Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η Τουρκία χαίρεται με τις κατηγορίες εναντίον του Μενέντεζ, αλλά μπορεί να μην πάρει τα F-16

Η Τουρκία χαίρεται με τις κατηγορίες εναντίον του Μενέντεζ, αλλά μπορεί να μην πάρει τα F-16

Ο γερουσιαστής Μενέντεζ κατηγορείται για δωροδοκία, δεύτερη φορά μέσα στα τελευταία 10 χρόνια

Η είδηση των κατηγοριών για διαφθορά κατά του γερουσιαστή Μπομπ Μενέντεζ την Παρασκευή, που οδήγησε στην παραίτησή του από την προεδρία της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, σχολιάστηκε έντονα από τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ως απάντηση της επίμονης κριτικής του γερουσιαστή προς την Τουρκία για ζητήματα διπλωματίας.

Ο Μενέντεζ εκπρόσωπος της εξωτερικής πολιτικής της Γερουσίας βρίσκεται στο επίκεντρο κατηγοριών για δωροδοκία που αφορούν τη σύζυγό του Ναντίν και τρεις επιχειρηματίες στο Νιου Τζέρσεϊ.

Ο εισαγγελέας των ΗΠΑ για τη Νότια Περιφέρεια της Νέας Υόρκης, Νταμιάν Ουίλιαμς, είπε στους δημοσιογράφους ότι ο γερουσιαστής φέρεται να «χρησιμοποίησε τη δύναμη και την επιρροή του, συμπεριλαμβανομένου του ηγετικού του ρόλου στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, για να ωφελήσει την κυβέρνηση της Αιγύπτου με διάφορους τρόπους».

«Αμερικανός γερουσιαστής κατά της Τουρκίας κατηγορείται για δωροδοκία»

Η Τουρκία ζητά την αγορά των F-16 από το 2021

Μετά τις κατηγορίες και κατόπιν πίεσης των Δημοκρατικών ο Μενέντεζ παραιτήθηκε από πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων, παραμένοντας, ωστόσο, απλό μέλος.

Τουρκικές αντιδράσεις

Όλα τα παραπάνω δεν θα μπορούσαν να μην σχολιαστούν εκτενώς από την μεριά της Τουρκίας, η οποία θα λέγαμε πως βρήκε έδαφος να εκτονώσει τον «θυμό» της αναφορικά με την επικριτική στάση του γερουσιαστή απέναντί της με αποκορύφωμα την άρνησή του να της πουλήσουν οι ΗΠΑ τα πολυπόθητα μαχητικά αεροσκάφη F-16.

Έτσι την Παρασκευή όταν έγιναν γνωστές οι κατηγορίες εις βάρος του Μενέντεζ, τα τουρκικά μέσα επισήμαναν τις διαφορές της χώρας με τον γερουσιαστή, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξής του προς την Ελλάδα και την Αρμενία.

Το επίσημο πρακτορείο Anadolu της Τουρκίας κατηγόρησε τον γερουσιαστή ότι συνδέεται με το «ελληνικό και αρμενικό λόμπι».

«Ο Μενέντεζ είναι γνωστός για τη στάση του κατά της Τουρκίας και για τους στενούς δεσμούς του με τα ελληνικά και αρμενικά λόμπι» αναφέρει χαρακτηριστικά το πρακτορείο.

Ο κρατικός ραδιοτηλεοπτικός σταθμός της Τουρκίας TRT δημοσίευσε τίτλο με τίτλο «Αμερικανός γερουσιαστής κατά της Τουρκίας κατηγορείται για δωροδοκία».

Μια σχέση μίσους;

Οι αντιδράσεις δεν προκαλούν έκπληξη δεδομένης της ιστορίας του Μενέντεζ με την Τουρκία. Ο γερουσιαστής υπήρξε  ένθερμος υποστηρικτής του αρμενικού ζητήματος, προτρέποντας την κυβέρνηση των ΗΠΑ να αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων, κάτι που έκανε η Ουάσιγκτον το 2021. Η Τουρκία αμφισβητεί ότι τα γεγονότα συνιστούν γενοκτονία και επέκρινε τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν για την απόφασή του.

