Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΗΠΑ: Αντίστροφη μέτρηση για κλείσιμο της κυβέρνησης – Οι επιπτώσεις σε οικονομία και κοινωνία

ΗΠΑ: Αντίστροφη μέτρηση για κλείσιμο της κυβέρνησης – Οι επιπτώσεις σε οικονομία και κοινωνία

Οι Ρεπουμπλικάνοι, προωθώντας σκληρά δεξιές θέσεις για βαθιές περικοπές κοινωνικών επιδομάτων, οδηγούν στα άκρα μια αντιπαράθεση με τους Δημοκρατικούς για τις ομοσπονδιακές δαπάνες

Προς μια νέα παύση εργασιών της κυβέρνησης που θα διαταράξει πολλές υπηρεσίες, θα ασκήσει πίεση στους εργαζόμενους και θα αναστατώσει την πολιτική ζωή οδεύουν οι ΗΠΑ. Οι Ρεπουμπλικάνοι στη Βουλή των Αντιπροσώπων, προωθώντας σκληρά δεξιές θέσεις για βαθιές περικοπές κοινωνικών επιδομάτων, οδηγούν στα άκρα μια αντιπαράθεση με τους Δημοκρατικούς για τις ομοσπονδιακές δαπάνες.

Σύμφωνα με το CNBC, σε περίπτωση που η αμερικανική κυβέρνηση οδηγηθεί πράγματι σε παύση εργασιών ορισμένες λειτουργίες, όπως η χορήγηση επιδομάτων κοινωνικής ασφάλισης, θα παραμείνουν εν ζωή.

Όσες δραστηριότητες όμως δεν θεωρούνται απαραίτητες θα «παγώσουν», και εκατομμύρια ομοσπονδιακοί υπάλληλοι δεν θα λάβουν τον μισθό τους.

Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Το CNBC εξηγεί.

Τι σημαίνει ένα κλείσιμο της κυβέρνησης;

Η λειτουργία της αμερικανικής κυβέρνησης διακόπτεται όταν το Κογκρέσο αποτυγχάνει να περάσει κάποια νομοθετική ρύθμιση που σχετίζεται με τη χρηματοδότηση του κράτους, η οποία για να αποτελέσει νόμο πρέπει να υπογραφεί από τον Πρόεδρο. Οι βουλευτές υποτίθεται ότι πρέπει να περάσουν 12 διαφορετικά νομοσχέδια δαπανών για τη χρηματοδότηση των οργανισμών σε όλη την κυβέρνηση, αλλά η διαδικασία είναι χρονοβόρα. Συχνά καταφεύγουν στην ψήφιση μιας προσωρινής παράτασης, που ονομάζεται συνεχιζόμενο ψήφισμα ή CR, για να μπορέσει η κυβέρνηση να συνεχίσει να λειτουργεί.

Όταν δεν εκδίδεται νομοθεσία για τη χρηματοδότηση, οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες πρέπει να σταματήσουν όλες τις μη απαραίτητες εργασίες και να διακόψουν τη μισθοδοσία των υπαλλήλων της κυβέρνηση για όσο διαρκεί το shutdown.

Αν και οι υπάλληλοι που θεωρούνται απαραίτητοι, όπως οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας και οι αστυνομικοί, πρέπει να προσέρχονται στη δουλειά τους, οι υπόλοιποι ομοσπονδιακοί υπάλληλοι τίθενται σε αργία. Σύμφωνα με νόμο του 2019, οι εργαζόμενοι αυτοί προβλέπεται να πληρωθούν αναδρομικά μόλις επιλυθεί το αδιέξοδο χρηματοδότησης.

Πότε θα αρχίσει η διακοπή λειτουργίας και πόσο θα διαρκέσει;

Η κυβερνητική χρηματοδότηση λήγει την 1η Οκτωβρίου, κατά την έναρξη του ομοσπονδιακού οικονομικού έτους. Το shutdown θα ξεκινήσει ουσιαστικά στις 12:01 π.μ. εάν το Κογκρέσο δεν μπορέσει να εγκρίνει ένα σχέδιο χρηματοδότησης που θα υπογράψει ο πρόεδρος.

