Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αίγυπτος: Συζητά με Ρωσία την προμήθεια 1 εκατ. τόνων σιταριού

Αίγυπτος: Συζητά με Ρωσία την προμήθεια 1 εκατ. τόνων σιταριού

Η Αίγυπτος είναι ένας από τους κορυφαίους εισαγωγείς σιταριού στον κόσμο

Σε συζητήσεις βρίσκονται Αίγυπτος και Ρωσία για την αγορά 1 εκατομμυρίου τόνων ρωσικού σιταριού.

Οι συνομιλίες γίνονται με βάση το σενάριο παράδοσης των ποσοτήτων σιταριού αυτή τη σεζόν, σύμφωνα με άτομα σε γνώση του θέματος και το Bloomberg. Πάντως δεν είναι ακόμα σαφές πόσο έχουν προχωρήσει οι συνομιλίες και πόσο κοντά έχουν έρθει οι δύο πλευρές.

Η Αίγυπτος είναι ένας από τους κορυφαίους εισαγωγείς σιταριού στον κόσμο και οι αγορές της παρακολουθούνται στενά ως παγκόσμιο σημείο αναφοράς.

Ο κρατικός φορέας που προβαίνει στις εισαγωγές σίτου, ήδη από πέρυσι άρχισε να προτάσσει τις ιδιωτικές συνομιλίες με χώρες εξαγωγείς, σηματοδοτώντας μια στροφή από την παραδοσιακή διαδικασία εξασφάλισης σιτηρών μέσω διαγωνισμών – και από την αρχή του έτους επιτρέπεται πλέον να εισάγει σιτηρά και φυτικά έλαια μέσω κυβερνητικών συμφωνιών.

Η Ρωσία είχε δύο συνεχόμενες τεράστιες συγκομιδές σιταριού, ενισχύοντας τη θέση της ως ο μεγαλύτερος εξαγωγέας σιταριού.

Ωστόσο, ορισμένες πρόσφατες πωλήσεις ρωσικού σιταριού στην Αίγυπτο περιπλέκονται από τις προσπάθειες επιβολής ενός ανεπίσημου κατώτατου ορίου τιμών για τις προμήθειες της χώρας.

Περιορισμένη επάρκεια σε σιτηρά

Νωρίτερα, το καλοκαίρι, είχε τονιστεί πως η επάρκεια στα σιτηρά ήταν για αντίστοιχο χρονικό διάστημα.  Η Αίγυπτος είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας σιτηρών παγκοσμίως και οι αρχές της χώρας βρίσκονται σε συναγερμό για τα προβλήματα στην τροφοδοσία τροφίμων που έχει προκαλέσει η αδυναμία εξαγωγής σιτηρών κυρίως από την Ουκρανία.

Πριν από λίγες ημέρες, ο κρατικός αγοραστής σιτηρών της Αιγύπτου αγόρασε περίπου μισό εκατομμύριο μετρικούς τόνους ρωσικού σίτου μέσω ιδιωτικής συμφωνίας, ανέφεραν τέσσερις traders στο πρακτορείο Reuters, καταφέρνοντας να διαπραγματευτούν χαμηλότερες τιμές από εκείνους που προσφέρονται στις πιο παραδοσιακές προσφορές.

Πηγή ΟΤ

Sports in

Κασσελάκης στο TikTok: Η δίαιτα, το «welcome to Leros» και η ερώτηση για τη… Φάρλι

Στο βίντεο, ο Στέφανος Κασσελάκης περιγράφει με χιούμορ τις χαρές αλλά και τα «ζόρια» της «ναυτικής» περιοδείας του, ενώ στέλνει και τα μηνύματά του στον Κυριάκο Μητσοτάκη

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024