Σε συνέχεια αυτού, ο 69χρονος γερουσιαστής έχει ασκήσει έντονη κριτική και στο Αζερμπαϊτζάν, χώρα – σύμμαχο της Τουρκίας, για τη συνεχιζόμενη σύγκρουση με την Αρμενία στην περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Επιπλέον είναι ένθερμος υποστηρικτής της Ελλάδας στις διαμάχες της με την Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων των θαλάσσιων συνόρων και έχει συχνά επικρίνει τη στρατιωτική παρουσία της Άγκυρας στην Κύπρο.

«Ένα παράσημο που θα φορέσω με τιμή»

«Αν το να αντιστέκομαι στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με κάνει εχθρό του Ερντογάν, αν προκαλώ την Τουρκία δηλώνοντας ότι εξόπλισε το Αζερμπαϊτζάν και επέτρεψε τη σφαγή αθώων Αρμενίων-αμάχων με κάνει εχθρό του Ερντογάν, εάν η απαίτηση από την Τουρκία να αναγνωρίσει την ελληνική και κυπριακή κυριαρχία με κάνει εχθρό του Ερντογάν, τότε είναι ένα σήμα που θα φορέσω με τιμή», είπε ο Μενέντεζ σε δήλωσή του τον περασμένο Δεκέμβριο.

Ο Μενέντεζ έχει επίσης δεσμεύσει την πώληση αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία, κάτι που έχει εξοργίσει τον Ερντογάν.

Και τώρα τι θα γίνει με τα F-16;

Η Τουρκία είχε ζητήσει τον Οκτώβριο του 2021 να αγοράσει μαχητικά αεροσκάφη F-16 αξίας 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων και σχεδόν 80 κιτ εκσυγχρονισμού. Υψηλόβαθμα μέλη του Κογκρέσου, συμπεριλαμβανομένου του Μενέντεζ, έχουν αντιταχθεί σε αυτή την πώληση, αλλά θα μπορούσαν να αμβλύνουν τη θέση τους εάν η Άγκυρα βελτιώσει τις σχέσεις με την Ελλάδα και διατηρήσει απόσταση από τη Ρωσία.

Τον Ιούλιο, ο Μενέντεζ είπε ότι βρισκόταν σε συνομιλίες με τον Μπάιντεν για το θέμα, καλώντας την κυβέρνηση να χαλιναγωγήσει την «επιθετικότητα» της Τουρκίας.

Πολλοί ήταν αυτοί που έσπευσαν να σχολιάσουν ότι το κατηγορητήριο του Μενέντεζ θα είναι «αγκαλιαστεί» με μεγάλη ζέση στην Τουρκία, λόγω του ζητήματος των F-16.

«Είμαι βέβαιος ότι η Τουρκία θα είναι ευχαριστημένη με την είδηση ​​της κατηγορίας του γερουσιαστή Μενέντεζ για δωροδοκία», έγραψε στο X ο καθηγητής Λούις Φίσμαν από το Κολέγιο του Μπρούκλιν την Παρασκευή.

«Είναι ένας από τους πιο ένθερμους αντιπάλους της Τουρκίας στην Ουάσιγκτον, εμποδίζοντας τις πωλήσεις των F-16. Αυτό θα κάνει το έργο του Μπάιντεν πιο εύκολο» σημείωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Ωστόσο, οι διαφορές μεταξύ Ερντογάν και Μπάιντεν θα μπορούσαν να καθυστερήσουν την αγορά των F-16. Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν έχει ακόμη προσκαλέσει τον Τούρκο ομόλογό του στον Λευκό Οίκο και οι δυο τους δεν συναντήθηκαν ενώ βρίσκονταν στη Νέα Υόρκη αυτήν την εβδομάδα για τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Η καθυστέρηση του Ερντογάν στην επικύρωση της ένταξης της  Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, οι νέες κυρώσεις των ΗΠΑ σε τουρκικές εταιρείες που φέρονται να συνεργάζονται με τη Ρωσία και η ένταση με τους συμμάχους των ΗΠΑ στη Συρία δημιούργησαν ρήγμα μεταξύ Ουάσιγκτον και Άγκυρας, κάνοντας την πώληση F-16 λιγότερο σχετική με τον Μενέντεζ και περισσότερο με την διμερή σχέση ΗΠΑ και Τουρκίας.

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024