Είναι αδύνατο να προβλεφθεί πόσο θα διαρκέσει ένα shutdown. Με το Κογκρέσο διαιρεμένο μεταξύ της Γερουσίας που ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς και της Βουλής των Αντιπροσώπων υπό την ηγεσία των Ρεπουμπλικάνων και με τους σκληροδεξιούς συντηρητικούς του Kevin McCarthy να επιδιώκουν να χρησιμοποιήσουν το shutdown ως μοχλό πίεσης για περικοπές δαπανών, πολλοί προετοιμάζονται για ένα «πάγωμα» που θα μπορούσε να διαρκέσει εβδομάδες.

Ποιους επηρεάζει ένα shutdown;

Εκατομμύρια ομοσπονδιακοί εργαζόμενοι βλέπουν τους μισθούς τους να καταβάλλονται με καθυστέρηση όταν παύει η λειτουργία της κυβέρνησης. Πολλοί εξ αυτών είναι στρατιωτικοί, καθώς σχεδόν το 60% των ομοσπονδιακών εργαζομένων υπηρετεί στις υπηρεσίες Άμυνας, Βετεράνων και Εσωτερικής Ασφάλειας.

Ορισμένα ομοσπονδιακά γραφεία θα πρέπει επίσης να κλείσουν ή να λειτουργήσουν με μειωμένο ωράριο κατά τη διάρκεια ενός shutdown.

Πέρα από τους ομοσπονδιακούς εργαζόμενους, ένα shutdown θα μπορούσε να έχει εκτεταμένες επιπτώσεις στις κυβερνητικές υπηρεσίες. Οι άνθρωποι που υποβάλλουν αιτήσεις για κυβερνητικές υπηρεσίες, όπως κλινικές δοκιμές, άδειες οπλοφορίας και διαβατήρια, θα μπορούσαν να δουν καθυστερήσεις.

Το ίδιο επηρεάζονται και οι επιχειρήσεις που συνδέονται στενά με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, όπως οι ομοσπονδιακοί εργολάβοι ή οι τουριστικές υπηρεσίες γύρω από τα εθνικά πάρκα.

Οι νομοθέτες προειδοποιούν επίσης ότι ένα shutdown θα μπορούσε να ταρακουνήσει τις χρηματοπιστωτικές αγορές. Η Goldman Sachs έχει εκτιμήσει ότι ένα shutdown θα μείωνε την οικονομική ανάπτυξη κατά 0,2% κάθε εβδομάδα που θα διαρκούσε, αν και οι ρυθμοί θα ανακάμψουν μετά την επαναλειτουργία της κυβέρνησης.

Άλλοι λένε ότι η διακοπή των κυβερνητικών υπηρεσιών έχει εκτεταμένες επιπτώσεις, διότι κλονίζει την εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση για την εκπλήρωση των βασικών καθηκόντων της. Το Εμπορικό Επιμελητήριο των ΗΠΑ προειδοποίησε: «Μια καλά λειτουργούσα οικονομία απαιτεί μια λειτουργούσα κυβέρνηση».

Τι γίνεται με τις δικαστικές υποθέσεις, το έργο του Κογκρέσου και τις προεδρικές αμοιβές;

Ο πρόεδρος και τα μέλη του Κογκρέσου θα συνεχίσουν να εργάζονται και να πληρώνονται. Ωστόσο, τα μέλη του προσωπικού τους που δεν θεωρούνται απαραίτητα θα τεθούν σε αργία.

Το δικαστικό σώμα θα είναι σε θέση να συνεχίσει να λειτουργεί για περιορισμένο χρονικό διάστημα χρησιμοποιώντας κεφάλαια που προέρχονται από τις δικαστικές καταθέσεις και άλλα τέλη, καθώς και άλλες εγκεκριμένες χρηματοδοτήσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η χρηματοδότηση των τριών ειδικών συμβούλων που διορίστηκαν από τον υπουργό Δικαιοσύνης Μέρικ Γκάρλαντ δεν θα επηρεαστεί από το κλείσιμο της κυβέρνησης. Αυτό σημαίνει ότι οι δύο ομοσπονδιακές δίκες κατά του Ντόναλντ Τραμπ, του πρώην προέδρου, καθώς και η υπόθεση κατά του Χάντερ Μπάιντεν, του γιου του προέδρου Τζο Μπάιντεν, δεν θα διακοπούν.

