Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ρατσισμός στην Ιρλανδία: Δεν της έδωσαν μετάλλιο επειδή είναι μαύρη - Η «συγγνώμη» που άργησε να έρθει

Ρατσισμός στην Ιρλανδία: Δεν της έδωσαν μετάλλιο επειδή είναι μαύρη – Η «συγγνώμη» που άργησε να έρθει

Η μητέρα της μικρής αθλήτριας μιλώντας ενάμιση χρόνο μετά το περιστατικό δηλώνει πως η απολογία της Ομοσπονδίας της είναι «άχρηστη»

Άναυδοι έμειναν όσοι παρακολούθησαν το βίντεο απονομής μεταλλίων σε παιδικό πρωτάθλημα ενόργανης γυμναστικής στην Ιρλανδία. Ο λόγος είναι πως μία κριτής της ομοσπονδίας Gymnastics Ireland φαίνεται να απονέμει μετάλλια σε όλα τα λευκά κορίτσια που στέκονται στη σειρά, αγνοώντας τη μοναδική μαύρη αθλήτρια.

«Συνειδητοποίησαν πρόσφατα πως η οικογένεια ήθελε δημόσια ‘συγγνώμη’»

Η Σιμόν Μπάιλς καταδίκασε αμέσως το περιστατικό

Η Ομοσπονδία μετά τον σάλο που προκλήθηκε απέστειλε μια προσωπική επιστολή απολογίας στη νεαρή αθλήτρια και την οικογένειά της ωστόσο αρνήθηκε να αναγνωρίσει ή να αντιμετωπίσει τον συστημικό ρατσισμό στο άθλημα.

Το θλιβερό συμβάν έγινε πέρυσι τον Μάρτιο. Στο βίντεο βλέπουμε τους επισήμους, τον προπονητή και τον φωτογράφο να παρατηρούν δίχως να επέμβουν, με αποκορύφωμα το βλέμμα απορίας της μικρής αδικημένης αθλήτριας.

Η «συγγνώμη» που άργησε 18 μήνες

Μέχρι σήμερα η Ομοσπονδία είχε αρνηθεί να μεσολαβήσει για την επίλυση του θέματος, θεωρώντας το ζήτημα «προσωπική διαμάχη» μεταξύ της οικογένειας της μικρής αθλήτριας και της κριτού. Δεν είχε δεσμευτεί να διερευνήσει το περιστατικό, να εφαρμόσει αντιρατσιστικές πολιτικές ή να βελτιώσει την προστασία των έγχρωμων αθλητών.

«Είναι απίστευτο να συμπεριφέρεσαι σε ένα μικρό κορίτσι με αυτόν τον τρόπο», είπε η μητέρα της στον Guardian. «Είναι ένα συστημικό πρόβλημα, γιατί όταν δεν μιλάς ανοιχτά, το μήνυμα είναι ότι είσαι χαρούμενος που συνεχίζεται».

Η μητέρα της δεν κατονομάζεται για να προστατεύσει την ιδιωτική ζωή του κοριτσιού, το οποίο είναι ανήλικο, και λόγω ανησυχιών πως η οικογένεια μπορεί να γίνει στόχος ρατσιστικής κακοποίησης.

Ο εν λόγω κριτής αρνήθηκε οποιαδήποτε ρατσιστική συμπεριφορά και θέλησε να ζητήσει συγγνώμη από την οικογένεια για την «περιφρόνηση». Το κορίτσι έλαβε τελικά ένα μετάλλιο.

Η στήριξη της Σιμόν Μπάιλς

Λίγο μετά το περιστατικό, η Σιμόν Μπάιλς, η Αμερικανίδα αθλήτρια που θεωρείται από πολλούς η κορυφαία όλων των εποχών στην ενόργανη γυμναστική επικοινώνησε με την οικογένεια και έστειλε στο κορίτσι ένα ιδιωτικό μήνυμα υποστήριξης.

Αυτόν τον μήνα που το βίντεο έγινε viral η Μπάιλς δημοσίευσε ένα μήνυμα συμπαράστασης στο κορίτσι και καταδίκασε την ρατσιστική συμπεριφορά απέναντί της.

«Ράγισε η καρδιά μου…δεν υπάρχει χώρος για ρατσισμό σε κανένα άθλημα και γενικότερα» έγραψε χαρακτηριστικά στο X.


Τζόρνταν Τσάιλς, ασημένιος Ολυμπιονίκης, καταδίκασε επίσης την αντιμετώπιση. «Αυτό είναι πέρα ​​για πέρα ​​θλιβερό σε τόσα πολλά επίπεδα».

«Είναι άχρηστο για εμένα…»

Η Gymnastics Ireland είπε την Κυριακή ότι αρχικά χειρίστηκαν το περιστατικό ως «καταγγελία από μέλος σε μέλος» και «μόλις πρόσφατα συνειδητοποίησαν ότι η οικογένεια ήθελε δημόσια συγγνώμη» από την Ομοσπονδία.

Το διοικητικό συμβούλιο έστειλε επιστολή συγγνώμης στην οικογένεια την Κυριακή και θα τη δημοσιοποιήσει τη Δευτέρα, πρόσθεσαν.

Σε απάντηση, η μητέρα του κοριτσιού είπε ότι η επιστολή ήρθε πολύ αργά και δεν αφορούσε τις βασικές ανησυχίες, λέγοντας: «Μετά από αυτό το φρικτό περιστατικό, ποιος δεν θα πίστευε ότι θα έπρεπε να ζητήσει συγγνώμη; Μόλις μου έστειλαν ένα γράμμα. Χρειάστηκε πάνω από ένα χρόνο και αφού εκατομμύρια άνθρωποι διεθνώς αντέδρασαν για το περιστατικό».

Και συνέχισε: «Είναι άχρηστο για μένα, γιατί δεν ασχολούνται με θέματα ρατσισμού και ασφάλειας. Θα ήθελα πολύ να τους ακούω να λένε πράγματα όπως «το επόμενο μαύρο παιδί που θα πάει για ενόργανη θα είναι ασφαλές». Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο».

Sports in

Άιρτον Σένα: Τριάντα χρόνια χωρίς τον θρύλο

Έχουν περάσει τρεις δεκαετίες από τότε που ο «θεός» των γκραν πρι μετακόμισε σε άλλες πίστες, αφού φρόντισε να φτιάξει τις επίγειες...

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024