο το τελευταίο διάστημα, ώστε να διαπιστωθεί η επάρκεια ή μη των πρώτων υλών (των σιτηρών) αλλά και να διερευνηθεί εάν υπάρχει χειραγώγηση τιμών στην αγορά.

Τα συμβόλαια και οι συμφωνίες

Όπως αναφέρει στον «ΟΤ», ο πρόεδρος των αρτοποιών Μιχάλης Μούσιος, στα σιτηρά υπάρχει μια στασιμότητα στις συμφωνίες, πράγμα που χαρακτήρισε περίεργο. Το γεγονός, όπως λέει, ότι η πλειονότητα των αλεύρων στη χώρα μας είναι εισαγωγής σημαίνει πως οποιαδήποτε περαιτέρω αναταραχή μετά και το πάγωμα της συμφωνίας για τα σιτηρά της Ουκρανίας μπορεί να τροφοδοτήσει νέες ανατιμήσεις στην αγορά των αλεύρων και των αρτοπαρασκευασμάτων.

Δυο λόγοι δημιουργούν ανησυχίες για την πορεία των τιμών

Ψωμί

Υπάρχουν μάλιστα, άλλοι δυο λόγοι που δημιουργούν ανησυχίες για την πορεία των τιμών. Ο πρώτος σύμφωνα με τον κ. Μούσιο, είναι η ποιότητα των ελληνικών σιτηρών καθώς «φέτος δεν ήταν καλή η ποιότητα με αποτέλεσμα να υπάρξουν αυξημένες εισαγωγές» .

Δεύτερος παράγοντας είναι οι καταστροφές στη Θεσσαλία και το μεγάλο ποσοστό της παραγωγής που καταστράφηκε. «Με μεσίτες, παραγωγούς που έχω μιλήσει έχει καταστραφεί το 30% της παραγωγής καθώς ναι μεν είχε γίνει η συγκομιδή του σιταριού αλλά το εμπόρευμα βρισκόταν ακόμα στα χέρια των παραγωγών», εξηγεί ο κ. Μούσιος.

Η πρόεδρος των αρτοποιών Θεσσαλονίκης ,Έλσα Κουκουμέρια θεωρεί πως για το συγκεκριμένο θέμα θα πρέπει να υπάρξει από το Υπουργείο Ανάπτυξης ξεκάθαρη εικόνα για το έχει γίνει στη Θεσσαλία σε σχέση με τα σιτηρά και τι ποσοστό έχει καταστραφεί.

Το πετρέλαιο

Ανησυχία δημιουργούν και οι τιμές του πετρελαίου ειδικά για όσους αρτοποιούς χρησιμοποιούν το πετρέλαιο ως καύσιμο παραγωγής. «Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι δύσκολο να συγκρατηθούν οι τιμές», αναφέρει η πρόεδρος των αρτοποιών Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ του Αυγούστου, οι τιμές στο ψωμί και τα είδη αρτοποιίας  αυξήθηκαν κατά 6,6% μέσα σε ένα έτος με τους αρτοποιούς να αναφέρουν πως οι ανατιμήσεις αυτές αφορούν το βιομηχανικό ψωμί.

«Πάγωμα τιμών»

Όπως αναφέρουν οι δύο πρόεδροι, από τον Μάρτιο του 2022 δεν έχει γίνει καμία ανατίμηση στο φρέσκο ψωμί που πουλάει ο φούρνος της γειτονιάς με την τιμή της φραντζόλας των 350 γρ. να κυμαίνεται από 90 λεπτά έως 1 ευρώ και του μισού κιλού από 1,10 ευρώ έως 1,30 ευρώ. Οι αρτοποιοί υποστηρίζουν πως απορρόφησαν τα κόστη από τις αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας αλλά και των πρώτων υλών, κρατώντας σταθερή την τιμή του ψωμιού.

Τα πράγματα ωστόσο φαίνεται να αλλάζουν άρδην μέσα στο επόμενο διάστημα εάν οι ανησυχίες των αρτοποιών επαληθευτούν.

Oι τιμές στην Ευρώπη

Σύμφωνα με στοιχεία (Numbeo) το λευκό ψωμί των 500 γραμμαρίων στην Ελλάδα στοιχίζει 1,11 ευρώ. Στη γειτονική Ιταλία πωλείται στο 1,81€ ενώ κοντά μας βρίσκεται η Ισπανία με τη φρατζόλα των 500 γραμ. να πωλείται στο 1,15€. Οριακά παραπάνω στο 1,25€ πωλείται στη Πορτογαλία ενώ τσουχτερή είναι η τιμή του στη Γερμανία όπου πωλείται στο 1,90€. Στη Γαλλία, τέλος το ψωμί πωλείται προς 1,59€ ενώ στη Κύπρο προς 1,79€.

Οι τιμές του λευκού ψωμιού στην Ευρώπη

Πηγή: Ot.gr

Sports in

Μπροστά του μόνο τελικοί

Ο Ολυμπιακός έφυγε από τον Καρβαλιάλ, πήγε στον Μεντιλίμπαρ και τα αποτελέσματα δείχνουν απολύτως ορατά.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024