Έχει ξανασυμβεί κάτι τέτοιο;

Πριν από τη δεκαετία του 1980, η διακοπή της κυβερνητικής χρηματοδότησης δεν είχε ως αποτέλεσμα το κλείσιμο της κυβέρνησης. Αλλά ο τότε Γενικός Εισαγγελέας των ΗΠΑ Benjamin Civiletti, σε μια σειρά νομικών γνωμοδοτήσεων το 1980 και το 1981, υποστήριξε ότι οι κυβερνητικές υπηρεσίες δεν μπορούν να λειτουργούν νόμιμα κατά τη διάρκεια ενός κενού χρηματοδότησης.

Έκτοτε οι ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι λειτουργούν υπό την αντίληψη ότι μπορούν να κάνουν εξαιρέσεις για λειτουργίες που είναι απαραίτητες για τη δημόσια ασφάλεια και τα συνταγματικά καθήκοντα.

Από το 1976, υπήρξαν 22 κενά χρηματοδότησης, εκ των οποίων τα 10 είχαν ως αποτέλεσμα εργαζόμενοι να τεθούν σε διαθεσιμότητα. Οι περισσότερες από τις σημαντικές διακοπές λειτουργίας της κυβέρνησης έχουν λάβει χώρα κατά την εποχή της προεδρίας του Μπιλ Κλίντον, όταν ο τότε πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νιουτ Γκίνγκριτς και η συντηρητική πλειοψηφία της Βουλής των Αντιπροσώπων απαίτησαν περικοπές στον προϋπολογισμό.

Η μεγαλύτερη διακοπή λειτουργίας της κυβέρνησης συνέβη μεταξύ 2018 και 2019, όταν ο τότε πρόεδρος Τραμπ και οι Δημοκρατικοί του Κογκρέσου ήρθαν σε αντιπαράθεση για το αίτημα του πρώτου να χρηματοδοτηθεί το τείχος στα σύνορα με το Μεξικό. Η διακοπή διήρκεσε 35 ημέρες, μέσα στην περίοδο των διακοπών. Επρόκειτο όμως για ένα μερικό κλείσιμο της κυβέρνησης, επειδή το Κογκρέσο είχε ψηφίσει ορισμένα νομοσχέδια πιστώσεων για τη χρηματοδότηση τμημάτων της κυβέρνησης.

Τι χρειάζεται για να τερματιστεί ένα shutdown;

Είναι ευθύνη του Κογκρέσου να χρηματοδοτεί την κυβέρνηση. Η Βουλή των Αντιπροσώπων και η Γερουσία πρέπει να συμφωνήσουν να χρηματοδοτήσουν την κυβέρνηση με κάποιον τρόπο και ο πρόεδρος πρέπει να υπογράψει τη νομοθεσία.

Το Κογκρέσο βασίζεται συχνά σε ένα λεγόμενο «συνεχιζόμενο ψήφισμα» για να εξασφαλιστούν τα κονδύλια που απαιτούνται για να λειτουργήσουν οι κυβερνητικές υπηρεσίες. Χρήματα για επείγουσες εθνικές προτεραιότητες, όπως η επείγουσα βοήθεια για τα θύματα φυσικών καταστροφών, συχνά συνδέονται με ένα βραχυπρόθεσμο νομοσχέδιο.

Όμως οι σκληροπυρηνικοί Ρεπουμπλικάνοι λένε ότι οποιοδήποτε προσωρινό νομοσχέδιο δεν τους ενδιαφέρει. Πιέζουν να παραμείνει η κυβέρνηση κλειστή μέχρι το Κογκρέσο να διαπραγματευτεί και τα 12 νομοσχέδια που χρηματοδοτούν την κυβέρνηση. Πρόκειται για ένα επίπονο εγχείρημα που δεν αναμένεται να επιλυθεί πριν από τον Δεκέμβριο. Οι ακραίοι Ρεπουμπλικάνοι, άλλωστε, έχουν τη στήριξη του Ντόναλντ Τραμπ.

Εάν επιτύχουν, το shutdown θα μπορούσε να διαρκέσει αρκετές εβδομάδες.

Πηγή ΟΤ

Sports in

Στον «αέρα» το Μακάμπι – Παναθηναϊκός λόγω του κόσμου των Ισραηλινών

Το Game 3 της Μακάμπι με τον Παναθηναϊκό φέρεται να είναι στον… αέρα εξαιτίας των φιλάθλων των Ισραηλινών, σύμφωνα με όσα αναφέρουν δημοσιεύματα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024